Доступність посилання

ТОП новини

Під Рівним загинули бджоли. Селян турбує екологія


Під Рівним загинули бджоли. Селян турбує екологія
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

Рівняни домагаються від аграріїв дотримання агротехнічних норм

Рівне – Черговий конфлікт між селянами та представниками агрохолдингу «Акріс-Агро» розгорівся на Рівненщині. Аграрії сіють зернобобові на орендованих у селян паях. Люди кажуть, що крупні сільгоспвиробники порушують правила обробки землі й створюють екологічні проблеми. Тривожним сигналом послужила загибель бджолосімей. Представники ж агрохолдингу запевняють, що дотримувались усіх правил.

Коли рівнянин Володимир Олексійчук прибув на дачу у Великій Омеляні – схопився за голову: бджоли на домашній пасіці посипалися із вуликів, як порох. Така ж картина відкрилася й іншим пасічникам, які тримають пасіки неподалік від орендованих аграріями полів. Четвертий день господарі вимітають із вуликів нових загиблих комах. Володимир Олексійчук припускає – бджолина трагедія сталася одразу ж після проведеного аграріями посіву кукурудзи за тридцять метрів від його хати.

«Вони сіяли тут, а чи кропили, ми не знаємо. Бо тільки бачили, як сіяли, а за сівалками – така біла пилюка була…У суботу зранку з поля, звідки дув вітер, чути було специфічний, хоч і негострий, хімічний запах», – розповідає Володимир Олексійчук.

Пасічник нагадує, що торік обприскування рослин агрохолдингом «Акріс-агро» позначилося на місцевій фауні: «У минулому році було дуже багато загиблих гризунів – хом’яків, ховрахів. Кроти рили нори під будинок, під фундамент просто…»

«Оце зараз буде другий виводок зайчика, то вони як зараз покроплять – всі зайченята в полі згинуть. Виживає тільки той заєць, який ховається під плотом, у людей в городі, у кущику десь. А все, що на полі – гине», – бідкається ще один пасічник з Великої Омеляни Сергій Семенчук. У нього теж із бджолами біда.

«Це не наша вина» – заступник директора агрохолдингу

Разом з кукурудзою вносимо в землю гербіцид, який діє виключно на бур’яни і не має жодного впливу на живі істоти. Ми виїжджали сьогодні в Омеляну, факт загибелі бджіл є, але стосунку до наших робіт це не має жодного
Богдан Брикайло

Заступник директора ТОВ «Акріс-Агро» Богдан Брикайло запевняє, що кукурудзу на омелянських полях сіяли, дотримуючись усіх правил: «Разом з кукурудзою вносимо в землю гербіцид, який діє виключно на бур’яни і не має жодного впливу на живі істоти. Якщо на когось розпилити – то це матиме наслідки. Ми вносимо його на поле, зараз це чиста поверхня, немає жодної рослинки. Ми виїжджали сьогодні в Омеляну, факт загибелі бджіл є, але стосунку до наших робіт це не має жодного. На бджіл діє виключно інсектицид, яким обробляють ріпак, озиму пшеницю і квітучі садки. Ми розуміємо, що зараз всі шишки сиплються на нас. Я запевняю, що жодного стосунку до цього ми не маємо і дотримуємося всіх санітарних норм. Ми зробили висновки з минулого року, подібного не буде більше допущено».

Керівник допускає, що до збурення людей, які минулої неділі призупинили посівну в селі Милостів, можуть бути причетні фірми-конкуренти.

Справу відкрили – справу закрили

А все ж торік вина аграріїв у забрудненні довкілля – не лише у Рівненському, а й у інших районах Рівненщини – була доведена. Начальник відділу санітарного нагляду рівненського міжрайонного управління Головного управління Держсанепідемслужби Сергій Бернацький зауважує: фірма порушила практично всі законодавчі застереження при обробітку полів отрутохімікатами. Найперше – використовувала неякісні отрутохімікати. Це призвело до псування городини і садків, спричинило хвороби у людей і домашніх тварин. Біля населених пунктів і доріг сільгоспвиробники не дотримувалися санітарно-захисної зони, яка має складати не менше ніж 300 метрів до подвір’я та людських городів, кропили в спекотну і вітряну погоду.

Як повідомив начальник відділу Державної фітосанітарної інспекції Віталій Процик, торік фірма не проводила обстеження полів щодо потреби в тій чи іншій обробці отрутохімікатами, «а від стеблового метелика застосовували інсектицид, недозволений при авіаобробках».

Кримінальна справа, відкрита за наполяганням громадськості, торік була закрита слідчим райвідділу міліції. Із поясненням – винні понесли адміністративну відповідальність. Жителька Омеляни Людмила Зубик таким рішенням обурена. Адже йшлося, каже, не лише про пошкоджену городину і садки: «Дерева й городина пожовтіли й посохли, у дітей були сльозоточивість, головний біль, нудота, проноси, дехто потрапив до лікарні…». На звернення журналістів з цього приводу майже всі контролюючі органи посилалися на мораторій, встановлений державою на перевірки підприємців.

Намагалися порозумітися

Нині ж, коли аграрії вийшли у поле, «Спілка пасічників Рівненщини» зініціювала зустріч аграріїв, влади і селян, на якій представник фірми «Акріс-агро» Ігор Твардовський зазначив, що огріхи в дотриманні агротехнічних інструкцій були, вони більше не повторяться.

Але порушення тривають, одні з найпоширеніших – недотримання відстані від оброблюваного поля до житлових будівель, яка має складати не менше ніж 300 метрів, зауважує житель Великого Житина Юрій Конончук.

«До кого нам звертатися, щоб було триста метрів? У вас щодня інший агроном на ділянці… У пестициди ви не даєте прилипача, бо він набагато дорожчий, ніж сам пестицид», – дорікають люди агробізнесменам.

Інсектициди, пестициди, гербіциди – отрутохімікати, які допомагають аграріям боротися зі шкідниками та бур’яном та зібрати більший урожай. Без них великим агрофірмам не обійтися. Однак за десятиліття роботи агрофірми, яка упродовж багатьох років свого існування не раз змінювала назву й структуру, люди постійно скаржилися на сільгоспвиробників. Заступник директора ТОВ «Акріс-Агро» Богдан Брикайло припускає: дехто із селян просто хоче отримати додаткові гроші за орендовані фірмою паї. І запевняє, що цього разу, коли були сильні пориви вітру, аграрії зупиняли сівбу.

«Божа комаха» – індикатор стану довкілля»

Голова «Спілки пасічників Рівненщини» Богдан Лимар вважає: «розумна «божа комаха» – бджола – служить індикатором стану довкілля. Ми не хочемо сваритися з аграріями, лише пропонуємо виробити таку схему співіснування, яка б приносила всім лише користь. Дотримання земельного й природоохоронного законодавства – єдиний шлях до цього».

26 квітня правоохоронці порушили кримінальне провадження за статтею частини 1 статті 239 Кримінального кодексу України (про забруднення або псування земель речовинами, відходами чи іншими матеріалами, шкідливими для життя, здоров'я людей або довкілля, внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя, здоров'я людей чи довкілля).

Виконувач обов’язків голови Рівненської райдержадміністрації Сергій Подолін повідомив Радіо Свобода, що за поданням Великоомелянівського сільського голови у районі створена спеціальна комісія з приводу масової загибелі бджіл. Він вважає, що великою мірою винні у всіх попередніх випадках неодноразових порушень аграріями норм обробітку полів контролюючі органи.

Представники ТОВ «Акріс-Агро» запевняють, що, як ніхто, зацікавлені в об’єктивному розслідуванні.

А тим часом селяни кажуть: найліпше було б обробляти власні паї самим, от тільки держава не дає жодних преференцій тим, хто працює на власній землі.

  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG