Доступність посилання

ТОП новини

Ельмар Брок: санкції проти Росії – це зброя вільного світу


Ельмар Брок: Росія більше залежить від прибутку, аніж Європа від російського газу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

Елмар Брок: Росія більше залежить від прибутку, аніж Європа від російського газу

Голову комітету Європейського парламенту із закордонних справ Ельмара Брока називають одним із європейських яструбів у ставленні до Росії. Він наполегливо виступає за посилення економічного тиску на Кремль з метою зупинити її тиск на Україну. У коментарі Радіо Свобода в кулуарах зустрічі «Ялтинської європейської стратегії» в Києві німецький політик висловив переконання, що нині Росія більше залежить від Європи, ніж навпаки.

– Чого Ви очікуєте від нового раунду європейських санкцій щодо Росії?

– Це зброя, яку має у розпорядженні вільний світ, щоб показати Росії, що її вторгнення в Україну буде для неї врешті-решт надто коштовним. Сподіваюся, що це зможе переконати президента Путіна, що він має відмовитися від такої політики і шукати шляхи розв’язання конфлікту.

До того, як санкції запровадили, були непрості дискусії всередині ЄС. Чи це має викликати занепокоєння і де справжня причина різноголосся?

– Це демократія, а коли у Вас 28 держав, то дискусії відбуваються про все перед ухваленням рішення, адже ніхто не може наказувати. Треба ухвалювати рішення, яке б працювало, і вони це зробили. Вони вже це робили й кілька разів раніше у справі санкцій.

На тлі останніх подій, чого варто очікувати від тристоронньої енергетичної зустрічі Україна-ЄС-Росія в Берліні 20 вересня?

В перспективі криза для Росії буде дорого їй коштувати

– Передовсім Росія має усвідомити, що енергетика не є політичною зброєю, як вона це робить постійно. По-друге, ми не хочемо кризи, але в перспективі криза для Росії буде дорого їй коштувати. Росія більше залежить від доходів з продажу енергоносіїв, ніж ми залежимо від російського газу.

Лабети Газпрому: важіль Росії для Європи (натисніть, щоб переглянути інтерактивну карту)

Але деякі європейські країни сильно залежать від поставок із Росії.

– У нас є резерви, система поставок, яка допоможе нам пережити зиму, також наша європейська співпраця стає дедалі потужнішою. Врешті-решт, ця диверсифікація призведе до того, що Росія втрачає ринок.

Чим є Україна для Європи? Запитую, бо під час обговорення пролунала думка, що це насамперед ринок для ЄС.

– Це дурниця. Зараз головне це питання миру, також є питання свободи. Ми всі живемо разом, а економічна співпраця призведе до збагачення з обох боків, так як ми дотепер робили у Європейському союзі. Це нормально. Але зверніть увагу на те, що, наприклад, німецький експорт до Нідерландів вищий, ніж німецький експорт до Росії.

Але я Вас запитала про значення України.

– Це європейська держава. Вона повинна мати право зробити свій вибір, яку систему обрати тощо, самостійно. Цей вибір повинні робити не в Брюсселі, й особливо не в Москві.

  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG