Доступність посилання

ТОП новини

До спроби перевороту в Чорногорії причетні «російські націоналісти» – прокуратура


Прокурор Мілівоє Катнич розповідає про результати розслідування спроби перевороту в Чорногорії, 6 листопада 2016 року
Прокурор Мілівоє Катнич розповідає про результати розслідування спроби перевороту в Чорногорії, 6 листопада 2016 року

Злочинне угруповання, в складі якого були громадяни Росії, Чорногорії й Сербії, планувало захопити владу в день виборів у Чорногорії, 16 жовтня. Про це заявив головний спеціальний прокурор Мілівоє Катнич.

«Дві особи з націоналістичних структур Росії звернулися до особи, яку обвинувачують у рамках цієї справи, пояснили їй план та вимагали від неї реалізувати його за участю більшої кількості осіб», – уточнив головний спеціальний прокурор Мілівоє Катнич.

Катнич додав, що немає доказів про причетність Росії та Сербії до дій згаданої групи. Навпаки, вони співпрацюють з чороногорською прокуратурою. Головний державний прокурор Івіца Станкович відкинув твердження опозиції, що цю справу сфабрикували державні органи.

За даними прокуратури, злочинне угруповання планувало увечері 16 жовтня захопити будинок парламенту, покликати до нього лідерів опозиційних партій та захопити або ліквідувати премʼєр-міністра Міло Джукановича. Політичною метою перевороту було, сказав спеціальний прокурор, призупинити процес вступу цієї країни до Північноатлантичного альянсу. Протокол про вступ до НАТО чорногорський уряд підписав у травні цього року.

Прокурор Катнич додав, що до планування заколоту була причетна одна особа з політичних структур. Він не назвав імені цієї особи, як і жодних імен громадян Росії. У час коли планувалася злочинна дія, росіяни перебували в Сербії. Сербська служба безпеки контролювала їхню діяльність, але не була спроможна заарештувати їх. На підставі такої заяви деякі оглядачі припускають, що йшлося про осіб, які захищені дипломатичним імунітетом.

Прокутатура показала відеозапис, зроблений сербськими службами, на якому видно предмети, підготовлені для заколоту: дрони, військові форми та чоботи, панцирі, колючі дроти, поліцейські палки... Зброю не показали. Мілівоє Катнич запевнив, що для заколотників було підготовлено 50 автоматів та пістолетів.

Чорногорська поліція в день виборів, 16 жовтня, заарештувала двадцятьох громадян Сербії. Очолював їх Братислав Дікич, колишній командувач сербської жандармерії, якого два роки тому звільнили з посади через численні порушення закону.

Лідери опозиційних партій відкидають будь яку свою причетність до спроби перевороту. Мілан Кнежевич, один із керівників опозиційного «Демократичного фронту», каже: «Ми не впізнали себе в жодному обвинуваченні і не налякалися від погроз прокурора. Ми постійно перебуваємо в Чорногорії, нє маємо наміру втікати. Продовжуємо нашу політичну боротьбу усіма демократичними заходами».

Белградські ЗМІ та політичні діячі не коментували тверджень чорногорської прокуратури.

  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG