Доступність посилання

ТОП новини

Генпрокурор Ярема хоче виселити майданівців


Віталій Ярема
Віталій Ярема

Якщо найближчим часом люди, які називають себе майданівцями, не звільнять будівель, які вони незаконно утримують у центральній частині Києва (на майдані Незалежності), вони будуть затримані і притягнуті до кримінальної відповідальності. Про це журналістам заявив генеральний прокурор України Віталій Ярема. У свою чергу активісти, які залишились на Майдані, аргументують свою відмову звільняти це місце так: лише зміна системи влади може їх змусити це зробити, а поки що це, на їхню думку, не відбувається.

Генеральний прокурор України Віталій Ярема заявив журналістам про те, що невдовзі активісти, які називають себе майданівцями і перебувають у захоплених приміщеннях, можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності. За його словами, захоплення державних установ, захоплення приміщень є злочином, що передбачений 341-ю статтею Кримінального кодексу.

За словами Яреми, це не той Майдан, що був спрямований проти влади Януковича, проти беззаконня, а це чисто кримінальні розбори, які влаштовуються у центральній частині міста, і міліція зобов’язана навести правопорядок і затримати порушників.

Ми маємо кримінальні елементи, які під виглядом майданівців вчиняють кримінальні злочини
Віталій Ярема

«Ми маємо кримінальні елементи, які під виглядом майданівців вчиняють кримінальні злочини, вони будуть затримані і притягнуті до кримінальної відповідальності, якщо сьогодні, завтра, чи там відповідного терміну, який їм буде встановлений правоохоронними органами, вони не звільнять ці 19 приміщень, вони незаконно там перебувають. Яку мету вони переслідують знаходячись на Майдані?» – риторично запитує Віталій Ярема.

Відповідь генпрокурору

Генеральний прокурор не виключив можливості застосування силового варіанту до тих осіб, які відмовляться покинути приміщення і чинитимуть опір.

Активісти Майдану не забарилися із відповіддю генеральному прокурору. Зокрема сотник 14-ї «Коломийської сотні» Володимир Пак назвав заяву генерального прокурора спробою підготувати громадську думку до розгону Майдану. Він зазначив, що Майдан не розійдеться доти, доки не буде проведено системних змін, що є основною вимогою суспільства.

«Ми заявляємо, що з Майдану не підемо доти, доки не досягнемо якихось змін. Єдине, що змусить нас звідси піти, – це тільки досягнення результату, про який говорила колись опозиція, а тепер влада, – зміна системи. Її не відбувається ні в кадровому призначенні, ні в законодавчому плані. Тому ми тут на Майдані будемо доти, доки нас хіба не винесуть ногами вперед», – наголосив сотник Володимир Пак.

Чи має Майдан розійтись?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Отаман українського козацького війська Микола Бондар, що перебуває на Майдані із 4-ю козацькою сотнею Самооборони Майдану, назвав заяву генерального прокурора провокацією, оскільки, на його переконання, генпрокурор претензії щодо порушення законодавства має робити у передбачений законом спосіб, а не через мас-медіа.

«Якщо хтось у цій державі вважає і може довести, що ми щось незаконно утримуємо, хай звернеться до нас згідно чинного законодавства, а не через мас-медіа. Я можу зробити усну заяву і вона є заявою, а не генеральний прокурор. Я розцінюю це як банальну провокацію, не більше, тому що є достатньо багато законних чинників, якими б мав скористатися генеральний прокурор», – зауважив отаман Микола Бондар.

Віталій КЛичко
Віталій КЛичко

А мер Києва Віталій Кличко зазначив, що Київська міська державна адміністрація домовилася із частиною мешканців наметів на майдані Незалежності й вулиці Хрещатик про переселення їх на територію пам’ятки архітектури «Земельні укріплення цитаделі з бастіоном Київської фортеці», що у Печерському районі. Дійти якоїсь спільної думки з усіма майданівцями поки не вдається. Віталій Кличко заявляє про відсутність єдиного центру впливу на людей, які проживають на майдані Незалежності, через належність їх до різних формувань.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG