Доступність посилання

ТОП новини

Селище в Сербії назвали іменем Путіна


На географічних мапах неможливо знайти селище Аджінці, що розташоване на півдні Сербії, неподалік від кордону з Косовом, не буде його і в майбутньому, оскільки жителі перейменували його і назвали іменем російського президента – Путіново.

Йдеться про десяток в горах розкиданих домів. Взимку там в’ється дим лише з двох або трьох димарів. Господарем селища в давні часи був певний Хаджі, від якого залишилася давня назва. Нинішні жителі села є нащадками чорногорців, які поселилися в цих краях 150 років тому, в час війни проти турків. Один з них, Милутін Петрушич, пояснює: «Не хочемо тут нічого турецького. Хочемо слов’янську назву. Путіново гарно звучить й легко вимовляється. Ми завжди дивилися на Схід. Росіяни наші традиційні друзі. Путіна ми вважаємо найбільшим сучасним лідером й через це пишаємося його іменем».

Селище без школи та церкви

В селищі живуть переважно пенсіонери, які квартири в містах залишили своїм дітям й повернулися в далекі гори свого дитинства. В селі немає дітей, школи й церкви ніколи не було. До найближчого магазину треба їхати 20 кілометрів. Жителі збираються у «Будинку культури», який побудували кілька років тому. Там дивляться телевізор, грають у карти, співають традиційні чорногорські героїчні пісні. На стінах є ікони та портрети сербського повстанського вождя Караджорджа, чорногорського митрополита Амфілохія й інших визначних осіб. Путіна поки що немає – не вдалося їм знайти достатньо великий портрет.

А основним спеціалітетом в центральному будинку селища є – самогон «путіновка».

Самогон робить літня жінка Мілія Петрушич разом з старенькою матірʼю. Роблять його з слив, яблук та груш, але назва всіх трьох видів та сама – сербською мовою «путіновача».

Аджінці, тобто Путіново, є частиною села Горні Гайтан. Згідно з даними останнього перепису населення, в селі та навколишніх селищах живуть 78 осіб. Голова сільської ради Стеван Жугич інформацію про зміну назви селища отримав від журналістів. Він каже, що навіть не треба ухвалювати рішення про нову назву, оскільки йдеться про присілок. Все таки люди, які змінили назву селища, мають намір звернутися до державних органів з вимогою, щоби нова назва стала офіційною. Адже вони сподіваються, що таким чином селище стане привабливим для туристів.

Ресторан «Путін» збанкрутував

В Сербії є чимало людей, які захоплюються Росією та її президентом. Путіна назвали почесним громадянином кількох міст. Три роки тому в місті Новий Сад, столиці автономного краю Воєводина, відкрили ресторан під назвою «Путін», в котрому пропонували переважно російські напої та страви. Ресторан через кілька місяців збанкрутував, оскільки не було достатньо охочих витрачати гроші під портретом російського президента й російським прапором.

А коли йдеться про нещодавно перехрещене селище, в дискусіях в інтернеті переважають ті, хто кепкує з нової назви. Подаємо декілька з них: «Який святитель, такий тропар», «Здуріли», «Хто не поважає своє, не поважатиме і чуже», «Чому не дали імʼя когось з визначних сербів?». А один дотепник написав: «Бракує нам лише Сталіново».

  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG