Доступність посилання

ТОП новини

Антиєвропейські сили отримали від Москви 25 мільйонів євро – Дюканович про вибори в Чорногорії


Демократична партія соціалістів святкує перемогу на виборах. Подгориця, 16 жовтня 2016 року
Демократична партія соціалістів святкує перемогу на виборах. Подгориця, 16 жовтня 2016 року

Демократична партія соціалістів, яку очолює Міло Дюканович, у новому складі парламенту Чорногорії матиме 36 із 81-го місця. Ця партія перебуває при владі вже 25 років, а її лідер протягом того часу постійно обіймав посади голови уряду чи глави держави.

​У передвиборчій кампанії Міло Дюканович стверджував, що Росія надавала фінансову підтримку опозиційним просербським партіям. За його словами, антиєвропейські сили отримали від Москви – прямо або опосередковано – 25 мільйонів євро. Незважаючи на це та на підтримку Сербської православної церкви, роздрібнена опозиція ані цього разу не змогла перемогти добре організовану партію влади.

Міло Дюканович
Міло Дюканович

Ми говорили, що обороняємо Чорногорію. Радію, що ми таки захистили Чорногорію
Міло Дюканович

Відразу після оприлюднення попередніх результатів, Дюканович звернувся до своїх прихильників зі словами: «Шановні друзі, в перебігу кампанії ми говорили, що обороняємо Чорногорію. Радію, що можу поділити з вами радість, оскільки ми таки захистили Чорногорію».

Він додав, що прозахідні сили перемогли всупереч тому, що проти маленької Чорногорії виступала велика потуга. За словами Дюкановича, його партія сформує коаліцію з партіями національних меншин – босняків, албанців і хорватів – й таким чином матиме в парламенті 42 голоси, тобто на один більше від половини.

Натомість, деякі представники опозиційних партій стверджують, що вони спроможні сформувати нову більшість. Інші пропонують створити перехідний уряд, відштовхуючись від того, що країна різко поділена на прозахідні та проросійські сили.

Наразі жодна партія не має абсолютної більшості. Наступні дні й тижні дадуть відповідь, хто спроможний сформувати новий уряд
Алекса Бечич

Лідер партії Демократична Чорногорія Алекса Бечич зазначив: «Наразі жодна партія не має абсолютної більшості. Наступні дні й тижні дадуть відповідь на питання, хто спроможний сформувати новий уряд».

Поліція заарештувала 20 громадян Сербії

Напередодні виборів чорногорська поліція заарештувала 20 громадян Сербії, котрі прибули до країни з метою організувати напади на державні інституції та викрадення прем’єра. Про це заявив директор поліції Славко Стоянович, зауваживши, що групу очолював колишній командувач сербської жандармерії Бранислав Дікич.

Сербський прем’єр Александар Вучич висловив сумнів щодо реальності таких обвинувачень. За його словами, сербські спецслужби не мають даних про терористичні плани заарештованих.

Александар Вучич
Александар Вучич

Влада та опозиція в Чорногорії погоджуються лише в одному: вони у неділю закликали своїх прихильників не прославляти перемогу на вулицях. Завдяки цьому гаряча ніч підрахування голосів пройшла спокійно.

  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG