Доступність посилання

ТОП новини

Як заробити у шкільному віці за допомогою новітніх технологій?


Відеогра в 13, мобільний додаток в 14 – як українські школярі заробляють на IT
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Українські школярі дедалі частіше заробляють завдяки знанням новітніх технологій. І це – не просто вміння програмувати або створювати комп’ютерну графіку. Ще в 13 років школяр Владислав Іванов почав працювати над ігровим проектом. Як за допомогою IT-технологій можна заробити навіть у шкільному віці – у сюжеті програми «Молодь Плюс».

Школярів у таборі «Профмісто» навчають новим професіям у форматі інтерактивних лекцій та майстер-класів. Дітям показують як друкувати на 3D-принтері, програмувати, і навіть створювати комп’ютерні ігри. За словами викладача Артема Кислякова, сюди приходять дітлахи від 9 до 16 років. На його думку, в такому віці вже слід починати розбиратись у новітніх технологіях.

«Чим раніше вони зрозуміють, як це працює, як ця технорлогія зможе допомогти їм покращити наше життя, тим більш важливий вплив вона може зробити на суспільство, на технології, на розвиток освіти, на якесь виробництво. Тому, чим раніше діти вивчають це, тим краще вони потім вже будуть сприймати, не тільки якщо будуть працювати у цій сфері, але й якщо вони будуть розуміти, як надрукована чи виготовлена та чи інша річ, вони вже не будуть так її лякатись. І будуть знати, чи можна з цим мати справу», – пояснює він.

Одну із лекцій для дітей читає вже успішний 17-річний розробник Владислав Іванов. Хлопець закликає дітей не боятись експерементувати.

Ви повинні знайти те, що для вас цікаво. Треба пробувати, треба тестувати щось
Владислав Іванов

«Ви повинні знайти те, що для вас цікаво, – каже він. – Треба пробувати, треба тестувати щось. І не треба вірити в те, що хтось вам допоможе стати IT-експертом, або хтось допоможе досягти чогось без вашого власного бажання».

У восьмому класі майбутній розробник Владислав почав захоплюватися програмуванням. Працював над ігровим додатком, в якого було щонайменше 30 тисяч користувачів. Хлопець зізнається, що свій перший заробіток отримав у 14 років, але не від створення програмних продуктів чи стартапу, а викладаючи програмування на мові програмування Swift. На перші власні кошти придбав деталі для 3D-принтера і невдовзі сам його зібрав. Пізніше – у складі команди The Filament став переможцем стем хакатону (форуму розробників) Microsoft&Intel, представивши проект із переробки пластику на 3Д-принтері.

«Тобто ми переробляли пластикові пляшки в те, що ось хочеш друкувати. Хочеш – надрукуй пляшку ще одну. Якщо говорити про більш корисне використання, то надрукувати, наприклад гаєчний ключ або роздрукувати предмет, який необхідний людям в тій же Африці. Ми могли б його зробити в лічені години, використовуючи той же пластик», – розповів Владислав.

І це ще не увесь перелік проектів, в яких бере участь хлопець. Він співпрацює з відомими на IT-ринку компаніями.

Власна комп’ютерна гра

На відміну від Владислава Іванова, 13-річний Артем Бордюг поки ще не отримав свій перший прибуток, але заробляти планує вже через місяць. Він викладе власноруч створену комп’ютерну гру в онлайн каталог. А починалось усе дуже спонтанно.

«Захотілось програмувати і просто створити щось таке велике, потім я почав цікавитися «движками», які існують, почав вибирати там, і знайшов цей прекрасний «движок». Вчився я десь тиждень», – розповів Артем.

Він вигадав власний сюжет: це гра на мислення, в якій потрібно буде шукати ключі, відкривати нові двері, та намагатися знайти вихід навіть із власного сновидіння героя. Також Артем планує заробляти на власному YouTube каналі, куди він завантажує відеоролики з тим, як сам проходить комп’ютерні ігри. Окрім програмування і малювання, Артем також створює 3d-моделі. Поки що напрацювання хлопця бачили лише його родичі і друзі. Спочатку батьки хлопців сварились через сидячу роботу і велике навантаження на зір. А тепер повністю їх підтримують.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG