Доступність посилання

ТОП новини

Місцеві проблеми далекі від місцевих кандидатів


Ілюстрація спільноти «Твій голос»
Ілюстрація спільноти «Твій голос»

Ми не побачили не те щоби шляхів вирішення проблем, а й навіть і переліку проблем – Анатолій Луценко

Навіщо їм перемога на виборах, не пояснили виборцям практично ніхто з учасників перегонів на Київщині та у столиці, відзначають експерти. За їхніми словами, цьогорічна передвиборча кампанія відзначилася беззмістовністю та нерозумінням кандидатами місцевих проблем. Водночас, претенденти на місця в органах самоврядування Київщини не соромилися порушувати виборче законодавство, а підкуповуючи виборців, іноді оцінювали їхні голоси у сто грамів грілки, розповідають спостерігачі.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У Києві та Київській області найбільше порушень, що були зафіксовані, – випадки прямого і непрямого підкупу виборців, використання «чорного» піару та адміністративного ресурсу, а також розповсюдження агітаційних матеріалів без зазначення вихідних даних, що викликає запитання про походження коштів, якими платили за друк. Ці випадки зафіксували спостерігачі та міліція. Нині їх розслідують. Про це Радіо Свобода розповіла координатор громадянської мережі «Опора» на Київщині Руслана Величко.

Партія у парку просто наливала по сто грамів і роздавала вареники, і агітувала при цьому. Організатори намагалися вибивати камери, на які ми фіксували все це
Руслана Величко

«Партія у парку просто наливала по сто грамів і роздавала вареники, і агітувала при цьому. Там ще було перешкоджання діяльності офіційних спостерігачів. Організатори намагалися вибивати камери, на які ми фіксували все це. Міліція була дуже толерантна до організаторів. Будемо дивитися, коли будуть результати усіх цих справ, тому що заяв було подано близько ста», – розповідає Величко.

Водночас назвати партію чи кандидата, чиї дії вписувалися би в зрозумілу передвиборчу стратегію, практично неможливо, зауважує політтехнолог Анатолій Луценко. На його думку, нікому з претендентів на мандат не вдалося пояснити виборцям ні свого бачення місцевих проблем, ні методів їхнього вирішення, ні, тим паче, методів розвитку територій.

«Нам потрібні гроші!»

Віталій Кличко
Віталій Кличко

Радіо Свобода поспілкувалося з кількома кандидатами на посаду міського голови Києва, які вели широку передвиборчу агітацію. Вдалося з’ясувати, що чинний мер Віталій Кличко бачить єдине вирішення усіх комунальних, транспортних та будівельних проблем столиці.

«Ми потрошки починаємо набирати обороти, цей процес буде продовжуватися… Нам потрібні гроші!.. Не забирайте у нас гроші!.. З повітря, без грошей ми не зможемо ні дороги побудувати, ні ліфти замінити, ні під’їзди відремонтувати, ні заробітні платні підвищити! Це –ключове питання!» – заявляє Кличко.

Олександр Омельченко
Олександр Омельченко

Колишній міський голова Києва Олександр Омельченко запевняє, що потрібен киянам, адже бачить це під час кожної зустрічі з виборцями.

«Я буваю в людей… постійно! І тільки те й роблю, що, за їхньою ініціативою, або обнімаюся, або здороваюся, або фотографуюся. Мої года – мойо багатство!» –наспівує Омельченко.

Геннадій Корбан
Геннадій Корбан

Геннадій Корбан переконує, що не має такого вже великого бажання стати мером столиці.

«Ми вважаємо, що важливіше.., що посада мера – не самоціль, ми вважаємо, що важливіші партійний рух і партійний результат», – запевняє Корбан.

Борислав Береза
Борислав Береза

А Борислав Береза чітко знає, чим він кращий за інших кандидатів.

«Знаєте у Києва є не лише душа, у Києва є своя музика. Сьогодні ця музика мовчить. Вона тиха абсолютно. Треба, щоб вона знову зазвучала. Багато хто не відчуває міста», – каже Береза.

Сергій Думчев
Сергій Думчев

Тим часом Сергій Думчев, як випливає з йог ослів, вже досяг свої мети.

«Пізнаваність – єдине чого ми хотіли. Тобто, щоб звернули увагу. Тому, можливо, були трохи провокаційні «борди». Основною ідеєю було лише це», – наголошує Думчев.

Перемагають популізм та «вивіска» – політтехнолог

Низьку якість виборчого процесу зумовив сам закон про місцеві вибори. Зокрема, він містить норму щодо імперативного мандату, тобто, коли партія за певних умов може позбавити депутатських повноважень вже обраного свого висуванця. Демократичним країнам така законодавча норма не притаманна, зауважує політтехнолог Анатолій Луценко.

Перемагають популізм та «вивіска», не перемагають, на жаль, ідеї. Боротьби за вирішення проблеми ми не побачили
Анатолій Луценко

«Ми не побачили не те щоби шляхів вирішення проблем, а й навіть і переліку проблем. Провідні гравці, особливо в штабах, не дуже напружувалися. Перемагають популізм та «вивіска», не перемагають, на жаль, ідеї. Боротьби за вирішення проблеми ми не побачили. Місцеве самоврядування далеке від брендів, які брали участь», – зазначає Луценко.

Йдеться про бренди, а не про партії, зауважує експерт, оскільки більшість із політичних утворень, що беруть участь у боротьбі за місця в органах місцевого самоврядування – є тимчасовими, а відтак не мають ні ідеології, ні стратегії.

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

На цю ж тему:

23.10.2015
Місцеві вибори: не обрати популістів

Обіцяють те, чого виконувати не доведеться, бо немає нічого спільного із повноваженнями місцевої влади далі

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

XS
SM
MD
LG