Доступність посилання

ТОП новини

Викрадені в’язні Кремля: естонець Кохвер і українка Савченко


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

«Політики можуть говорити, піднімати питання, а ось деталі, переговори про обмін – це абсолютно закритий процес, яким займаються спецслужби»

Естонія спромоглася в доволі короткий термін звільнити свого громадянина Естона Кохвера, викраденого спецслужбами Росії на естонській території. Які важелі використав офіційний Таллінн для визволення співробітника спецслужби Естонії з російського ув’язнення, чим відрізняється ситуація навколо викрадення росіянами естонця Кохвера та українки Надії Савченко, яку вже понад рік утримують у СІЗО в Росії та яку, зокрема, обвинувачують у вбивстві двох співробітників російського телебачення, які торік улітку без дозволу української влади перебували під Луганськом.

26 вересня 2015 року на прикордонному пункті «Кунічіна гора» у Псковській області на мосту через річку Піуза відбувся обмін співробітника естонської спецслужби Естона Кохвера на агента Федеральної служби безпеки Росії – колишнього офіцера Поліції безпеки Естонії Олексія Дрессена, засудженого у 2012 році в Естонії на 16 років позбавлення волі.

Естон Кохвер, 2 червня 2015 року
Естон Кохвер, 2 червня 2015 року

У Естонії Дрессен був визнаний винним у державній зраді, оскільки торгував інформацією про працівників Поліції безпеки, а також передавав Москві відомості про діяльність місцевих контррозвідників.

Можливо, обмін «агентами» здійснювався і не у стилі «шпигунських фільмів», наразі звільненню громадянина Естонії Естона Кохфера, викраденого на батьківщині, передувала кропітка робота керівництва і спецслужб Естонії, зазначають опитані Радіо Свобода естонські експерти.

За словами професора міжнародного права Талліннського технічного університету Євгена Цибуленка, Міністерство закордонних справ Естонії активно співпрацювало з російською стороною у цьому питанні, також велась робота на міжнародному рівні – у Європейському союзі, Парламентській асамблеї Ради Європи та інших структурах була ухвалена низка резолюцій з вимогою визволити естонського громадянина.

Євген Цибуленко зазначає, що були задіяні й канали спецслужб.

«Звичайно, велась робота, яка офіційно не афішувалася, на рівні естонських та російських спецслужб. Мабуть, це і прискорило обмін, тобто спецслужби домовилися і обміняли Кохвера на Дрессена. Думаю, що повний комплекс заходів, задіяних Естонією, і допоміг вирішити це питання», – пояснює він.

На думку експерта, виникнення ситуації з викраденням громадянина країни, яка є членом ЄС та НАТО, пояснюється тим, що Росія свідомо не дотримується норм міжнародного права.

Світ вже давно живе за нормами міжнародного права і ніяк не може звикнути до того, що Російська Федерація, як правило, ці норми не виконує
Євген Цибуленко

«Світ уже давно живе за нормами міжнародного права і ніяк не може звикнути до того, що Російська Федерація, як правило, ці норми не виконує. Тому, мабуть, ніхто і не міг заздалегідь передбачити, що Росія буде викрадати працівників наших спецслужб з естонської території», – каже Цибуленко.

Історія викрадення Кохвера

5 вересня минулого року Служба безпеки Естонії повідомила, що невідомі особи, які проникли на естонську територію, під загрозою застосування зброї затримали співробіника естонській Поліції безпеки Естона Кохвера і вивезли його на територію Росії.

Федеральна служба безпеки Росії оприлюднила протилежну інформацію: мовляв, «у результаті розкриття у Псковській області операції, яку проводила Поліція безпеки Естонії, російськими спецслужбами був затриманий естонський громадянин, працівник Тартуського відділення Поліції безпеки Естонії Ентон Кохвер». За версією Федеральної служби безпеки Росії, у Кохвера конфісковано пістолет та спеціальне обладнання, пристосоване для ведення розвідки.

Генеральний директор Поліції безпеки Естонії Арнольд Сінісалу досить стримано пояснює можливі причини викрадення працівника естонських спецслужб.

«Я думаю, що на цьому безглуздо спекулювати. Ми можемо тільки уявляти різні версії, але в переговорах з російською стороною особливих дебатів щодо цього питання – чому і як – не було. Обидві сторони були зосереджені на тому, щоб вирішити ситуацію», – зазначив Арнольд Сінісалу місцевим ЗМІ.

Наразі директор Балтійського центру дослідження Росії Володимир Юшкін вважає, що російські спецслужби цілеспрямовано здійснювали операцію щодо викрадення естонського працівника Поліції безпеки Естонії з наміром у подальшому обміняти його на свого агента.

«Його хотіли обміняти на російського агента, що провалив своє завдання. В Естонії було три провали російських розвідників. Причому, це були «кроти», вони були глибоко законспіровані в спецслужби. Росії треба було цю ситуацію вирішувати, тому і був викрадений офіцер естонської спецслужби з метою обміну», – зазначив Радіо Свобода Володимир Юшкін.

Викраденню Кохвера передував збій оперативного радіозв'язку, з боку Росії були використані димові шашки, додає Юшкін. Наразі російські спецслужби зробили суттєву помилку, яка дозволила Естонії на увесь світ заявити про викрадення свого громадянина, зазначає він.

«У них була єдина оперативна помилка. Про проведення операції вони не повідомили внутрішній підрозділ Федеральної служби безпеки Росії – прикордонну службу. Прикордонники, не знаючи, що проводиться спецоперація ФСБ, на першому етапі підписали з естонцями протокол про порушення. Якщо б вони знали про цю операцію і не підписали документ, у Естонії не було б можливостей та аргументів на весь світ заявити про викрадення свого громадянина саме на естонській території», – пояснює Юшкін.

Викрадення Кохвера і Савченко: аналогії і різниця

Володимир Юшкін вважає, що на відміну від Кохвера, викрадення Надії Савченко має більш політизований зміст.

У цих двох випадках Федеральна служба безпеки Росії діяла однаково, але з різними цілями. В естонському – це обмін на свого агента, а в українському ж сценарії переважає політичний аспект
Володимир Юшкін

«Однакове те, що їх викрали. У цих двох випадках Федеральна служба безпеки Росії діяла однаково, але, на мій погляд, з різними цілями. В естонському – це обмін на свого агента, а в українському ж сценарії переважає політичний аспект. Щоб, нібито, тих, хто стріляє у росіян спіймати, показати і засудити. Мені здається, що тут більше політики», – каже екперт.

Професор міжнародного права Євген Цибуленко зазначив Радіо Свобода, що Росія глибоко занурилася у брехню навколо ув’язнення Надії Савченко, вибратися з якої їй буде дуже важко.

Віра Савченко презентувала відеоролик, який підтверджує невинуватість її сестри
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

«Надія Савченко»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:09 0:00

Із Савченко вирішили зробити таку «сакральну жертву» в російських засобах масової інформації чи, швидше, засобах масової брехні
Євген Цибуленко

«Із Савченко вирішили зробити таку «сакральну жертву» в російських засобах масової інформації чи, швидше, засобах масової брехні. У Росії з неї зробили монстра, якого слід покарати. Про Кохвера також брехали. Але за російською версією, він був шпигуном, якого спіймали і обміняли на іншого шпигуна. Тобто, нібито усі задоволені, і Росія «зберегла обличчя».

«Неможливо грати в шахи з гравцем, який починає боксувати»

На думку Цибуленка, у питанні звільнення Росією українських політичних в’язнів Україна діє правильно як у правовому полі, так і в отриманні підтримки з боку міжнародних структур.

Чи можна грати в шахи з гравцем, якщо він починає грати у футбол чи бокс? Можливо, також слід з ним починати боксувати?
Євген Цибуленко

«На офіційному рівні і в правовому полі Україна використовує усі важелі, – говорить Євген Цибуленко. – Інша справа – чи можна грати в шахи з гравцем за правилами шахів, якщо він починає грати у футбол чи бокс? Можливо, також слід з ним починати боксувати?»

А от інший екперт Володимир Юшкін вказує на важливість застосування з боку України активної інформаційної атаки.

На думку експерта, у питанні визволення українських в’язнів з російського полону важлива роль належить Службі безпеки України.

«Як працює Служба безпеки України, я не знаю. Тому що, це їхнє завдання – вести переговори про обмін. Це не завдання політиків. Політики можуть говорити, піднімати питання, а ось деталі, переговори про обмін – це абсолютно закритий процес, яким займаються спецслужби, як я це розумію», – каже він.

Володимир Юшкін вважає, що Україні є на кого обміняти своїх ув’язнених громадян – на полонених офіцерів Головного розвідувального управління Росії.

Естонія робить висновки

Історія з викраденням Кохвера викрила, що ділянка естонсько-російського кордону в тих місцях, де його затримали, погано розмічена, немає належної охорони, спостерігається постійній потік контрабанди з російської сторони.

Генеральний директор Поліції безпеки Естонії Арнольд Сінісалу каже, що цей інцидент став уроком для естонських спецслужб.

«Це той момент, коли ми, на жаль, повинні вчитися на своїх помилках. Наразі слід зазначити, що ми не стали вирішувати цю ситуацію, викрадаючи іншу людини. Це не відповідає нашій професійній етиці», – говорить Сінісалу.

Директор Балтійського центру дослідження Росії Володимир Юшкін вважає, що Естонія зробила належні висновки і нині інтенсивно йде облаштування естонсько-російського кордону.

Стали робити справжній кордон – це найголовніше. Я б спорудив Кохверу пам’ятник
Володимир Юшкін

«Стали робити справжній кордон – це найголовніше. Я б, зокрема, коли справжній кордон буде зроблений, спорудив Кохверу пам’ятник. Тому що він цілий рік просидів в ув’язненні в одній із закритих в’язниць Росії. Тому що парламент Естонії також дуже швидко відреагував: розпочалися слухання, почали вивчати, чому так сталося, чому такий кордон? І зараз інтенсивно йде облаштування цього кордону», – зазначив експерт.

На цю ж тему:

Україна має позиватися до Росії за викрадення людей – правозахисник
«Повинні добре попрацювати українські прокурори, криміналісти, слідчі міліції: вони мають зібрати «залізні» докази невинуватості українців» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG