Доступність посилання

ТОП новини

У підприємств окупованої частини Донбасу різні стратегії виживання (світова преса)


Бізнесмени окупованої території дедалі частіше співпрацюють із Росією

Журналіст Wall Street Journal пише, як бізнесмени на окупованій частині Донбасу дедалі частіше співпрацюють з Росією. Тим часом, старший науковий співробітник британського Королівського інституту міжнародних відносин Chatham House Ендрю Монаґен вважає, що США мають протистояти закликам надати Україні зброю. А журналіст Newsweek повідомляє, що угруповання «ДНР» хотіло б зіграти з Україною у футбол.

Відрізані від України бізнесмени на окупованих територіях звертаються до Росії, пише журналіст американської газети Wall Street Journal Джеймс Марсон. Там дедалі частіше за російські рублі купують російські товари.

«Переважання російської валюти та товарів на територіях, утримуваних бойовиками, поглиблює розрив від решти України і погіршує перспективи мирного плану, посередником якого є Європа», – пише журналіст.

Уряд Києва заявляє, що українці на окупованих територіях мають бути переконаними, що їхнє майбутнє – з Україною, а не з сепаратистською сірою зоною. Однак, «ДНР» і «ЛНР» лише віддаляються від решти України, адже місцеві бізнеси посилюють власні зв’язки з Росією. Зокрема, сьогодні російські рублі складають більше половини готівки в обігу на окупованих територіях, згідно з інформацією, наданою сепаратистами та місцевими бізнесменами.

Ті підприємства, які досі функціонують на окупованих територіях, мають різні стратегії виживання, пише журналіст. Деякі великі бізнеси перереєструвалися в Україні та продовжують платити податки Києву, щоб уникнути юридичних проблем, які можуть поставити під загрозу їхній бізнес. Інші платять податки Києву і виплачують готівку сепаратистам, щоб уникнути неприємностей. Дехто платить податки лише сепаратистам.

«Володимир Трубчанин, виконавчий директор машинобудівного заводу у Ясинуватій сказав, що він почав платити податки сепаратистам на початку року, коли артилерійський вогонь з боку українського війська зруйнував чверть його заводу і вбив водія, який доставляв хліб працівникам», – пише журналіст.

Хоча Київ заявляє, що блокада необхідна для стримування сепаратистів, місцеві мешканці кажуть, що система є корумпованою. Товари з Росії часто є дешевшими, ніж ті, які перевозять через контрольно-пропускні пункти з України за допомогою хабаря.

Wall Street Journal: «Київ не підтримуватиме і не субсидуватиме вбивць та бандитів, не допомагатиме бандитам утримуватися на плаву»

США мають протистояти закликам надати Україні зброю, пише старший науковий співробітник британського Королівського інституту міжнародних відносин Chatham House Ендрю Монаґен на сайті установи. На його думку, є декілька причин утриматися від надання українському війську летальної зброї.

По-перше, пише експерт, зброя сама по собі не допоможе Україні захистити себе, адже її військовий потенціал був у занепаді протягом 20 років. «Без початкового вирішення загальної стратегічної картини, яка не має швидкого вирішення, більше зброї не принесе багато змін», – пише Монаґен.

По-друге, вважає експерт, хоча переговори і ведуться виключно про «оборонну летальну зброю», не існує гарантій того, що її не можуть використати і з наступальною метою. «Якщо Мінських угод дотримуватимуться, Києву не знадобиться зброя. Якщо ж ні, зброю можуть використати у спробі Києва досягти заявленої мети – оновити контроль над Донецьком і Луганськом (навіть Кримом), почавши таким чином масштабніший конфлікт із Росією», – пише Монаґен.

Останньою причиною не надавати Україні зброю експерт називає тривалу нестабільність у державі. Уряд має справу не лише з економічними, політичними та соціальними проблемами, але й з питанням контролю над озброєними волонтерськими батальйонами, тож зброя може потрапити до небажаних рук.

«В Афганістані, Іраку та Сирії таліби, «Ісламська держава» заволоділи американською зброєю і навіть використовували її проти війська США. Це важливо у випадку з Україною, де такі проблеми як низькі зарплати, дезертирство, корупція та чорний ринок продажу зброї є сильними. Цілком імовірно, що, принаймні, певна техніка, надана Америкою, потрапить не до тих рук – будь то сепаратистів, Росії чи навіть «Ісламської держави», – пише Монаґен.

Військовий експерт Марк Ґалеотті: «США мають протистояти закликам надати Україні зброю. Тверезі думки Ендрю Монаґена з Chatham House»

«ДНР» хоче зіграти у футбол з Україною, пише журналіст американського часопису Newsweek Деміен Шарков. Проросійські сепаратисти створили власний футбольний союз, чиїм пріоритетом є організація внутрішнього чемпіонату, а також можливих ігор з Україною.

«Донецькі сепаратисти придивляються до декількох футбольних проектів, один із яких спрямований на розвиток основної, молодіжної та юніорської футбольних ліг й абсолютно нових команд, згідно з заявою на сайті угруповання «ДНР». За інформацією, очолить футбольний союз Ігор Петров, колишній гравець донецького «Шахтаря», – пише журналіст.

«Я думаю, що перший бар’єр, через який нам треба перестрибнути, це проведення товариських матчів між «ДНР» і «ЛНР», – сказав так званий «міністр оборони» угруповання «ДНР» Михайло Мішин. – Було б також цікаво, якщо б українська сторона звернулася до нас, щоб зіграти з ними товариський матч».

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG