Доступність посилання

ТОП новини

На захист української мови створюють Всеукраїнський комітет


Київ – До скандального законопроекту про мови, що розглядався у Верховній Раді 24 травня та спровокував бійку між депутатами, повернуться на наступному пленарному тижні, починаючи з 5 червня. Побоюючись схвалення законопроекту, громадські діячі, політики, митці та журналісти ініціюють створення комітету, який би організовано займався захистом української мови.

Обурення стосовну законопроекту «Про основи державної мовної політики» авторства депутатів-регіоналів Сергія Ківалова та Вадима Колесніченка не стихає. Сьогодні громадські діячі, політики, митці та журналісти закликали організовано просувати свої погляди та вимоги, створивши «Всеукраїнський комітет на захист української мови». Зараз організація ще не створена, є лише ініціатори, серед них – народні депутати від НУНС Олесь Доній та Юрій Стець, письменник Василь Шкляр, співачка Ніна Матвієнко та генеральний директор телеканалу «ТВі» Микола Княжицький – усі вони вже готові брати участь у діяльності цієї організації.

Новий законопроект депутатів-регіоналів не має на меті захистити інтереси українців, це просто політичний хід, наголошує народний депутат, голова Мистецького об’єднання «Остання барикада» Олесь Доній.
Соціальна політика нинішньої влади провалилася, і вони хочуть зцементувати свій проросійський електорат ось такими гаслами перед виборами
Олесь Доній

«Мовна карта вкинута спеціально, тому що соціальна політика нинішньої влади провалилася, і вони хочуть зцементувати свій проросійський електорат ось такими гаслами перед виборами», – зазначив Олесь Доній.

Історія з законопроектом складніша, ніж здається на перший погляд – Княжицький

Генеральний директор «ТВі» Микола Княжицький зазначив, що всі українці мають бути пильними, адже вся ця історія з мовним законопроектом набагато складніша, ніж може здатися на перший погляд.
П’ятого червня можуть проголосувати за цей законопроект
Микола Княжицький

«Деякі люди говорять, що, так би мовити, є домовленість між владою і опозицією трохи поштовхатися, потягнути це питання, щоб привабити свій електорат. Теоретично ми можемо це припускати, але ми повинні бути пильними, не можемо розслабитися через такі розмови і думати, що нічого не станеться. П’ятого червня можуть проголосувати за цей законопроект і той, хто буде думати, що це за домовленістю, граючись – потім опиниться ні з чим», – впевнений Микола Княжицький.

Вже зараз представники ще не сформованого комітету запропонували декілька ініціатив, які б захищали та пропагували українську мову, одна з ідей вже реалізована: зняті ролики за участю відомих українців, які агітують розмовляти українською мовою. Невдовзі ці агітаційні ролики можна буде побачити в ефірі телеканалів «ТВі», «5 каналу» та в інтернеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG