Доступність посилання

ТОП новини

Терористична загроза в Україні – щоденна реальність чи перебільшення?


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Українцям не слід жити у постійному страху перед терористичними атаками, але і пильним має залишатися кожен

Київ – Не слід перебільшувати ймовірність терористичних атак, заявляють експерти. Вони наголошують, що в нинішній ситуації, що склалася в державі, найбільше ризикують представники влади та великого бізнесу, а не прості громадяни. Тим часом правоохоронці та представники спецслужб рівень терористичних загроз в Україні називають підвищеним. Кожен громадянин має бути поінформованим про те, як себе поводити в екстремальних обставинах, наголошують вони.

ЗАВАНТАЖИТИ

В умовах підвищеної готовності до можливих терористичних атак Служба безпеки України працює вже понад рік, переконує речниця відомства Олена Гітлянська. Водночас, за її словами, крім змін до закону «Про боротьбу з тероризмом», які Верховна Рада ухвалила цього року, СБУ немає ніяких роз’яснювальних підзаконних актів, чи інструкцій, що відповідали би вимогам часу.

Олександр Скибінецький
Олександр Скибінецький

Відтак, головне відомство серед тих, що мать стояти на заваді тероризму вчиться одночасно з розвитком ситуації, на власному досвіді, на помилках. Найбільший недолік у антитерористичній діяльності Служби безпеки – це недостатня робота з населенням, зауважує колишній заступник голови СБУ Олександр Скибінецький.

Рівень загроз досить високий, особливо для країни, яка не звикла жити у такому стані, а звикла до мирного життя. Але поки що я не бачу такої загрози, як у Європі
Олександр Скибінецький

«Рівень загроз досить високий, особливо для країни, яка не звикла жити у такому стані, а звикла до мирного життя. Але поки що я не бачу такої загрози, як у Європі. Поки що ісламський тероризм нас не торкнувся. Але треба бути пильними і відстежувати обстановку у цьому напрямку. Гадаю, це робиться відповідними органами України. Рівень їхньої професійної протидії цій загрозі підвищується потроху. Має бути більша обізнаність громадян як поводити себе у надзвичайній ситуації. Тут – «неоране поле». Я поки що особисто не зустрічався з роз’яснювальною роботою для громадян. В цьому питанні явно недопрацьовують», – зазначає експерт.

Не торкайтеся підозрілих предметів – СБУ

На сайті СБУ є розділ з порадами для населення щодо того, як не стати жертвою терористичної атаки. Таку загрозу там називають щоденною реальністю і наводять перелік ознак вибухового пристрою та можливих місць, де зловмисники можуть встановлювати такі пристрої. Потенційно небезпечними на сайті називають автомобілі припарковані біля будинків, але невідомі мешканцям, залишені без догляду, в першу чергу у незвичних місцях, портфелі, сумки, валізи чи просто згортки. Також радять звертати особливу увагу на такі предмети, якщо вони мають незвичний запах, або ж видають звуки на кшталт цокання чи клацання. Запідозрити у кинутому пакунку вибуховий пристрій можна і тоді, коли видно, що на ньому чи у ньому є годинник, мобільний телефон, елементи живлення чи електричні дроти.

Сайт СБУ наводить доволі широкий перелік місць, де терористи можуть встановлювати вибухові пристрої: підземні переходи, вокзали, базари, стадіони, дискотеки, магазини, транспорт, навчальні та медичні заклади, підвали будинків та сходові клітини, контейнери та урни для сміття, опори мостів.

У разі виявлення підозрілих предметів радять не торкатися і навіть не підходити до них, а негайно зателефонувати до поліції, але для цього слід відійти від підозрілого предмету якомога далі, адже радіохвилі можуть спровокувати вибух. Особливо наголошують на тому, що слід пояснити дітям, що не слід брати в руки ніякі знайдені на вулиці предмети, навіть іграшки, чи ґаджети, адже вибухові пристрої можуть бути під них замасковані.

Невисока ймовірність терористичних атак на населення – Арестович

Серед джерел зростання терористичної загрози фахівці в першу чергу називають угруповання «ДНР» та «ЛНР». Утім, не варто перебільшувати загрозу, що надходить зі сходу України та Росії, наголошує військовий експерт Олексій Арестович. Адже ватажки бойовиків на Донбасі в міру своїх сил опікуються іміджем борців за правду і свободу, а тому не отримають жодного зиску, якщо влаштують теракт на контрольованій Україною території. Від збройних угруповань на сході скоріше надходить загроза диверсійних актів, спрямованих проти військових об’єктів, зауважує Арестович.

Олексій Арестович
Олексій Арестович

Крім того, небезпеку становлять апетити олігархів, адже через постійні намагання перерозподілити власність, в ході міжкланових розборок також можуть використовувати вибухові пристрої. Утім, така небезпека простих громадян стосується лише опосередковано, адже підриватимуть кланових функціонерів, які не так часто перебувають у місцях, доступних для решти населення, зауважує Олексій Арестович. Та й ситуація в Україні поки що не настільки напружена, щоб подібні методи боротьби за власність широко використовувалися, додає він.

Терор може набути розмаху і через невдоволення ветеранів АТО діями влади. Адже вони добре навчилися користуватися зброєю та швидше вдаються до насильства. Але в разі переходу ветеранів від погроз на адресу влади до конкретних силових дій, атаки не будуть спрямовані проти цивільного населення. У цьому випадку найбільше ризикують політики, зауважує Арестович.

Також терористичну небезпеку становлять спецслужби Росії, які могли би вдатися до таких методів заради розгойдування ситуації в Україні та підриву авторитету офіційного Києва. Утім, і цю загрозу Олексій Арестович називає теоретичною.

Дуже низька ймовірність таких терактів, як навмисний підрив цивільних, щоб постраждали саме цивільні люди. Хіба що для провокації народного невдоволення владою, щоб показати, що влада не може народ захистити. Але оскільки влада і без того нічого не робить, народ вже нею незадоволений. Тому теракти проти простих громадян нічого не змінять у іміджі цієї влади
Олексій Арестович

«Дуже низька ймовірність таких терактів, як навмисний підрив цивільних, щоб постраждали саме цивільні люди. Хіба що спеціальні заходи в довгій грі спецслужб чи криміналу для провокації народного невдоволення владою, щоб показати, що влада не може народ захистити. Таке може бути. Але це також доволі вузький сценарій і мають скластися певні умови, щоб його розпочали. Наприклад, влада має схаменутися, почати «давити» ворогів на фронті, «давити» внутрішніх ворогів, а їм тоді доведеться провокувати невдоволення. Але оскільки влада і без того нічого не робить, народ вже нею незадоволений. Тому теракти проти простих громадян нічого не змінять у іміджі цієї влади. Тобто у цьому сенсі завдати інформаційного удару неможливо. І без того всі розуміють, що влада нічого не робить. Влада кожного дня і без того робить «теракти» проти власного народу, і економіки, і майбутнього країни», – каже Арестович.

Шість років в’язниці за хибне повідомлення

Артем Шевченко
Артем Шевченко

Тим часом Національна поліція отримує анонімні повідомлення про мінування об’єктів транспортної, соціальної чи медичної інфраструктури мало не щодня, а іноді по кілька на день, каже речник МВС Артем Шевченко. За його словами, переважна більшість з них виявляються хибними. Утім поліція реагує на кожен. Навіть коли заздалегідь зрозуміло, що повідомлення неправдиве, поліція не має права не відреагувати і змушена виїжджати на місце та перевіряти будівлю чи інший об’єкт, хоч це і призводить до зайвих матеріальних збитків та втрати часу фахівців, запевняє Шевченко.

Міра покарання до шести років ув’язнення доволі сувора для того, щоб відбити бажання у жартівників
Артем Шевченко

«Технічні можливості дозволяють встановити винуватців таких неправдивих повідомлень, якщо вони, звісно, в зоні досяжності. Велика кількість повідомлень подібного характеру надходить із зони, тимчасово неконтрольованої Україною. Часто це роблять люди неосудні, які мають психічні вади і реагують у такий спосіб на загальне інформаційне перенапруження. Люди такі, нервовий час такий, п’ють багато, є такі. Закликаємо всіх не бавитися цим – саджаємо по цій статті дуже жорстко. Міра покарання до шести років ув’язнення доволі сувора для того, щоб відбити бажання у таких жартівників. Це – шість років, реальних шість років!» – наголошує речник МВС.

Опитані Радіо Свобода експерти сходяться на тому, що українцям не слід жити у постійному страху перед терористичними атаками, але і пильним має залишатися кожен.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG