Доступність посилання

ТОП новини

Київські таксисти оголосили бунт проти сервісу Uber і готуються йти до Кличка


Столичні таксисти оголосили протест проти сервісу Uber
Столичні таксисти оголосили протест проти сервісу Uber

«Ми включаємо лічильник нашій владі, і якщо вона не відреагує на наші вимоги, ми будемо діяти жорстко»

Мобільний сервіс замовлення таксі Uber ще не запустили в Україні, а столичні таксисти вже організовують акції протесту. Так, 25 лютого, вони приїдуть під стіни КМДА та у знак незгоди посвітять фарами у вікна кабінету Віталія Кличка та посигналять йому сотнею клаксонів, адже саме київський очільник лобіює прихід іноземного інтернет-сервісу в Україну, вважають перевізники, і це зажене й так мізерну кількість легальних таксистів у тінь.

Своєю зустріччю з директором по взаємодії з органами державної влади в Європі, на Близькому Сході і країнах Африки компанії Uber Марком Макганом Віталій Кличко похвалився після зустрічі у Давосі.

«Найближчим часом ми будемо реалізовувати систему електронного таксі. Одна з найбільших компаній заходитиме на український ринок. Це створить додаткові робочі місця, надасть додатковий сервіс тим, хто буде користуватись послугами компанії і забезпечить додаткові надходження у бюджет», – анонсував тоді мер Києва.

Відомо, що керівництво сервісу, про який говорив Кличко, мало зустріч і в Міністерстві інфраструктури.


Разом з тим, жодної офіційної інформації про те коли українці зможуть замовляти таксі через такий сервіс до сьогодні немає. За неофіційними повідомленнями, це може статися у першому кварталі цього року. Крім того, подейкують, що спершу Uber працюватиме лише у великих містах, таких як Київ чи Львів.

Що таке цей Uber?

Uber – це мобільний додаток, що дозволяє викликати таксі, відстежувати його переміщення і оплатити замовлення банківською карткою. Його основна відмінність полягає ще й тому, що як таксі використовується не машина професійної служби, а засіб пересування простого автомобіліста, що побажав заробити за допомогою Uber приватним перевізництвом.

Сама ж нідерландська компанія Uber створена у 2009 році. Її штаб-квартира розташована у Сан-Франциско і на сьогодні цей сервіс працює у 68 країнах світу. Разом з тим, компанія вже встигла набути статусу скандальної, адже у багатьох країнах проти Uber протестують численні місцеві перевізники. Так, нещодавно акції протесту відбулись в Угорщині, Білорусі, Франції.


Незадоволені перспективою запуску Uber в Україні й українські таксисти. Зокрема представники української таксомоторної асоціації та професійної спілки таксистів вважають, що Uber надасть можливість працювати нелегальним перевізникам, не сплачуючи при цьому податків і не відповідаючи за безпеку і комфорт пасажирів.

«Чи буде Uber купувати нові автомобілі? Напевно ні, адже заявляє, що він не перевізник. Чи буде відкривати диспетчерські центри, набирати людей? Ні, бо ця технологія працює без людського фактору. А чи можливі збитки бюджету міста Києва від діяльності Uber? Напевно, що так – каже голова правління всеукраїнської громадської організації «Українська таксомоторна асоціація» Андрій Антонюк. – Ми не проти цієї компанії, ми готові співпрацювати, але на рівних умовах. Ми за здорову конкуренцію в рамках чинного законодавства».

«Наша компанія працює на ринку 18 років. Наголошую: ми працюємо легально і доказом цього є заплачені нами податки. З гордістю можу заявити, що завдяки нам до бюджету міста щомісяця надходить близько 300 тисяч гривень. Тому мені дивно чути захоплені слова мера. Хочеться дізнатись у нього, яким чином буде наповнюватись бюджет і чи готовий він до того, що після сприяння виходу на ринок згаданій компанії, а фактично лобіюванні її інтересів, легальним перевізникам доведеться піти в тінь», – обурюється також і власник компанії «Еліт-Таксі» Олександр Круліковський.

Скільки податків сплатили таксисти у 2015 році
Скільки податків сплатили таксисти у 2015 році

Відтак за відповідями на ці питання столичні таксисти приїдуть під стіни КМДА.

«Завтра (25 лютого) ми офіційно о 9:30 біля КМДА передаємо вимоги київській владі. Попросили підтримати нас перевізників і за попередніми підрахунками, підтримати нас готові кількасот машин. Тому наперед просимо вибачення у киян, але ми боремось за свої права», – сказав голова профспілки таксистів України Василь Попик.

У столиці горіли шини і страйкували таксисти (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00

«Що ж до боротьби на національному рівні, то ми вимагаємо створити рівні конкурентні умови на ринку таксоперевезень шляхом ухвалення закону. Відповідний документ вже у Верховній Раді. Якщо до 10 березня не буде створена робоча група з перевізниками щодо напрацювання закону, ми зберемо всеукраїнський з’їзд таксистів, де напевно ухвалимо рішення про загальнонаціональний страйк. Для того, щоб влада побачила, що ми живі-здорові, їй треба зробити боляче. Ми включаємо лічильник нашій владі, і якщо вона не відреагує на наші вимоги, ми будемо діяти жорстко», – додав він.

«У нас немає жодного наміру порушувати існуючий ринок перевезень» – Шипова

Аби отримати реакцію представників Uber на невдоволення та перестороги від українських таксистів, Радіо Свобода звернулось за коментарем до менеджера з комунікацій компанії Євгенії Шипової і, згідно з її запевненнями, компанія працюватиме в Україні цілком легально.

«Uber лише готується до запуску в Україні. Офіційні умови, як тарифи чи правила роботи з водіями, будуть оголошені в день офіційного запуску. Втім, я хочу наголосити, що Uber буде працювати в Україні у відповідності до законодавства. Ми працюватимемо тільки з офіційними підприємцями і юридичними особами, що матимуть всі необхідні документи, в тому числі і ліцензію. По-друге, Uber в Україні буде представлено місцевою юридичною особою і керувати нею буде команда місцевих спеціалістів. У нас немає жодного наміру порушити існуючий ринок перевезень», – запевнила Радіо Свобода Євгенія Шипова.

Тим часом, не всі столичні таксисти проти запуску Uber. Серед них є й ті, кого робота на компанію зацікавила. Так, наприклад, водій Євген із Донецька, після переїзду до Києва через окупацію, заробляє гроші легально, має ліцензію, лічильник і навіть термінал.

Нашим таксистам спершу самим треба дотримуватись закону, а вже тоді йти і протестувати

«Я спробую. Подивлюсь. Оформлю в якомусь банку окрему картку, покладу на неї якісь копійки і підв’яжу її під роботу в Uber. Спочатку буде все красиво, а там далі побачимо. Нашим таксистам спершу самим треба дотримуватись закону, а вже тоді йти і протестувати. А так у нас навіть немає покарання за відсутність ліцензії», – каже він.

І справді, дані Державної фіскальної служб свідчать про те, що 99% ринку таксоперевезень в Україні досі перебуває в тіні. У грошовому еквіваленті тіньові перевезення на таксі складають понад 30 мільярдів гривень на рік.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG