Доступність посилання

ТОП новини

«Мирный Донбасс» – новий рупор донецьких сепаратистів


На шпальтах видання нема нічого про гуманітарну катастрофу, що сталася на Донбасі через «ДНР» і «ЛНР»

19 січня 2015 року в Донецьку вийшов перший номер газети «Мирный Донбасс». Засновниками цієї газети, згідно вихідних даних, є «парламенти» «ДНР» і «ЛНР», а зареєстрована вона «Міністерством інформації і масових комунікацій ДНР».

Але на першій сторінці надруковано «Обращение» з цього приводу тільки ватажка терористичної організації «ДНР» Олександра Захарченка. У зверненні чомусь тільки до «граждан ДНР» він розповідає про власну мету. «Создание нового общества, которое станет полноценным хозяином на своей земле», «мы неуклонно движемся в этом направлении и уже начинаем видеть первые позитивные результаты…», « гордится тем, что у Народного Совета Донецкой Народной Республики появился свой официальный печатный орган – газета «Мирный Донбасс», которая станет символом новой власти и новой жизни. Верю, и не сомневаюсь ни секунды, что газета будет не только формировать новый образ нашего государства, но и бесстрашно бороться за светлое будущеее нашего народа», – йдеться в «Обращении».

Від імені яких громадян він звертається, до кого він звертається, про яку нову країну та її незалежність і побудову якого світлого майбутнього він пише – неясно. Адже із 4 мільйонів громадян України, які волею долі, випадково опинились в пазурах терористів «ДНР-ЛНР» 1,5 мільйони втекли звідси, залишивши свої домівки, дачі, гаражі, автомобілі, інше майно.

Виїхали з окупованої території 12 вищих навчальних закладів разом із викладачами, інститути Національної академії наук України разом із науковцями. У школах залишилось менше від половини школярів та вчителів. Деякі школи спалені і зруйновані. Всі україномовні школи ліквідовано і переведено на викладання російською за стандартами освіти Російської Федерації.

На тих, хто «добровільно» не переходив, надягали наручники, кидали в катівню, як це зробили з директором української гімназії імені Василя Стуса, що в Петрівському районі міста Донецька, яка була відкрита в 2001 році.

Люди залишились без роботи, без соціальної допомоги, без пенсій, проживають у підвалах, без води, без світла, без тепла і стоять у чергах за тарілкою каші чи допомоги. Бізнесмени через мародерство та пограбування нової влади – втекли світ за очі. Шахти затоплені і насувається екологічна катастрофа, оскільки не відкачується вода.

Але про це нічого немає в газеті. Навпаки, на другій сторінці рапортується, що: «Донецкий бизнес готов к сотрудничеству с властью» та «В школах ЛНР появятся новые предметы».

Зі статті колишнього керівника підрозділу «Альфа» Донецького обласного СБУ, зловісного Олександра Ходаковського «Донбасс для России – это Куликово поле 21-го века» ми дізнаємося, що «Война между Россией и Америкой, о которой так много говорят, уже началась. И происходит она на Донбассе». Ходаковський «забув» розповісти, хто саме розв’язав на Донбасі бойню, з чиєю допомогою вже вбито тут десятки тисяч громадян України, а Донбас – на межі екологічної катастрофи.

У статті єпископа Новоазовського Варсонофія Донецької єпархії «Наш народ проходит великие испытания» стверджується, що «идёт братоубийственная война» і що «… народ Донбасса, руководимый Законом Божим, проходит испытания с честью, ннравственно очищаясь и укрепляясь». Що таке народ Донбаса? І як і від чого він очищується – від інших конфесій? Може під очищенням міфічного «народу Донбасса» він мав на увазі той факт, що бойовиками захоплені та пограбовані приміщення фактично усіх конфесій, за винятком Московського патріархату? Що громадяни України польського походження змушені втекти до Польщі. Не сказав, що в тому монастирі бойовики обладнали бойову точку і довший час обстрілювали українських військових у Донецькому аеропорту з «градів» та інших видів зброї.

На останній восьмій сторінці у рубриці «Истоки» йдеться про дату заснування міста Донецька у статті під заголовком «Английский «папа» русского Донбасса», в якій Джона Джеймса Хьюза названо «будущий основатель Донецка», що не відповідає дійсності. Насправді датою заснування Донецька (козацької, україномовної Олександрівки) є 1779 рік. Саме козаки після зруйнування Катериною II Запорізької Січі в 1775 році заснували в 1779-му Олександрівку – майбутній Донецьк та інші поселення Донеччини, а не Джон Хьюз, який приїхав в Олександрівку лише в 1869 році, через 90 років. Про це написав у свої споминах сам Хьюз, та є архівні документальні підтвердження дослідників. Але як колись комуністам, так потім регіоналам, так тепер терористам краще «англійський папа», ніж ненависні козаки. Бо як же тоді «рускім» назвати Донбас, якщо він козацький?

Тобто, до телеканалів терористів «Оплот», «Новоросія», «Донецька республіка» та десятків російських ТВ, додалося ще одне друковане ЗМІ для зомбування донеччан. При повній забороні українських ЗМІ.

Катерина Полякова, інженер, місто Донецьк

Думки, висловлені в рубриці «Листи з окупованого Донбасу», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода


Надсилайте ваші листи: DonbasLysty@rferl.org

XS
SM
MD
LG