Доступність посилання

ТОП новини

У Латвії лікують українських військових, яким не допомогли в Україні


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Якість лікування у Латвії відповідає міжнароднім стандартам, але вартість значно нижча ніж, в Західній Європі чи Ізраїлі

Рига – У Латвії четверо українських військовослужбовців, поранених в зоні АТО, отримали безкоштовне протезування ока в «Лабораторії очних протезів Валтерса». Ще один військовослужбовець лікує поранену ногу в латвійських медичних установах. Лікування в Латвії поранених українських військових стало можливим завдяки благодійній діяльності Фонду підтримки України, членами якого є здебільшого латвійські медики.

У Латвії лікують українських військових, яким не допомогли в Україні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Український військовослужбовець Віталій Паладій отримав поранення біля міста Мар’їнка Донецької області, де він з товаришами в українському тилу потрапив в засідку диверсійно-розвідувальної групи противника.

«Це вже було перемир’я, ми потрапили в засідку диверсійно-розвідувальної групи. Не якусь «ДНРівську», це була російська група. Про це ми дізналися, бо знайшли їхні документи – російських кадрових військових», – розповів Радіо Свобода Віталій Паладій.

У Латвії мені зробили операцію з пересадки нерва, бо в трьох місцях нерв був перебитий. І одразу пішло відновлення
Віталій Паладій

Віталій зазначив, що тривале лікування в Україні було безрезультатним, він так і не став на ноги. До Латвії потрапив завдяки турботі українських волонтерів і латвійського Фонду підтримки України, який повністю фінансує його перебування та лікування в Латвії. Вже зроблена одна операція, не черзі друга.

«У Латвії мені зробили операцію з пересадки нерва, бо його не вистачало, в трьох місцях нерв був перебитий. І одразу пішло відновлення, зараз набагато краще», – розповів український поранений.

«Очний протез – не відрізнити від справжнього ока»

«Кіборг» Максим Денисов втратив око під час захисту Донецького аеропорту. Йому і ще трьом українським військовим успішно встановлені сучасні очні протези в «Лабораторії очних протезів Валтерса».

Латвійський офтальмолог-протезист Валдіс Валтерс добре відомий багатьом українцям. В минулому році він безкоштовно надавав консультації і робив очні протези пораненим на Майдані і на сході України.

Все пройшло добре і результат радує. Протезування відбулося швидко, комфортно, я навіть нічого не відчув
Максим Денисов

«Все пройшло добре і результат радує. Протезування відбулося швидко, комфортно, я навіть нічого не відчув. Вже дивився в дзеркало – усе ідеально, не відрізнити від справжнього ока», – зазначив Радіо Свобода Максим Денисов після протезування ока.

8 лютого з пораненими українськими військовослужбовцями зустрівся міністр оборони Латвії Раймондс Бергманіс, зазначивши після зустрічі, що українські військові, захищаючи свою Батьківщину, захищали і Латвію.

«До Латвії українці приїздять з важкими пораненнями»

Латвійський Фонд підтримки України був заснований у вересні 2014 року. За цей час, окрім тих, хто зараз перебуває на лікуванні, Фондом забезпечено лікування і реабілітацію в медичних закладах Латвії дев’ятьох українських військовослужбовців, постраждалих в зоні АТО.

Голова правління Фонду, лікар, латишка з українськими коренями Яна Стрелеца розповіла Радіо Свобода, що мета фонду – збір пожертвувань для лікування та реабілітації в Латвії постраждалих в Україні військових.

Більшість тих хлопців, які лікувалися в Латвії за допомогою Фонду, мали дуже важкі поранення
Яна Стрелеца

«В медицині кількість не свідчить про загальну картину. Тому що більшість тих хлопців, які лікувалися в Латвії за допомогою Фонду, мали дуже важкі поранення. Якщо говорити про кошти на лікування, то кожний такий випадок був дуже дорогий», – каже Яна Стрелеца.

В переважній більшості випадків характер поранень вимагав складних мікрохірургічних операцій кінцівок, у проведенні яких латвійські лікарі мають значний досвід та високотехнологічну клінічну і технічну базу. Фахівці визнають, що якість лікування у Латвії відповідає міжнароднім стандартам, але ціна значно нижча ніж, зокрема, в Західній Європі чи Ізраїлі.

Члени ради Фонду: президент Латвійської асоціації хірургів Харалс Плаудіс, нейрохірург Ренарс Путниньш, президент організації «Товариство лікарів Латвії» Петеріс Апініс, податковий консультант Мара Недра і голова Яна Стрелеца – працюють безкоштовно на доброчинних засадах. Робота Фонду підтримки України прозора. Усі витрати публікуються на сторінці у Facebook.

З Латвії краще чують посадовці в Україні

Латвійці жертвують кошти на лікування українських воїнів. Яна каже, що бували випадки, коли приватні особи повністю оплачували лікування, часом латвійські лікарі не брали кошти за свою роботу.

Фонд не тільки надає допомогу у лікуванні та реабілітації українських військових, але й піклується пораненими увесь період їхнього перебування в Латвії, організовує їхнє дозвілля. Після повернення пацієнтів в Україну Фонд продовжує моніторинг стану їхнього здоров’я та перебігу лікування.

Після повернення поранених в Україну, на них там чекають неадекватні турботи з отриманням пільг та документів, які держава їм має надати
Яна Стрелеца

«Ми підтримуємо стосунки з ними, оскільки характер поранень цих хлопців настільки складний, що інколи взагалі їх неможливо вилікувати, або вилікувати одразу. Також ще одна проблема полягає у тому, що після повернення поранених в Україну, на них там чекають неадекватні турботи з отриманням пільг та документів, які держава їм має надати. Виходить так, що нас з Латвії чують набагато краще, ніж хлопців в Україні», – каже Яна Стрелеца.

За словами Яни, до Латвії на лікування потрапляють воїни, яким в Україні надали не зовсім професійне лікування.

«Війна на передовій, війна для польових медиків на лінії фронту, а також в реанімації, де хлопців справді рятують. Але потім вони потрапляють у великі медичні центри, і я не розумію, чому до них там часом ставляться так непрофесійно. Єдине, що я мушу сказати, що до нас потрапляють ті хлопці, яким не допомогли в Україні. Напевно тим, кого адекватно лікували, не треба шукати допомогу за кордоном», – зауважує голова ради латвійського Фонду підтримки України Яна Стрелеца.

Для змін потрібен час

Поранений український військовий Віталій Паладій додає, що ставлення в Україні до таких як він буває різне, інколи й негативне, але, безумовно, головна підтримка надходить з боку волонтерів

«Ставлення різне – є дуже жахливе, є нормальне. Ті, кого безпосередньо торкнулася війна, все добре розуміють. Кого не торкнулася – або зовсім не розуміють, або розуміють менше. Але нам допомагають волонтери, наші янголи охоронці», – каже поранений український військовослужбовець Віталій Паладій, який перебуває в Латвії на лікуванні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG