Доступність посилання

ТОП новини

Інтернет-шахрайство в Україні. Як із ним боротися?


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Шахрай буде вас «програмувати» – вживати наказовий спосіб, підганяти вас та розповідати, що ви втрачаєте «неймовірно унікальну» можливість» – психолог

Дев’ятого лютого у світі відзначали День безпечнішого інтернету (Safer Internet day). Головна мета – звернути увагу на відповідальність користування інтернетом, особливо дітьми та молоддю. В Україні стрімко «омолоджуються» інтернет-користувачі. Вже навіть діти 10-річного віку створюють канали на YouTube та успішно на цьому заробляють. Інтернет-шахраї вигадують все нові й нові методи, як ошукати користувачів соціальних мереж, форумів та сайтів для продажу. Із 2004 року День безпечнішого інтернету відзначають і в Україні. Інтернет асоціація України розробила стратегію боротьби за безпеку в інтернеті з урахуванням української специфіки.


Ошуканство в інтернеті з кожним роком набирає обертів. Щодня з цією проблемою стикаються користувачі різноманітних сайтів, навіть не підозрюючи, що їх обдурюють.

Так, студентка Роксолана Корпанюк натрапила на шахрая на популярному сайті оголошень «OLX». Плануючи подорож до Ужгорода, дівчина знайшла на сайті квартиру, яку збиралася орендувати на кілька днів. Вона вийшла на зв’язок із «власником» помешкання, і той попросив надіслати на картку половину суми як передоплату. «Він мав нас зустріти на вокзалі. Ми телефонуємо, а він не бере слухавку. Ввечері телефонуємо, і він знову не бере слухавку, і ми 2 дні були без місця ночівлі», – розповіла Роксолана.

Шахрайство в інтернеті – це 40% від скоєних кіберзлочинів – МВС
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00


«Шахраї – люди розумні і завжди знайдуть спосіб виманити гроші» – експерт

Експерт з юриспруденції вважає, що у таких випадках необхідно одразу звертатися до поліції.

«Від цього ніхто не застрахований, бо шахраї – люди розумні, вони завжди знайдуть спосіб виманити гроші. Згідно зі 214-ю статтею Кримінального кодексу треба звернутися до органів внутрішніх справ із заявою стосовно цієї особи про вчинення нею кримінального правопорушення», – зазначив на умовах анонімності у розмові з Радіо Свобода експерт.

Це, на його думку, необхідний захід, адже чим більше надійде подібних заяв до розгляду, тим серйозніше до них ставитимуться правоохоронні органи.

Віталій Луньов
Віталій Луньов

Провідний науковий співробітник Інституту психології імені Г. Костюка Віталій Луньов розповів у коментарі для Радіо Свобода, як визначити, що людина, з якою ви про щось домовляєтесь, шахрай. Зазвичай, така людина буде вас «програмувати» – вживати наказовий спосіб у розмові, підганяти вас і розповідати, що ви втратите «неймовірно унікальну» можливість, якщо не погодитесь. У розповіді про товар не буде конкретики. Луньов застерігає, що шахрай може маніпулювати вами у такий спосіб: «Я бачу, що ви не довіряєте, я розумію, тому що зараз багато шахраїв».

«80% хакерів – підлітки та молодь» – Данченко

Народний депутат України, голова комітету Верховної Ради з питань інформатизації та зв’язку Олександр Данченко наголосив на тому, що дуже важливою є інтернет-освіта дітей. Діти, наприклад, можуть засвітити в соціальних мережах паролі, адреси, коди, просто сфотографувавшись на роботі у когось із батьків. Також Данченко зауважив, що останнім часом найуспішнішими відео-блогерами стають діти віком 8-12 років. А у світі, згідно з різною статистикою, близько 80% хакерів – підлітки та молодь. Депутат вважає, що сучасні батьки вже достатньо поінформовані у цій сфері, щоб пояснювати дітям із наймолодшого віку, як необхідно поводитись в інтернеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG