Доступність посилання

ТОП новини

Племінник партнера ФСБ Росії рветься охороняти «Украерорух»


Савелій Житомирський
Савелій Житомирський

Фірма партнера ФСБ Росії домоглася скасування результатів тендеру, бо програла на ньому

Охорона фірма «Агентство безпеки «Легіон», пов’язана з громадянином Росії та партнером Федеральної служби безпеки Росії Савелієм Житомирським і його племінником – колишнім регіоналом Олександром Адамовим, домоглася скасування результатів тендеру з охорони об’єктів стратегічного держпідприємства «Украерорух», на якому раніше програла. Рішення про скасування результатів тендеру 7 червня ухвалила постійна адміністративна колегія Антимонопольного комітету з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель, повідомляє програма «Схеми», спільний проект Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший».

25 квітня на відкритих торгах Державне підприємство обслуговування повітряного руху України («Украерорух») обрало для охорони своїх об’єктів Приватне підприємство «Група компаній Шериф», офіційним власником якої є дружина депутата Київради від «Самопомочі» Дмитра Стрижова Марина. У тендері також брали участь ще дві фірми: приватне підприємство «Охорона-004» та «Агентство безпеки «Легіон». Пропозицію останнього було відхилено, що стало підставою для оскарження результатів торгів.

Після рішення Антимонопольного комітету представник «Украероруху» Володимир Сипко заявив, що підприємство буде проводити новий тендер. Представник «Агентства безпеки «Легіон» Ніна Акимова залишилася задоволена таким рішенням, однак не змогла уточнити, чи буде фірма брати участь в новому тендері «Украероруху».

Раніше програма «Схеми» розповідала, що «Агентство безпеки «Легіон» пов’язане з керівником пітерської корпорації «ТИРА» Савелієм Житомирським – партнером ФСБ Росії і Міноборони Росії.

Савелій Житомирський – уродженець українського Донецька. Його заслуги перед Росією докладно описані на сайті Міністерства оборони Російської Федерації: «Фахівець в галузі телекомунікацій, лауреат премії уряду Російської Федерації. Зробив великий внесок у розробку і серійний випуск потужних радіопередавачів для радіозв'язку, спецзв'язку, радіомовлення, комплексів управління різного призначення і автоматизованих потужних радіостанцій спеціального призначення, в тому числі автоматизованих комплексів зв'язку і атомних підводних човнів».

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, станом на кінець першого кварталу Савелій Житомирський був власником лише однієї охоронної фірми – київського «Агентства безпеки «Легіон-Київ». Але Антимонопольний комітет встановив, що цей російський бізнесмен також пов’язаний щонайменше зі ще двома – «Агентством безпеки «Легіон» та «Енергобезпека-Комплекс». Хоча сам Савелій Житомирський, попри незаперечні докази діяльності його фірм в Україні, які зафіксовані в офіційних реєстрах, заявив, що жодного бізнесу тут не має.

Комітет встановив, що коли «Агентство безпеки «Легіон» та «Енергобезпека-Комплекс» брали участь у тендері «Украероруху», то для внесення забезпечення пропозиції конкурсних торгів використовували кошти, які були отримані у вигляді поворотної фінансової допомоги від товариства з обмеженою відповідальністю «Рітейл-Схід». Кінцевим бенефіціарним власником зазначеного товариства був Савелій Житомирський.

Зараз кінцевим бенефіціаром «Агентства безпеки «Легіон-Київ» є Ірина Адамова – дружина колишнього депутата від Партії регіонів Олександра Адамова. Він є племінником росіянина Савелія Житомирського.

Офіційно «Агентство безпеки «Легіон» через товариство з обмеженою відповідальністю «Донецька управляюча компанія» належить Віктору і Домініці Кленіним. Утім його реальним власником вважається Олександр Адамов. Цей зв'язок простежується через Володимира Панкратова, який раніше очолював «Агентство безпеки «Легіон» і «Донецьку управляючу компанію», а зараз керує «Агентством безпеки «Легіон-Київ».

Приватні підприємства «Група компаній Шериф» і «Охорона-004», які брали участь у тендері «Украероруху», пов’язані з депутатом Київської міської ради від «Самопомочі» Дмитром Стрижовим.

Зв'язок між цими підприємствами простежується, наприклад, через те, що розрахункові рахунки підприємств «Охорона-004» та «Група компаній Шериф» відкриті у одному відділенні «Приватбанку». Офіційно кінцевим бенефіціаром «Групи компаній Шериф» є Марина Стрижова – дружина Дмитра Стрижова. Власником «Охорона-004» є Ірина Коцун. Раніше вона працювала в «Шериф Комплекс» і «Шериф Еліт Груп», кінцевим бенефіціаром яких є Дмитро Стрижов.

«Украерорух» – державне стратегічне підприємство, яке надає аеронавігаційні послуги всім повітряним суднам в українському небі. Від нього залежить безпека авіаперельотів.

  • Зображення 16x9

    Олександр Чорновалов

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2015 року. Журналіст-розслідувач телевізійної програми «Схеми. Корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода та Першого суспільного). Маю економічну освіту. З 2005 по 2014 рік працював в щотижневій газеті «Комерсант-Україна», пройшов шлях від журналіста до редактора відділу. Призер і номінант багаточисленних журналістських конкурсів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG