Доступність посилання

ТОП новини

Українські карикатури у Празі «лікуватимуть» від євроскептицизму


Виставка українських карикатур. Прага, 7 липня 2015
Виставка українських карикатур. Прага, 7 липня 2015

Організатори виставки хочуть нагадати, що інші держави готові багато віддати задля членства в ЄС, яке має багато переваг

У 2013 році низка українських художників намалювали близько 50 карикатур з метою пояснити пересічним українцям переваги європейської інтеграції України. Нині ці роботи вперше виставляються за кордоном, у чеській столиці Празі. Метою організаторів виставки є, по-перше, показати, що Україна працює над власним європейським майбутнім, а по-друге, нагадати чехам про цінність членства у Європейському союзі.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

На малюнку зліва – брудний, зеленуватого кольору канал, у якому плаває шина та консервна банка. На малюнку справа – мати й син, які п’ють воду з-під крану. Зліва – Україна. Справа – ЄС.

Виставка українських карикатур. Прага, 7 липня 2015
Виставка українських карикатур. Прага, 7 липня 2015

Підпис до фото пояснює, що у більшості європейських країн якість водопровідної води є вищою, за ту, що продають у пляшках. Крім того, вимоги до питної води у Європі є у 28 разів вищими, ніж в Україні.

Цей малюнок є одним із приблизно 20 карикатур, які до Праги привіз український Інститут світової політики на виставку, що відкрилася 8 липня.

Малюнки є частиною більшої експозиції, створеної у 2013 році, яка має на меті пояснити українцям переваги європейської інтеграції. Сьогодні, після Революції гідності, карикатури мають інше завдання.

Зокрема, директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук вказала на те, що деякі з малюнків вже не є актуальними, як, наприклад, карикатура на інспекторів ДАІ.

«Для нас особливо приємно, що теми цих робіт, які були намальовані дуже самокритично, які показували, наскільки у нас все погано у тих чи інших сферах, наскільки великий рівень корупції, наскільки великий рівень підміни інституцій персональними зв’язками, що вони змінюються», – сказала вона Радіо Свобода.

Виставка українських карикатур. Прага, 7 липня 2015
Виставка українських карикатур. Прага, 7 липня 2015

Подвійна місія

Колекція карикатур, яка включає у себе роботи Олексія Кустовського, Марини Туровської, Ігоря Бежука та інших, тепер несе подвійну місію, сказала Гетьманчук.

За її словами, мета виставки – показати, що Україна готова до змін і реформ.

«(Україну – ред.) не влаштовує статус-кво, її не влаштовує та ілюзорна стабільність, яка начебто була за часів (колишнього президента країни Віктора – ред.) Януковича, за якою люди шкодують. Ми хотіли показати, що ми віддані цьому процесові змін», – сказала вона.

Крім того, Гетьманчук пояснила, що Інститут світової політики хотів би цим заходом надихнути і самих чехів, які можуть бути доволі євроскептичними. Організатори хочуть нагадати, що інші держави готові багато віддати задля членства в ЄС, яке має багато переваг, проілюстрованих карикатурами. Тож для успішності європейського проекту, зокрема, чехи мали б підтримувати європейські прагнення інших народів.

Виставка українських карикатур. Прага, 7 липня 2015
Виставка українських карикатур. Прага, 7 липня 2015

«Подвійна місія, фактично, – підсумовує Гетьманчук. – Ми намагаємося боротися з україноскептицизмом чехів, тобто з тими міфами, стереотипами і дезінформацією, яка йде щодо України в Чехії. І ми дещо намагаємося боротися з євроскептицизмом чехів, тобто показати, що все ж таки вони мають підтримувати уніфіковану позицію в Європейському союзі, вони мають цінувати, що вони є в ЄС».

Українці не бачать речі «у рожевих тонах»

Колекція українських карикатур вперше виїхала за кордон, однак вже об’їхала понад 20 міст України. До чеської столиці виставку запросило Міністерство закордонних справ Чехії та, зокрема, його політичний секретар Петр Друлак.

Він сказав, що Україна є близькою до Чехії державою, тож її майбутнє цікавить і непокоїть чехів. Друлак пояснив, що Україна має сильні європейські прагнення, і Чехія, як частина Європи, мала б познайомитися з тим, як там розвивається ситуація.

«(Карикатури – ред.) є справжнім результатом роботи громадянського суспільства, який вказує на те, що українці не бачать речі у рожевих фарбах. Вони знають, які проблеми є в Україні, і чого українці хочуть досягти. Це, на мою думку, є дуже важливим», – сказав він.

Виставка карикатур, створених на замовлення Інституту світової політики, відбуватиметься у галереї Чеського центру, що у Празі. Захід триватиме до 21 серпня, його двері відчинені з понеділка по п’ятницю з 11:00 до 18:00.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG