Доступність посилання

ТОП новини

Росіяни і арешти в Чорногорії та Сербії


Ілюстраційне фото. Російські прапори на мітингу на підтримку проросійського політика Воїслава Шешеля. Белград, Сербія, березень 2016 року
Ілюстраційне фото. Російські прапори на мітингу на підтримку проросійського політика Воїслава Шешеля. Белград, Сербія, березень 2016 року

На території колишньої Югославії упродовж минулих двох тижнів відбуваються події, які дехто називає шпигунським трилером, інші типовим регіональним фарсом, а дехто – реальною загрозою безпеці регіону.

Стисло про перебіг подій: у Чорногорії у день парламентських виборів заарештували групу громадян Сербії, які нібито планували теракти, а то й переворот. Через кілька днів у Сербія виявили групу іноземців, які також мали намір втручатися в чорногорські внутрішні справи. Цього тижня в Сербії розпочалися спільні навчання сербських, російських та білоруських військових, а в Чорногорії проходили навчання НАТО. Чорногорія мала б стати членом Північноатлантичного альянсу в першій половині наступного року.

Напередодні виборів у Чорногорії премʼєр-міністр Міло Джуканович заявив, що Росія прямо та опосередковано надала антиєвропейським опозиційним партіям допомогу на суму 25 мільйонів євро. У день виборів, 16 жовтня, чорногорська поліція затримала 20 громадян Сербії, яких звинуватили в намірі захопити будинок парламенту, спричинити кровопролиття й відтак викрасти або вбити голову уряду. Групу очолював, за твердженням поліції, колишній командувач сербської жандармерії, генерал Братислав Дікич. Половина затриманих – серби з Косова. Шістьох згодом звільнили, проти інших триває слідство. Трьох обвинувачують в підготовці терактів, інших у причетності до злочинного угруповання.

Міло Джуканович
Міло Джуканович

Через два тижні в чорногорській в’язниці опинився й Александар Сіндєлич, якого називають «мозком» запланованого перевороту. Деякі ЗМІ стверджують, що його заарештували в Сербії й за скороченою процедурою видали чорногорцям. Інші кажуть, що він здався добровільно. Чорногорська газета «Вієсті» нагадує, що Сіндєлича оголошено в розшук в Україні через те, що він був воював на Донбасі на боці бойовиків.

Деякі сербські урядовці обвинувачення назвали безпідставними. Однак, не було офіційного протесту ні будь-якої офіційної заяви з боку Белграда з приводу затримання в сусідній країні 20 громадян Сербії.

Александар Сіндєлич (справа)
Александар Сіндєлич (справа)

Москва пропонує співробітництво служб безпеки

Наступним етапом була заява сербського премʼєра Александра Вучича про затримання кількох іноземних громадян в Сербії. За його словами, в них було виявлено 125 тисяч євро та військові форми. Вони стежили за кожним кроком чорногорського премʼєра, сказав голова сербського уряду.

У цій справі є закордонні елементи. Ми про ці факти повідомили й спеціального держпрокурора в Чорногорії, так само й їхні служби безпеки
Александр Вучич

«У цій справі є закордонні елементи, але це не ті, котрих заарештували в Чорногорії. Я навіть неспроможний коментувати згадану подію. Ми про ці факти повідомили й спеціального державного прокурора в Чорногорії, так само й їхні служби безпеки», – зазначив Вучич.

Він не уточнив, кого саме затримали в Сербії. Деякі газети стверджували, що йшлося про трьох громадян Росії. Наприкінці жовтня до Белграда прибув Микола Патрушев, секретар Ради безпеки Росії. З белградськими урядовцями він, згідно з офіційними заявами, обговорював співробітництво служб безпеки двох країн. Деякі белградські газети, відтак і московський «Комерсант», повідомляли, що основною метою візиту було звільнення трьох росіян, затриманих сербськими спецслужбами.

Так само, як і у випадку затримань в Чорногорії, в Белграді не було ані офіційного підтвердження, ані спростування таких повідомлень.

Росія надає підтримку антиєвропейським силам в регіоні – оглядачі

Більшість оглядачів у Белграді не сумніваються в тому, що Москва вживає заходів для призупинення євроінтеграції Сербії та євроатлантичної інтеграції Чорногорії. Адже, Сербія та Республіка Сербська в Боснії і Герцеґовині наразі є останніми друзями Росії на Балканах. Тому Росія надає політичну та іншу підтримку антиєвропейським силам у Белграді, Подґориці та лідерові боснійських сербів Мілораду Додику.

Олександр Чепурин, російський посол у Белграді, майже щодня зустрічається з лідерами антиєвропейських партій у Сербії й заохочує їх протистояти проєвропейській політиці уряду. Таку політику влади постійно називають зрадницькою кілька бульварних газет. Добре поінформовані белградські журналісти кажуть, що проросійскі газети фінансують росіяни. Однак, досі ніхто не вказав достеменно, від кого отримують кошти приватні власники таких газет. Газети «Інформер» та «Курір», так само й національний телевізійний канал «Пінк», постійно наполягають на тому, що Крим був, є і буде російським, та що громадяни так званої «Новоросії» ведуть справедливу боротьбу за свободу. Цікаво, що вони ще вживають згаданий термін, про який угруповання бойовиків на Донбасі давно забули. Проурядова газета «Політика» також друкує переважно матеріали, які відображають позицію Кремля.

Саме в час шпигунських скандалів у Сербії та Чорногорії проходять військові навчання за участю іноземних військових. Під промовистою назвою «Словʼянське братство» із 2 до 14 листопада разом навчаються 700 сербських, російських та білоруських вертольотників.

Речник Збройних сил Сербії Йован Крівокапич пояснює: «Основною метою є розробка тактики та дій у боротьбі з терористами в багатонаціональному середовищі. Йдеться про одне з-поміж двох навчань, які реалізуємо разом зі Збройними силами Російської Федерації. Сербські Збройні сили цього року братимуть участь у 26 багатонаціональних навчаннях».

«Десантники спроможні виконати завдання у будь-якій частині світу» – російський генерал

Заступник начальника Штабу військово-десантних сил Росії генерал Олег Польґуєв про мету навчань говорить трохи інакше: «Ми доведемо, що повітряно-десантні сили Росії спроможні в будь-якій частині світу виконати завдання з оцінкою, не нижчою від – дуже добре або відмінно».

А в Чорногорії проходили навчання команд із 32 країн. Військовослужбовці НАТО та країн-партнерів Північноатлантичного альянсу перевіряли свою спроможність у боротьбі з наслідками стихійних лих та хімічних аварій. Згідно з метою навчань, іноземні військові прибули до країни без зброї. Чорногорія мала б стати повноправним членом НАТО наступного року.

Саме в час цих навчань Сергій Желєзняк, депутат Державної думи Росії й заступник секретаря ради партії «Єдина Росія», заявив, що чорногорські інституції «сфабрикували сценарій державного перевороту з метою дискредитувати Сербію й Росію». Представник МЗС Чорногорії відмовився коментувати заяву, оскільки офіційна Подгориця, за його словами, не коментує особистих думок російських депутатів.

Сергій Железняк
Сергій Железняк

Про скандал говорила й Роуз Ґоттемюллер, заступник генерального секретаря НАТО. Вона сказала: «Я не хочу коментувати відкриття слідства, але це дуже серйозна справа. Я задоволена тим, що слідство відкрите: як тут, у Чорногорії, так і в Сербії. Слідство треба продовжити».

Вона висловила упевненість, що чорногорські державні органи спроможні подолати таку справу, й таким чином ще раз довести, що країна виконала умови для приєднання до НАТО.

І в Подгориці, і в Белграді можна почути суперечливі коментарі щодо афери, яка триває від середини жовтня: одні говорять що дійсно готувався переворот, інші кажуть, що це фарс, треті в цьому бачать авантюру групи пройдисвітів. Якби там не було, затримання в Чорногорії 20 сербів на день виборів не дестабілізувало країну та не погіршило відносини між двома державами.

  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG