Доступність посилання

ТОП новини

Радіо і війна: довіра, зброя і психологічна допомога


(Shutterstock)
(Shutterstock)

«Радіо ніколи не відживе своє, бо голос та інформація будуть завжди» – Аліна Акуленко

13 лютого під егідою ЮНЕСКО у світі відзначають День радіо. Цього року тема свята – радіо під час надзвичайних ситуацій та катастроф. В Україні раніше рідко замислювались про використання радіо як системи оповіщення – хіба що під час катастрофічної повені на Західній Україні 2008 року – але ситуація змінилась із початком воєнних дій на сході.

Радіомовлення – найпростіший механізм передачі інформації, за статистикою Європейської мовної спілки, 9 років життя в середньому людина витрачає на його прослуховування.

Ігор Балинський
Ігор Балинський

Зараз часто війну проти України називають гібридною, а радіо у ній стає інформаційною зброєю, однією з найефективніших. Керівник Школи журналістики Українського католицького університету Ігор Балинський у коментарі Радіо Свобода каже, що радіо викликає у людей найвищий рівень довіри у порівнянні з іншими засобами масової інформації. Воно створює ефект присутності, слухач відчуває себе співучасником подій. Цей ефект досягається завдяки простій природі радіо: мовлення можна вести з місця події.

«Тобто якщо ми маємо довіру, достовірний ефект присутності й можливість швидко та дешево налагодити інформування, то це робить радіо надзвичайно унікальним засобом масової комунікації», – підкреслив Балинський.

Інфографіка www.diamundialradio.org
Інфографіка www.diamundialradio.org

Але, водночас, радіо – ідеальний спосіб маніпулювання аудиторією, особливо, людьми старшого віку, які не користуються інтернетом. Радіус роботи радіопередавача не завжди можна відстежити. Таким чином, на підконтрольній Україні території Донбасу українці ловлять на своїх приймачах станції сепаратистів.

Сигнали ФМ-­каналів угруповання «ЛНР» дійшли до Сєвєродонецька (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00

Українські радіостанції в АТО мовлять – Бригинець

Радник Міністра інформаційної політики Олександр Бригинець розповів у розмові з Радіо Свобода, що зараз в зоні АТО мовлять практично всі радіостанції, які мають українську ліцензію. «Це й «Громадське», це й «Ера», це й Українське радіо, це й «Промінь» – всі ці станції в тій чи іншій мірі присутні, – підкреслив Бригинець. – Радіо більш поширене в зоні АТО, ніж інтернет, бо інтернету часом немає, а радіо є завжди».

Радіо – найкращий засіб для моментальної передачі інформації, а тому відіграє роль системи оповіщення на випадок надзвичайних подій. Але, зауважує Бригінець, сьогодні рідко можна побачити гучномовці на вулицях, а в будинках у людей рідкістю є проводові «брехунці».

Якою мовою звучить радіоприймач? (графіка)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

«Хто володіє радіо, той володіє масами» – радіожурналіст

Редактор Першого каналу Українського радіо Аліна Акуленко вважає, що у складні часи дуже важливим є психологічний вплив радіомовлення. Звук змушує людину думати й фантазувати – уява не обмежується відеоілюстраціями, як це відбувається на телебаченні.

«Не можна казати, що радіо відживе своє», – переконана Акуленко, – це особлива структура, яка розвивається всередині, в основі радіо лежать голос та інформація, які будуть завжди. Той, хто володіє радіо, володіє масами».

Радіо допомагає легко відгукнутися на потреби часу, додає журналістка. Є рубрики і програми, що допомагають людям висловити свої емоції. Аліна Акуленко розповіла, що часто жінки через радіо передають вітання бійцям на Сході – емоції, що їх вони висловлюють в ефірі, допомагають військовим вірити у важливість своєї справи, а самим дає душевне полегшення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG