Доступність посилання

ТОП новини

У Росії набув сили «закон про блогерів»


У Росії 1 серпня набув сили «закон про блогерів», згідно з яким блогери, записи яких читають понад три тисячі користувачів на добу, повинні включатися до реєстру «Роскомнагляду». Закон був підписаний президентом Росії 5 травня 2014 року в рамках «антитерористичного пакету». Включення до такого реєстру зобов’язує власника блогу перевіряти достовірність розміщеної інформації, виконувати правила передвиборної агітації, не поширювати відомостей про приватне життя громадян, екстремістські матеріали, вказувати вікові обмеження для користувачів. Чимало експертів вже вважають цей закон репресивним і таким, що ще більше обмежує свободу слова в Росії.

Про початок дії цього закону у п’ятницю широко інформують ЗМІ у Москві.


Варто уточнити, що 1 серпня в Росії набуває чинності офіційний документ з повною назвою «Про внесення змін до федерального закону «Про інформацію і інформаційні технології і про захист інформації» і окремі законодавчі акти Російської Федерації з питань упорядкування обміну інформацією з використанням інформаційних, телекомунікаційних мереж». Цю назву спростили і назвали «законом про блогера».

Орім вже згаданого, закон зобов’язує фізичних та юридичних осіб повідомляти російську Федеральну службу нагляду у сфері зв’язку, інформаційних технологій і масових комунікацій («Роскомнагляд») про початок передачі інформації в інтернеті, а також півроку зберігати дані про передачу інформації в мережі. Він фактично прирівнює популярних блогерів до ЗМІ. Їм доведеться реєструвати свої блоги в «Роскомнагляді» і виконувати ті ж закони, що і журналісти. Будь-яке порушення цього закону блогерами карається відразу ж штрафом у розмірі близько тисячі доларів, а далі веде й до судового позову, закриття блогу і навіть сайту, де блогери публікуються.

Відомий російський блогер Ілля Варламов вважає, що тепер буде складніше вести блог, оскільки закон дозволяє наглядовому відомству знайти порушення навіть там, де їх немає.

Те, що він безглуздий – це зрозуміло. Я не дуже розумію суть мети цього закону
Олександр Верховський

Керівник московського аналітично-інформаційного центру «Сова» Олександр Верховський з приводу цього закону сказав Радіо Свобода: «Те, що він безглуздий – це зрозуміло. Я не дуже розумію суть мети цього закону – контрольованості блогерів. Я, звичайно, не дуже вдумливий читач, але я весь час помічаю у популярних людей, у яких явно понад три тисячі відвідувачів, що вони паплюжать то телефонного провайдера, який з них зайві гроші отримав, то ще кого-небудь. Але це регулярно трапляється, всіх «плюшками» не нагодуєш, просто неможливо технічно, мабуть. Не кажучи вже про політичних авторів, у яких місія полягає в тому, щоб лаяти. Якщо вони перестануть лаяти, то вони перестануть бути тими, ким вони є».

У «Роскомнагляді» говорять, що в перші години дії закону від блогерів надійшло 60 заявок. Заявки надійшли, зокрема, від актриси Марії Кожевникової та інтернет-діяча Германа Клименка, повідомив у п’ятницю журналістів прес-секретар «Роскомнагляду» Вадим Ампелонський. Відповідно до закону, блогер може або сам подати заявку на реєстрацію, або дочекатися повідомлення від «Роскомнагляду».

Це репресивний інструмент для спецслужб – експерт

Віце-президент Асоціації інтернет-видавців Росії Антон Меркуров вважає, що цей закон репресивний і залякувальний.

Влада, адміністрація президента чи спецслужби дуже нервово реагували на те, що є блогосфера
Антон Меркуров

«Це результат того, коли влада, адміністрація президента чи спецслужби дуже нервово реагували на те, що в результаті останніх подій, медіа же зачищені у нас зараз, замість медіа-ринку у нас асфальт, як висловилася недавно Галина Тимченко в статті прекрасно, що немає ЗМІ ніяких, а є блогосфера, яку контролювати важко. І це дратує. Її контролювати неможливо, але дратує все одно. І в якийсь момент була така ініціатива, яка пройшла у вигляді «закону про блогера». Найімовірніше, я вважаю, вона має більш технічний характер, навіщось потрібен цей закон спецслужбам. І з іншого боку репресивний, тому що якщо є закон, який неможливо застосовувати, дурний і так далі, але все одно він є, це нас лякає, і тепер десять разів люди будуть думати, перш ніж писати якусь дурість в інтернеті, тому що є закон», – зазначив Антон Меркуров.

Чимало блогерів вже висловилися у п’ятницю про початок дії цього закону словами на кшталт: «Ласкаво просимо до СРСР і за залізну завісу», або ж виставили критичні зауваження на YouTube.

Представник правозахисної організації Human Rights Watch Г’ю Вільямсон назвав ухвалення цього закону «черговою віхою в наступі на свободу вираження думок у Росії».

У Росії з 1 лютого цього року вже набрав чинності закон, що дозволяє «Роскомнаглядові» блокувати інтернет-ресурси. Таке рішення може бути ухвалене на запит генпрокурора або його заступників, якщо вони вважатимуть, що інтернет-ресурс містить заклики до екстремізму і масових заворушень. Як повідомляють у Москві, обмеження доступу до сайтів мають згідно із цим законом здійснюватися «негайно».

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG