Доступність посилання

ТОП новини

Збитий «Боїнг-777» – усі дороги ведуть до Путіна (світова преса)


Світові оглядачі переконані, що трагедія з малайзійським авіалайнером «Боїнг-777», яка додалася до української кризи, «загострила й до того небезпечну міжнародну кризу, що це може активізувати спроби президента США Барака Обами ізолювати Росію, якщо факти вкажуть на причетність до цього союзників Москви, сепаратистів». Західні офіційні особи фактично не сумніваються, що у цій справі з «Боїнгом-777» усі дороги «ведуть до росіян». Західні розвідувальні служби вже заявили у пресі, що літак був збитий ракетою, пуск котрої зафіксовано космічними системами спостереження, і вказують на надзвичайно малу ймовірність причетності до цього української сторони, наголошуючи, що чи не «єдині групи, які причетні до цього, – це сепаратисти і російська сторона».

Лондонська Financial Times вважає, що об’єктивному розслідуванню авіакатастрофи малайзійського лайнера «Боїнг-777» заважатимуть бойові дії на сході України. Газета наводить думки експертів про можливе кричуще порушення міжнародних правил розслідування цієї трагедії, якщо сепаратисти передадуть два чорних самописці до Росії. Бо вже відомо, що проросійські бойовики захопили два цих важливих докази можливих причин падіння поблизу донбаського Торезу надвечір 17 липня літака і загибелі усіх 298 людей, що були в літаку, серед яких 80 дітей. Експерти також зазначили лондонській газеті, що навіть уламки літака дозволять досить легко визначити, чим він був уражений, і навіть тип ракети, якщо це була саме вона. Фахівці також кажуть, що за міжнародними правилами всіма даними про загибель літака має розпоряджатися лише країна, на території якої сталася катастрофа. Газета також наголошує, що президент України Петро Порошенко вже гарантував повний доступ до розслідування причин падіння пасажирського «Боїнга-777» міжнародних фахівців. Серед них, насамперед, мають бути малайзійці, нідерландці й американці, бо літак зроблений саме у США.

Впливова The Wall Street Journal інформує, що за даними ОБСЄ сепаратисти Донбасу нібито погодилися на вимогу організації про допуск до місця розслідування українських державних експертів, разом із міжнародними. Видання також наводить факти, згідно зі свідченнями українців, наявності у сепаратистів Донбасу протиповітряної ракетної системи «Бук» російського виробництва, яка здатна вразити цілі на відстані до 18 кілометрів, коли «Боїнг-777» летів на меншій висоті –10 тисяч метрів. Також експерти кажуть про те, що українська сторона жодного разу не намагалася стріляти по повітряних цілях у зоні конфлікту, а самі сепаратисти вже не раз вихвалялися, що вразили на висотах понад 6 тисяч метрів щонайменше три українських літаки. До цього спроможні в регіоні лише такі ракетні системи, як «Бук» чи ж «С-300», обидві російського виробництва. Видання також наводить слова офіційних чинників із Вашингтона про те, що «всі дороги ведуть до росіян у даному разі». Тут також відзначено, що президент Росії Володимир Путін поклав усю відповідальність за цю катастрофу на Київ.

Американська The New York Times вважає, що «факт падіння пасажирського «Боїнга-777» у зоні воєнних дій в Україні у четвер загострив і без того вибухонебезпечну міжнародну кризу, що може активізувати спроби президента Обами ізолювати Росію, якщо факти вкажуть на причетність до цього союзників Москви, сепаратистів». Газета також наводить думки аналітиків про те, що ця катастрофа «неминуче приведе до переоцінки європейського підходу до Росії». «У кінцевому підсумку, це посилить тиск у Європі, щоб було зроблено те, що мало бути здійснено вже давно», – заявив газеті з Нью-Йорка колишній посол США в Україні Джон Гербст.

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG