Доступність посилання

ТОП новини

Антисемітизм і фашизм путінської Росії


(Рубрика «Точка зору»)

Те, що Путін ненавидить Україну і хотів би стерти її з карти світу – не таємниця. Намагаючись відновити імперію, він запрягає до своєї колісниці тисячі професійних кремлівських брехунів і так званих діячів російської (не)культури, щоб виправдати політику аншлюсу Автономної республіки Крим і представити Україну як осередок неофашизму, антисемітизму, ультранаціоналізму й екстремізму. Цивілізований світ збагнув суть путінської брехні та злодійства. Реагують і лідери впливових у світі єврейських організацій, представники яких рішуче відкидають прояви антисемітизму в Україні. Москва, зі свого боку, лякає євреїв, котрі засуджують військову окупацію Кримського півострова та спроби дестабілізації України «другим Голокостом».

У перших днях березня головний рабин України Яків Дов Блайх на прес-конференції в Нью-Йорку заявив, що головну небезпеку для євреїв України представляють не вигадані «українські націоналісти», а реальні російські провокації.

«Ми очікуємо, що росіяни захочуть виправдати своє вторгнення в Україну. Вони вже зараз заявляють в ЗМІ, що бандерівці бігають і нападають на синагоги – але нічого такого немає», сказав рабин.

Яків Дов Блайх наголосив, що антиєврейських акцій в Україні практично не спостерігається і нагадав, що в Криму був здійснений перший акт антисемітського вандалізму, коли на фасаді й на дверях синагоги «Нер-Тамид» у Сімферополі виявили свастику і написи «Смерть жидам». Це сталося після вторгнення на півострів російських окупантів.

Директор, створеної ще 1913 року Антидифамаційної ліги Абрагам Фоксман 17 березня сказав, що «заяви Росії з приводу антисемітизму в українській революції не відповідають дійсності». «Вони спрямовані на делегітимізацію дій українського народу і на завоювання прихильного ставлення до того, що Росія порушує міжнародне право. Намагання залучити жупель антисемітизму до боротьби в Україні є чистою демагогією і спробами раціоналізувати злочинну поведінку з боку Росії», – зазначив Фоксман.

19 березня рабин, політолог, президент Інституту східного партнерства в Єрусалимі Авраам Шмулевич в інтерв’ю кореспонденту портал Minval.az заявив, що Путін реваншист і його метою є «відновлення СРСР». На думку ізраїльського політолога, логіка Путіна – це «логіка підлітка-бандита, який відчув силу і вважає, що може набити пику всьому району»

Зірка російського антисемітизму

Днями на телеканалі «Россия 24» прозвучало інтерв’ю з одіозним російським імперським шовіністом, письменником і журналістом Олександром Прохановим. Коли зайшла мова про український Євромайдан, Проханов в ефірі заявив: «Дивно, що єврейські організації, європейські і російські, підтримують Майдан. Що вони роблять? Вони не розуміють, що самі своїми руками наближають другий Голокост?». У відповідь ведуча програми, притакуючи шовіністу, до цього ще додала: «Вони і перший наближали так само».

У зв’язку з цим варто читачам пригадати духовні пориви Проханова в минулому, після розвалу СРСР.

В інтерв’ю журналові «Страна и мир» (спарений номер за березень-квітень 1992 року) він сказав дослівно: «Важно чтобы государство сохранилось, причем какие силы приведут к созданию этого государства, по существу действительно уже безразлично. Пускай даже фашизм будет, потому что если можно построить великое Русское государство ценой фашизма, я бы и на это пошел».

Виникає враження, що президент Росії Путін, намагаючись відновити російську імперію, змушуючи до цього деякі колишні неросійські народи СРСР, діє нині так, як про це мріяв 1992 року Проханов – «ценой фашизма».

Того ж таки року в червні на «Русском национальном соборе», промовляючи до представників 69 націонал-шовіністичних організацій Росії, Проханов сказав: «У нас один враг, одна мировая сионистская гидра нас гложет и жрет...»

Нині цей махровий антисеміт і фашист лякає євреїв, котрі підтримують цілісність України та справедливі вимоги її громадян жити у вільній і незалежній державі, черговим «Голокостом». Начебто можуть його «влаштувати» українські «фашисти». Тим часом, із заяв різних єврейських лідерів однозначно випливає, що ця безсоромна московська брехня – відгуки минулого російських чорносотенців.

До речі, 29 березня з території України СБУ видворила члена російської неонацистської організації «Чорна сотня» Антона Раєвського, який в Одесі виконував завдання спецслужб Росії і намагався «створити диверсійно-підривну групу для дестабілізації суспільно-політичної ситуації в регіоні». Українські інформаційні агентства повідомляють, що в російського неонациста виявлено матеріали, які містять публічні заклики до фізичного знищення українців та євреїв, котрі проживають в Одесі та області.

«КГБыло – КГБудет»

Складається враження, що путінські пропагандисти своєю антиукраїнською брехнею начебто готуються відзначити річницю перших антиєврейських погромів, що мали місце в багатьох містах Російської імперії 1905 року. Саме завдяки російській мови, яка відображала російську дійсність, світові мови збагатилися на слово ПОГРОМ.

А стосовно репліки ведучої програми на каналі «Россия 24», мовляв євреї самі наближали «і перший» Голокост, то тут відчувається брежнєвсько-андроповська скаженіла антиєврейська пропаганда з минулого століття.

Антисіоністська (антисемітська) пропаганда розпочалася в СРСР на початку 70-х років, коли виникла масова еміграція радянських євреїв до Ізраїлю.

Прилавки книжкових магазинів у Радянському Союзі тоді заполонили книги і брошури, зміст яких розвінчував «антинародну суть» сіонізму, якого автоматично було сватано з українським буржуазним націоналізмом.

Зразком такої брехні є, наприклад, книга Леоніда Гамольського «Тризуб і «зірка» Давида», видана 1975 року в Дніпропетровську тиражем 17 тисяч примірників (друге видання було в 1977 році).

Ось його одкровення. Гамольський, написав, що нацистський злочинець Ейхман спеціалізувався на знищенні євреїв руками «самих євреїв».

Ейхман, пише автор книги, «не міг би провести масове винищення людей, якби він не співробітничав з єврейськими організаціями». «Сам Ейхман визнав, що без такого співробітництва з єврейськими радами старійшин довелося б створювати майже в 100 разів більший апарат, який навряд чи зумів би здійснити таку кампанію».

1978 року в Дніпропетровську Гамольський видав чергову публікацію «Генеалогія запроданства», в якій тема сіонізму також тісно перев’язана з українським буржуазним націоналізмом. З рецензії на цю рептильку («Вітчизна» 1980/1) довідуємося про те, що «в окупованому Львові сіоністська верхівка створила свою «службу порядку». «В ній спочатку служило 500, а згодом 700 сіоністських поліцаїв. Лише в процесі так званої березневої акції 1943 року з допомогою юденрату гітлерівці знищили 20 тисяч євреїв».

Виходить, що самі євреї «організували собі» Голокост, про який в розмові з Прохановим згадала ведуча програми на каналі «Россия 24». Російська антисемітка з телебачення, схоже, серйозно контамінована брежнєвсько-андроповською отрутою про сіонізм=антисемітизм.

Нині, 30-35 років після публікацій на кшталт Гамольського, цю отруту ЗМІ Росії розповсюджують знову. Приклад поливати Україну брудом подає сам президент Путін. За ним гігантський хор брехунів повторює цю несосвітенну неправду, щоб сподобатися і заслужити визнання у свого «фюрера». За словами Проханова, Путін «обретает качества непревозойденного мирового политика, обретает образ духовного вождя».

Після того, як довголітній шеф радянського КДБ Андропов восени 1982 року став генсеком ЦК КПРС, в СРСР дотепники почали говорити: «КГБыло – КГБудет»... Так воно в Росії і досі триває. Заповіт Андропова виконує його учень Путін.

Іван Гвать – дослідник, публіцист

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG