Доступність посилання

ТОП новини

«Ви несете війну»: чехи і білоруси проти пробігу «Нічних вовків»


Володимир Путін (ліворуч) і Олександр Залдостанов під час байкерського шоу у Севастополі. Липень 2010 року
Володимир Путін (ліворуч) і Олександр Залдостанов під час байкерського шоу у Севастополі. Липень 2010 року

Тільки за минулий тиждень проти мотопробігу російських байкерів із клубу «Нічні вовки» Європою з’явилися дві петиції

За минулий тиждень до планів провести масові демонстрації в Польщі проти мотопробігу «Нічних вовків» на честь 70-річчя перемоги у Другій світовій війні додалися дві протестні петиції: у Білорусі та Чехії. Білоруси вважають, що байкери, які підтримали сепаратистів на Донбасі, загрожують миру і є символами війни. Чехи критикують співробітництво «Нічних вовків» із «авторитарним режимом» і згадують про те, що ім’я Олександра Залдостанова внесене до санкційних списків.

Відреагувавши на минулотижневу критику і намір берлінської мерії не дозволяти «Нічним вовкам» проїзд містом, Олександр Залдостанов заявив, що маршрут мотопробігу Європою змінений не буде. Однак за дозволом на проїзд колони Прагою і Берліном байкери поки не зверталися, про що розповіли в меріях цих міст.

Найбільш неоднозначні акції «Нічні вовки» планують в Остраві та Празі. Крім відвідувань меморіалів Другої світової війни, як це заплановано у Польщі та Німеччині, в Чехії, на території православного сектору Ольшанського цвинтаря, де поховані загиблі під звільнення Праги радянські солдати, байкери збираються поховати капсулу із землею з Сапун-Гори, що поблизу Севастополя, де під час Другої світової війни велися запеклі бої, а зараз там Парк Слави. Окрім цього, в планах – роздача прапорців так званої «Новоросії», тобто підконтрольної сепаратистам території Донбасу, яку Європейський союз, як і Крим, вважає частиною України.

Ми просимо вас не видавати членам клубу «Нічні вовки» шенгенську візу, якщо дозвіл на в’їзд вже було зроблено, ми просимо про перегляд цього рішення
Любомир Заоралек

Міністр закордонних справ Чехії Любомир Заоралек вже назвав поїздку «Нічних вовків» провокаційною. Такої ж думки дотримуються і шестеро молодих людей, які днями звернулися до чеського уряду і членів парламенту Чехії: «Ми просимо вас не видавати членам клубу «Нічні вовки» шенгенську візу, – йдеться в чеській петиції. А у разі, якщо дозвіл на в’їзд вже було зроблено, ми просимо про перегляд цього рішення з наступних причин: в минулому деякі члени клубу мали проблеми з законом... ми вважаємо «Нічних вовків» мілітаристською і небезпечною організацією; байкери під прямим заступництвом Володимира Путіна, інтенсивно підтримують політично та ідеологічно авторитарний режим... ми вважаємо таку діяльність небажаною на території Чеської Республіки; глава байкерів Олександр Залдостанов знаходиться в списку персон нон-грата у зв’язку з санкціями, введеними щодо Росії. На нашу думку, Чехії варто бути солідарною зі своїми союзниками; врешті, проїзд знаменними місцями боїв Другої світової війни повинен нагадати про просування Червоної армії Європою, яка, окрім звільнення, принесла також багато років несвободи. А в контексті нинішньої ситуації йдеться про пропаганду політики російської влади в Західній і Центральній Європі».

Мартін Углірж під час акції пам'яті Бориса Нємцова
Мартін Углірж під час акції пам'яті Бориса Нємцова

Один з підписантів цієї петиції – фахівець з онлайн-комунікації Мартін Углірж – розповів, чому поставив свій підпис під зверненням, присвяченим мотопробігу членів клубу «Нічні вовки».

Хочемо дати чеським громадянам інформацію про маршрут руху, щоб всі охочі могли висловити свою думку про «Нічних вовків», зустрівши їх, наприклад прапором України, Чехії, НАТО
Мартін Углірж

– Ми звернулися до чеського уряду, щоб він ужив необхідних законних заходів і не дозволив в’їзд членам мотоклубу на територію Чехії. Але ми реалісти і розуміємо, що, швидше за все, мотопробіг по Чехії все-таки відбудеться. При цьому ми вітали б, якби уряд відкрито заявив про свою позицію, як, наприклад, це зробила влада Берліна. Тому ми не плануємо блокувати рух байкерів, а хочемо дати чеським громадянам інформацію про маршрут руху, щоб всі охочі могли висловити свою думку про приїзд «Нічних вовків», зустрівши їх, наприклад прапором України, Чехії, НАТО, або навіть з російським прапором – залежно від того, кому що подобається.

– У петиції йдеться про сприйняття – принаймні, в Центральній Європі – подій Другої світової війни. Ви таким чином апелюєте до культу перемоги, який існує в Росії?

– У Чехословаччині за соціалізму нам під час навчання давали односторонню інтерпретацію історії. У Росії, мабуть, так відбувається досі, адже Йосип Сталін посів третє місце за підсумками голосування в рамках проекту «Ім’я Росії», а сталінська епоха в різних опитуваннях істотною кількістю росіян сприймається як величний історичний період. Це речі, які будь-якому європейцю зрозуміти вкрай складно. Якщо подивитися на інший приклад – Німеччини, яка пройшла через процес денацифікації, будь-яка мисляча людина ставить собі питання, що ж сталося в Росії, що там пішло не так? Чому не відбулася дебільшовизація? Але і це ще не все, адже президент Росії, мабуть, використовує цей культ для власної вигоди.

Ще одну протестну петицію – проти появи російських байкерів в Білорусі – підписали вже 540 осіб. У її заголовку є слова «Ні війні!». У тексті, зокрема, говориться: «Окупація Криму, війна на Донбасі... кров тисяч убитих і поранених українців у тому числі і на вашій совісті. Ви несете загрозу миру, загрозу нашій Білорусі, ви несете війну. Ми говоримо: «Ні війні! Ні «Нічним вовкам» в Білорусі!». Автори петиції, таким чином звертають увагу на те, що деякі члени «Нічних вовків» воюють на боці сепаратистів на Донбасі.

«Нічні вовки» у Луганську. Жовтень 2014 року
«Нічні вовки» у Луганську. Жовтень 2014 року

«Нічні вовки» тісно співпрацюють з російською владою протягом тривалого часу. Олександр Залдостанов був довіреною особою Володимира Путіна під час президентських виборів, а в 2013 році отримав орден Пошани за патріотизм. Проти лідера клубу байкерів після анексії Криму Канада і Сполучені Штати ввели санкції, які обгрунтовані тим, що байкери допомагали вивезти з Криму членів уряду України, які втекли разом з Віктором Януковичем, брали участь у захопленні штабу Військово-морських сил України в Севастополі та інших державних об’єктів під час анексії Криму. Європейський союз поки не вносив імена членів клубу «Нічні вовки» до своїх санкційних списків.

Оригінал матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Олександра Вагнер

    Редактор інформаційної служби Російської редакції Радіо Свобода, кореспондентка в Чеській Республіці. Із Російською редакцією Радіо Свобода співпрацюю з 2006 року. Народилася в Києві в 1979 році, закінчила магістратуру київського Інституту журналістики. Вчила англійську мову в City College Brighton and Hove (Велика Британія). Працювала в українських газетах, публікувалася в аналітичному тижневику «Дзеркало тижня» (Київ) і декількох європейських виданнях. Була співробітником служби іномовлення чеського радіо – «Радіо Прага».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG