Доступність посилання

ТОП новини

Естонія – країна, де перемогла електронна демократія


Будинок естонського парламенту
Будинок естонського парламенту

Спілкування віч-на-віч між службовцями та громадянами просто відсутнє або зведене до мінімуму

Електронне посвідчення особи, інтернет-голосування, електронна медична картка, електронний уряд – сьогодні це повсякденність для жителів Естонії. Невелика країна північної Європи з населенням один мільйон триста тисяч осіб на шляху побудови цифрової держави обігнала багатьох світових лідерів. За ефективністю державного управління Світовий банк ставить Естонію вище за її сусідів. Наразі Латвія й Литва успішно наслідують приклад Естонії у розвитку, зокрема, електронного уряду.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:08:16 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Понад десять років тому офіційний Таллінн взяв курс на розвиток сучасних інформаційних технологій. Спочатку уряд просто відмовилося від паперів, замінивши паперову бюрократію на електронні файли в урядовій мережі. Потім був запроваджений електронний підпис, громадяни отримали ідентифікаційні картки.

Зараз звичною справою в Естонії є голосування на виборах через Інтернет. Близько 90% усіх податкових декларацій естонці надають дистанційно через Інтернет. Те, що в Естонії практично відсутня бюрократія, – заслуга електронного уряду, вважає керівник громадської організації «Відкрита республіка» Євген Криштафович.

У нас практично немає бюрократії в європейському розумінні цього слова
Євген Криштафович

«Особам, які приїздять до Естонії з Європи, подобається те, чого немає в Євросоюзі та інших країнах Європейського континенту – у нас практично немає бюрократії в європейському розумінні цього слова. Питання, які виникають між пересічним громадянином і державою, можна вирішити, не виходячи з-за комп’ютера. Естонія – це країна, де перемогла електронна демократія», – зазначив Євген Кринтафович.

Е-уряд ефективний у боротьбі з корупцією

Запровадження інформаційних технологій дозволяє вирішувати проблему з корупцією в країні.

Усі дані, від економічної статистики і судових архівів до медичних карток і скарг, містяться у державній мережі. Система побудована таким чином, що будь-який службовець, який навіть хоче просто подивитися дані, не кажучи вже про внесення змін, автоматично залишає свій слід в історії системи, що дозволяє швидко знайти нечистого на руку чиновника.

Спілкування віч-на-віч між службовцями та громадянами просто відсутнє або зведене до мінімуму. У результаті, Естонія, за версією міжнародної неурядової організації Transparency International, у 2014 році посіла 26 місце з 175 у рейтингу найменш корумпованих країн.

Ставка на сучасний бізнес й інформаційну безпеку

Естонія зробила ставку на дрібний і середній бізнес, максимально спростивши реєстрацію і звітність. Податкові декларацій подаються в електронному вигляді, а своє підприємство можна зареєструвати за 20 хвилин, навіть не виходячи з дому.

Ось зараз у нас з вам виникло бажання відкрити своє підприємство, підемо і відкриємо. Це взагалі через Інтернет можна зробити, і нікуди йти не треба

«Ось зараз у нас з вам виникло бажання відкрити своє підприємство, підемо і відкриємо. Це взагалі через Інтернет можна зробити, і нікуди йти не треба», – каже власник індивідуального підприємства Аліна, яка займається продажем традиційних для Естонії народних виробів.

Також Естонія першою офіційно запропонувала будь-якому іноземцю отримати «електронне громадянство». Це дозволяє відкривати рахунки в естонських банках і реєструвати бізнес, перебуваючи в будь-якій точці світу, де є Інтернет.

Наразі, враховуючи розміщення всіх даних в електронному вигляді, досить гостро стоїть питання інформаційної безпеки. Тому всі дані розполідені між державними інстанціями, а для їхньої передачі використовується окрема мережа X-road. Ще одним гарантом інформаційної безпеки є Центр захисту від кібертероризму НАТО, чия штаб-квартира розташована у Таллінні.

Інтернетизація всієї країни

Одночасно із владою на інформаційні технології переходить вся країна. Уряд проголосив доступ до інтернету правом людини. Тож сьогодні близько 80% населення Естонії мають вихід в глобальну мережу. Вся Естонія покрита бездротовими точками доступу телекомунікаційної технології WiMax, крім того, функціонує понад тисяча пунктів безкоштовного Wi-Fi, а держава здійснює низку програм навчання комп’ютерної грамотності серед населення.

Програма «е-Естонія» – це і приклад розриву з радянським минулим, того, як країна без значних сировинних ресурсів і промисловості змогла здійснити значний розвиток, орієнтуючись на сучасні технології.

Латвія рівняється на Естонію у розвитку е-послуг

Ідея рекламувати зручність електронних послуг у Латвії належить жінкам народності суйту з Курземе, культурні традиції яких внесені до нематеріального культурного спадку ЮНЕСКО. Сенс реклами полягає у тому, що вік, стать та наслідування давнім традиціям не є завадою на шляху впровадження новітніх технологій.

Алета Ліпсне каже, що активно використовує електронні послуги державних і приватних компаній щодня: «Я отримала свій електронний підпис. Можу підписати в електронному вигляді угоди чи будь-який документ. Думаю, що це значна перевага».

Навіть моя 70-річна мама знає, як користуватися Інтернетом

«Навіть моя 70-річна мама знає, як користуватися Інтернетом», – додає Ілга Паваре.

Наразі Ілга Леймане каже, що без Інтернету вже не уявляє собі повноцінного життя: «Якщо часом відключають електрику, то здається, ніби ти «без рук». Бо як бути з рахунками, які так зручно платити електронно, передплачувати газети чи спілкуватися з органами місцевого самоврядування?»

Нині Латвія пропонує своїм жителям понад 300 різних електронних послуг, які дозволяють спілкуватися з державою у цифровому середовищі, а не стояти в чергах біля кабінетів у державних установах.

Заснувати підприємство, збільшити основний капітал вже існуючого, вирішити організаційні питання підприємницької діяльності латвійські бізнесмени можуть, не заходячи особисто до Реєстру підприємств, а зв’язавшись з установою в електронному вигляді.

«Популярні зараз е-послуги Служби безпеки дорожнього руху і Служби державних прибутків. Це такі послуги, яких ми потребує повсякденно – дані про техогляд, страхування. Популярні електронні митні заяви та надання декларацій в Службу державних прибутків, декларування місця проживання», – зазначив керівник відділу електронних послуг Міністерства регіонального розвитку та охорони навколишнього середовища Латвії Гатіс Озолс.

Зв’язок з урядовими структурами в електронному середовищі досить простий.

Електронний підпис доступний безкоштовно тим латвійцям, які мають ідентифікаційну картку
Гатіс Озолс

«Значну частину електронних послуг латвійці можуть використовувати в інтернет-банках. В електронному порталі Latvija.lv є окремий розділ, де доступні різні електронні послуги. Є також послуги, що більше орієнтовані на бізнес, але там необхідний електронний підпис. Наразі ця проблема дуже просто вирішується, оскільки електронний підпис доступний безкоштовно тим латвійцям, які мають ідентифікаційну картку», – пояснив Гатіс Озолс.

Головний державний нотаріус Гуна Пайдере наголосила, що електронний уряд – це зменшення корупції, збільшення ефективності та прозорості. Наразі ще не всі латвійці відмовилися від звички оформлення паперових документів.

Щоб зробити більше ефективним діалог держави з населенням, латвійці матимуть офіційні електронні адреси. Офіційна електронна пошта у Латвії почне діяти з 2017 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG