Доступність посилання

ТОП новини

Чи піде Росія після Криму на «нетрадиційну окупацію» Сходу України?


Київ – Зосередження підрозділів російської армії на північних і східних кордонах України та військові навчання у Придністров’ї змушують деяких експертів говорити про запланований на найближчі дні наступ росіян на материкову частину України. За їхніми словами, триватиме і «нетрадиційна окупація» Сходу озброєними людьми у цивільному. Між тим, є думка, що активність міжнародного співтовариства може подіяти як стримувальний фактор від прямої російської агресії.

Російські війська зараз не тільки в Криму, вони перебувають на східних, північних і південних кордонах України, заявив секретар РНБО Андрій Парубій під час веб-конференції із Києва з Атлантичною радою у Сполучених Штатах.

«Майже сто тисяч вояків перебувають зараз на кордоні України різними підрозділами – у напрямку на Чернігів, у напрямку на Харків, у напрямку на Донецьк. І насправді ці війська перебувають у бойовій готовності уже кілька тижнів», – зауважив він.

Найближчі два дні Україна буде переживати, може, найкритичніший період своєї історії, зокрема, може початися наступна фаза російської інтервенції, значно небезпечніша, ніж кримська, заявив в Українському кризовому медіацентрі колишній секретар РНБО Євген Марчук. За його даними, на Сході вже є схожі на кримські ознаки «нетрадиційної військової окупації», наприклад, зростання неподалік від Донецька кількості російських «туристів», які організовуються у загони самооборони.

«Але коли це буде велика частина організованих людей, які не будуть у військовій формі зовсім, але значна частина з них буде озброєна автоматичною зброєю, я не хочу малювати сценарії, але військові справи драматичні і пов’язані із загибеллю людей», – зазначив Марчук.

Україну лякають ззовні, щоб розбалансувати всередині?

Передумови для вторгнення на материкову частину України є, однак саме вторгнення малоймовірне, зауважив у коментарі Радіо Свобода колишній голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж. На його думку, нагнітання напруженості свідчить, швидше, про намагання дестабілізувати ситуацію у державі як на рівні центрального керівництва, так і в конкретних регіонах.
Уже кілька тижнів триває і мобілізація, і концентрація наших безпекових сил: і національної гвардії, і Збройних сил
Микола Маломуж
«Уже кілька тижнів триває і мобілізація, і концентрація наших безпекових сил: і національної гвардії, і Збройних сил. Зрозуміло, у цій ситуації уже значно складніше проводити вторгнення.Інший момент – позицію займає міжнародне співтовариство, особливо факт перебування Обами у Європі й відповідні консультації та зустрічі. Тому вони є факторами стримування від прямого втручання, прямої агресії», – пояснює він.

Виконувач обов’язків глави адміністрації президента Сергій Пашинський заявив на брифінгу у Верховній Раді, що за останні декілька днів на кордонах України активізації російських військ не зафіксовано.

Але, як зазначає голова підкомітету з питань військової безпеки та оборони профільного парламентського комітету Олександр Кузьмук, поки є окупаційні війська на кордоні, така загроза існує, і тому українська армія перебуває у стадії підготовки до можливих нападів і нарощування потужностей
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG