Доступність посилання

ТОП новини

Рівненщина чекає на нового прокурора


Рік тому Анатолія Ковальчука (ліворуч) представив рівнянам тодішній перший заступник
Рік тому Анатолія Ковальчука (ліворуч) представив рівнянам тодішній перший заступник

Рівне – Генеральний прокурор України Юрій Луценко виконав свою обіцянку, яку він оприлюднив у понеділок увечері перед дверима прокуратури Рівненської області – звільнив із займаної посади прокурора області Анатолія Ковальчука. Поки прокурори чекають на обіцяного «термінатора», який наведе лад у їхній установі, місцеві громадські активісти нагадують – саме претенденти на посаду прокурора Рівненщини потрапили під їхню пильну увагу з березня 2014-го.

Попри оприлюднену генпрокурором обіцянку, офіційною підставою для звільнення прокурора Рівненської області Анатолія Ковальчука стала його власна письмова заява про звільнення. Прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган повідомила, що звільнення відбулося б і без волі заявника.

«Він би був звільнений, оскільки у понеділок після успішно проведеної спецоперації «Бурштин», генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що був змушений змінити склад обласної прокуратури через такі явні зловживання, які вчиняли його підлеглі, і має намір призначити прокурора, який не буде пов’язаний з тією бурштиновою мафією, яка діє на території Рівненської області», – зазначила Лариса Сарган.

Урочище Гальбин
Урочище Гальбин

Майданівці домагалися пояснень про походження прокурорських статків

Анатолій Ковальчук був другим прокурором, який очолив наглядовий орган Рівненщини з часу Революції гідності. Він прибув сюди з Полтавщини понад рік тому, після того, як тодішній генпрокурор Віктор Шокін нарешті «почув» громадських активістів Рівненщини стосовно невідповідності майна попередника Ковальчука – мільйонера-прокурора Кубрака – його зарплаті держслужбовця. Тоді Ковальчука представив особовому складу перший заступник генерального прокурора України Володимир Гузир. Незадовго Володимир Гузир був змушений піти у відставку після гучних звинувачень з боку своїх підлеглих у покриванні «діамантових» прокурорів-корупціонерів та акцій протесту під Генпрокуратурою.

Тим часом нині звільнений прокурор Рівненщини Анатолій Ковальчук під час першого знайомства з журналістами, на запитання про надто дорогу для прокурора автівку «Лексус», зауважив, що йому вже 43 роки, і послався на статки батька.

«У мене батько є фермером, у нього 1200 гектарів землі. Двоє дітей у нього – сестра і я. Я ж так думаю, кожному з вас діти домагають...» – зауважив високопосадовець.

Андрій Боровик у якості прокурора
Андрій Боровик у якості прокурора

Схоже, прокурор Ковальчук, якого звільнили не лише з посади, а й з органів прокуратури, всерйоз замислюється над обіцянкою, даною в день арешту свого підлеглого Андрія Боровика – надалі займатися сільським господарством.

Чи зміниться надією зневіра?

Попри зрозумілі підстави звільнення, громадські активісти Рівненщини не мають конкретних підозр щодо участі Анатолія Ковальчука в організованій злочинній групі. Упродовж року прокуратура активно звітувала про вилучені помпи і бурштин, сам прокурор розповідав, що пожвавив роботу з розкриття злочинів у звичний спосіб.

«Зібрав прокурорів, слідчих, вирішили проблеми, подивилися причини і – дали свій результат. А як мотивував? – Стукнув по столі рукою», – заявив Анатолій Ковальчук.

Однак нині стало зрозумілим, що звіти не відповідали реальним масштабам видобутку і вилучення «сонячного каміння».

Євромайданівець Святослав Клічук розповідає, що ще рік тому зневірився у тому, що на посаду прокурора Рівненщини коли-небудь прийде чесна людина. Нині ж переконується – проблем із охоронцями закону не бракує і в інших сферах.

«Наприклад, я зараз працюю по моніторингу тендерів. І стикнувся в одному з районів, і я перевірив – напевне, це тотально, коли прокуратура незаконно втручається в ці процеси. Позитивних сигналів якихось від нового прокурора не було видно, а негативні як були, так і лишаються», – зауважує Клічук.

Копачі «партизанять» без «даху» поодинці

Тим часом активіст із Сарненського району Роман Захарчук розповідає, що у місцевій прокуратурі – затишшя, серед бурштинокопачів – також. Хоча дехто з місцевих наважується посунутися в копальні, але це – поодинокі випадки.

«Вони ніде нікому не платять, просто самі собі виходять, встежити за ними – то треба було б на кожного десять правоохоронців... А організована злочинність – хто в Болгарію, хто куди... Нікого тут немає з бандитів і посадовців», – каже Роман Захарчук.

Генпрокурор призначив тимчасово виконувачем обов’язків прокурора Рівненської області першого заступника Ковальчука – Павла Романчука, якому виконувати обов’язки прокурора Рівненської області доводилося і раніше.

За інформацією Радіо Свобода з перевірених джерел, заарештований у Києві рівнянин на прізвисько Ушатий став кримінальним авторитетом і очільником мафії з нелегального видобутку бурштину на Рівненщині завдяки «тісній дружбі» з одним із генералів у прокуратурі. Цей генерал також просунув затриманого у середу Андрія Боровика у прокуратуру Рівного, а згодом посадив у крісло заступника прокурора області.

  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG