Доступність посилання

ТОП новини

Протягом року в Україні заражаються туберкульозом 30 тисяч осіб


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У ліцеї Фастова вчитель викладав з відкритою формою сухот

У місті Фастові на Київщині у 65-річного вчителя одного з ліцеїв виявили відкриту форму туберкульозу. Минулого літа чоловік проходив планове медичне обстеження, за яким отримав висновок про профпридатність на рік. За даним фактом Фастівська прокуратура відкрила кримінальне провадження щодо лікарів, які не виявили ознак сухот у педагога. Але за словами працівників МОЗ, туберкульоз розвивається протягом кількох місяців, тож у вчителя перші ознаки недуги могли з’явитися вже після медогляду. І хоча офіційно в Україні немає епідемії сухот, держава перебуває в п’ятірці держав світу, де хвороба є найбільш поширеною.

Протягом року в Україні заражаються туберкульозом 30 тисяч осіб
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Виконуючи рекомендації санітарно-епідеміологічної служби, всі працівники ліцею у Фастові, де стався інцидент, пройшли медогляд на туберкульоз і отримали дозвіл працювати. Та чи заразився хтось із учнів – поки не відомо. Оскільки дітям до 14 років проходити флюорографію не можна, адміністрація ліцею закликала батьків уважно стежити за станом здоров’я школярів. Педагог, у якого далася взнаки відкрита форма туберкульозу, проходить зараз лікування.

Тим часом один із учителів у Фастові розповів Радіо Свобода на умовах анонімності, що за бажання будь-який педагог може отримати дозвіл на викладання, не проходячи медогляд, а одержавши відповідну довідку за хабар.

Лікар-фтизіатр Василь Петренко переконаний, що рівень захворювання на сухоти відображає економічний стан держави. Він нагадав, що за Конституцією держава повинна забезпечувати безкоштовним лікуванням від хвороб, які загрожують суспільству. Але на практиці в Україні цього немає, констатує фтизіатр. У світі є обладнання, за допомогою якого можна якісно підтвердити наявність чи відсутність палички Коха в організмі лише за кілька годин, але в Україні коштів на такі прилади не вистачає.

Василь Петренко розповів Радіо Свобода, що за статистикою останніх років 58% тих, хто захворів на туберкульоз в Україні, – це безробітні чоловіки. Тобто, соціально незахищені люди.

Соціально-економічна ситуація та поширення туберкульозу надзвичайно пов’язані
Василь Петренко

«Звідки береться імунітет? Імунітет виробляється завдяки раціональному харчуванню та здоровому способу життя. Чи є мотивація до здорового способу життя у людини, яка не має роботи? Звичайно, що немає, – зауважив лікар, – тож соціально-економічна ситуація та поширення туберкульозу надзвичайно пов’язані».

Для профілактики туберкульозу, за словами Василя Петренка, потрібно правильно харчуватись, не вживати надмірно алкоголю та не курити. Дітям необхідно якомога раніше робити вакцинацію від туберкульозу. А в Україні досі існують регіони, в які цю вакцину не завозять. І звичайно, після двох тижнів навіть незначного покашлювання, потрібно обов’язково звернутися до лікаря.

Туберкульоз – виліковний

За статистикою Міністерства охорони здоров’я України, в останні роки поширення хвороби зменшилось, та ненабагато. Україна досі входить до 5 держав світу з найбільшим рівнем поширення цієї недуги. У 1994 році в Україні оголосили епідемію. Але кілька останніх років, за даними МОЗ, епідемії вже немає.

Водночас Яна Терлеєва, заступник директора Українського центру контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ, розповіла Радіо Свобода, що ситуація із сухотами залишається досить напруженою.

У середньому, за рік фіксується близько 30 тисяч випадків захворювання на туберкульоз
Яна Терлеєва

«У середньому, за рік фіксується близько 30 тисяч випадків захворювання на туберкульоз», – зауважила вона. За офіційними даними, протягом року в Україні від сухот помирає в середньому сім тисяч осіб.

Також Яна Терлеєва повідомила, що останнім часом хворіють представники не лише збіднілих верств населення, а й благополучних, зокрема, вчителі, лікарі. Водночас усе частіше жертвою палички Коха стають заможні люди.

Та все ж лікарі переконують, що туберкульоз – виліковна хвороба. І якщо вчасно звернутись до медиків, можна повернутися до нормального життя.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG