Доступність посилання

ТОП новини

Золото Пшонки (розслідування)


Віктор Пшонка – генеральний прокурор часів президентства Віктора Януковича і його вірний соратник, відомий поціновувач золота та розкоші. І він, і його син Артем Пшонка оголошені у розшук в Україні. Чим живе родина зараз, залігши на дно й перебуваючи у тіні? Схоже, в одному родина Пшонки точно собі не зрадила – у своїй пристрасті до золота. Журналісти програма «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та каналу «UA:Перший», виявили сліди колишнього прокурора в анексованому Криму, знайшовши там його ювелірний бізнес, який родина Пшонки перевезла з материкової України.

13 квітня 2014 року у Ростові-на-Дону відбулася спільна прес-конференція українських втікачів – колишнього президента Віктора Януковича, екс-міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та колишнього генпрокурора Віктора Пшонки.

Спільна прес-конференція Януковича, Захарченка і Пшонки у Ростові-на-Дону
Спільна прес-конференція Януковича, Захарченка і Пшонки у Ростові-на-Дону

Це була остання поява Віктора Пшонки на публіці. Після втечі з України та цієї прес-конференції він безслідно зник з інформаційного поля. На відміну від Януковича й Захарченка, Пшонка жодного разу не коментував обвинувачення Генпрокуратури України, яка за цей час уже навіть зупинила одне з кримінальних проваджень щодо нього.

У Генпрокуратурі журналістам «Схем» розповіли, що Віктору Пшонці повідомили про підозру у вчиненні злочинів і оголосили в розшук. Але кримінальне провадження щодо розкрадання 69 мільйонів гривень, виділених для ремонту приміщень Генпрокуратури України, зупинене, оскільки підозрюваний переховуються від органів слідства та суду, а його місце перебування не відоме. «Решту епізодів злочинної діяльності Пшонки В.П. розслідується», – йдеться у листі Генеральної прокуратури на запит програми «Схеми».

Так само безслідно зник і син Віктора Пшонки Артем, колишній впливовий народний депутат. Чим вони займаються тепер?

Вотчина Пшонки

Місто Краматорськ Донецької області вважається центром машинобудування Донбасу та одним із центрів ювелірного бізнесу України.

Краматорськ, Україна
Краматорськ, Україна

А ще Краматорськ називають вотчиною Віктора Пшонки. Тут він почав будувати свою прокурорську кар’єру, а одночасно з нею і бізнес своєї родини.

Очевидно, саме тут, у рідному Краматорську, у Віктора Пшонки з’явилася любов до золота, яку оцінила вся країна після його втечі з України, коли відчинилися двері до маєтку екс-генпрокурора.

Скріншот із відео, знятого активістами у маєтку екс-генпрокурора Віктора Пшонки після його втечі
Скріншот із відео, знятого активістами у маєтку екс-генпрокурора Віктора Пшонки після його втечі

А цей портрет Пшонки у золотій рамці став одним із символів клептократичного режиму Януковича.

Одна з картин, знайдена у маєтку екс-генпрокурора Віктора Пшонки
Одна з картин, знайдена у маєтку екс-генпрокурора Віктора Пшонки

Мешканці Краматорська розповідають: родина Пшонок до самої втечі з країни контролювала ювелірний бізнес у місті. «Ось його бізнес – ювелірні заводи. Ось один, за цим будинком ще один», – показує правозахисниця з Краматорська Зінаїда Глушкова.

Віце-президент Асоціації ювелірів України Геннадій Ліпатов розповів «Схемам» про ювелірні компанії родини Пшонки: «Було кілька ювелірних підприємств, які належали, скоріше за все, Артему Вікторовичу Пшонці – сину Віктора Павловича. Але це було три підприємства з двадцяти. Одне з них називається «Золото», друге – «Укрзолото». «Бомонд Преміум» було підприємство, яке існувало з кінця 1990-х. А потім Артем Пшонка його викупив».

За часів президентства Віктора Януковича Віктор Пшонка був генеральним прокурором, а його син Артем – народним депутатом від Партії регіонів. Звісно, самі вони в засновниках не «світилися», але ставили «своїх» людей.

Засновниками краматорського підприємства ТОВ «Торговий дім Укрзолото» виступали кілька осіб, серед яких Михайло Буров – помічник Артема Пшонки.

Одним із засновників інших двох підприємств – ТОВ «Ювелірний завод «Золото» і ТОВ «Краматорська ювелірна фабрика «Укрзолото» був Ігор Косарєв – ще один помічник Артема Пшонки.

А ювелірною фірмою «Бомонд Преміум» керував Юрій Кононов, який до цього працював в «Укрзолото».

Структура ювелірного бізнесу родини Пшонки до 2014 року
Структура ювелірного бізнесу родини Пшонки до 2014 року

Про масштаби й обороти цієї ювелірної діяльності Пшонок можна лише здогадуватися, враховуючи статистику, наведену експертом.

«Кожен десятий виріб, тобто 10% ювелірних виробів із золота, були виготовлені в Краматорську. Краматорськ був на третьому місці за обсягами виробництва ювелірних виробів із дорогоцінних металів. На першому місці був Київ, потім Харків», – пояснює Геннадій Ліпатов.

Орієнтація на Росію

«Схеми» вирішили перевірити, чи працює ювелірний сімейний бізнес Пшонок у Краматорську нині. Але побувавши в місті, журналісти виявили, що військові дії на Донбасі змусили багатьох місцевих ювелірів закрити виробництво і вивезти обладнання в інші регіони. Схоже, не став винятком і бізнес родини Пшонки.

За місцем реєстрації фірми «Бомонд Преміум» журналістам «Схем» розповіли, що ювелірного заводу там уже немає. «Був тут завод. Зараз уже немає. Переїхав», – сказав чоловік на території. За його словами, він працював на цьому заводі і також підтвердив, що ювелірні підприємства Краматорська «Бомонд Преміум», «Укрзолото» та «Золото» контролювалися родиною Пшонки.

Пошуки у Краматорську Михайла Бурова – помічника Артема Пшонки, який формально володів бізнесом, – теж закінчились нічим. Сусіди розповіли, що за місцем реєстрації його вже давно не бачили: «Давно ми його не бачили. Батько Бурова працював у прокуратурі водієм нібито. Працював, возив Пшонку».

Але місцеві ювеліри підказали, де шукати ювелірні підприємства екс-генпрокурора. За їхніми словами, обладнання з краматорських ювелірних заводів родини Пшонки були вивезені до Криму.

Моніторинг російських ювелірних підприємств, які відкрилися в Криму після анексії Росією, виявив «золотий слід» Пшонок.

За даними Єдиного держреєстру юридичних осіб Росії, у вересні 2014 року в Севастополі було зареєстровано ТОВ «Ювелірний завод «Золотий стандарт». Його засновником є Євгенія Фріга – дружина Михайла Бурова, помічника Артема Пшонки.

Подружжя Бурових – формальні власники ювелірного бізнесу родини Пшонок спершу у Краматорську, потім у Криму (фото зі сторінки родини в соцмережі Одноклассники)
Подружжя Бурових – формальні власники ювелірного бізнесу родини Пшонок спершу у Краматорську, потім у Криму (фото зі сторінки родини в соцмережі Одноклассники)

Того самого Бурова, який був засновником краматорського «Торгового дому Укрзолото».

Структура ювелірного бізнесу, пов'язаного з Пшонкою, у Криму
Структура ювелірного бізнесу, пов'язаного з Пшонкою, у Криму

На офіційному сайті підприємства пишуть: «Ювелірний завод «Золотий стандарт» у місті Севастополі – лідер ринку Криму в сфері виробництва обручок та ювелірних прикрас з фіанітами».

Сайт «Ювелірного заводу «Золотий стандарт»
Сайт «Ювелірного заводу «Золотий стандарт»

Ось так виглядає вже російське підприємство – ювелірний завод «Золотой стандарт» в анексованому Криму.

Ювелірний завод з орбіти екс-генпрокурора Пшонки у Севастополі в Криму
Ювелірний завод з орбіти екс-генпрокурора Пшонки у Севастополі в Криму

Схоже, що Віктор та Артем Пшонки хоч і ведуть непублічний і навіть потаємний спосіб життя, ймовірно, у Росії, проте не зраджують сімейним традиціям і цінностям. І продовжують кувати своє золото вже в окупованому Росією Криму.

При підготовці цього матеріалу автори з-поміж різних джерел використовували сервіс youcontrol, дані з якого були підтверджені у офіційних державних реєстрах.

  • Зображення 16x9

    Олександр Чорновалов

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2015 року. Журналіст-розслідувач телевізійної програми «Схеми. Корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода та Першого суспільного). Маю економічну освіту. З 2005 по 2014 рік працював в щотижневій газеті «Комерсант-Україна», пройшов шлях від журналіста до редактора відділу. Призер і номінант багаточисленних журналістських конкурсів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG