Доступність посилання

ТОП новини

Сили Тимошенко і Рабіновича здобули несподівані результати в опитуванні


Лідер опозиційної партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко виступила з різкою критикою президента Петра Порошенка і його соратників, зокрема, керівників Нацбанку і Фонду гарантування вкладів. Ці заяви пролунали наступного дня по тому, як одне з оприлюднених опитувань поставило рейтинг Тимошенко та її партії вище від рейтингів Порошенка та його блоку. Та це виявилося не єдиною дивиною опитування. Увагу привернули незвично високі рейтинги недавно створеної партії «За життя» і її лідера Вадима Рабіновича.

Якби вибори до Верховної Ради відбувалися зараз, за партію «Батьківщина» голосували б 20 відсотків від тих опитаних, хто прийшов би на ці вибори, а за «Блок Петра Порошенка» – понад 13 відсотків. На гаданих президентських виборах за Юлію Тимошенко віддали б голос 24 відсотки їхніх учасників, а за Петра Порошенка – менш ніж 18 відсотків. Такі дані останнього опитування Київського міжнародного інституту соціології.

Одночасно з ним оприлюднили і схоже опитування «Центру Разумкова», і його результати помітно різняться. За ними, за «Батьківщину» було б понад 12 відсотків учасників гаданих парламентських виборів, за «Блок Порошенка» понад 13 відсотків, а за їхніх лідерів голосували б відповідно 11,5 відсотків за Тимошенко і понад 16 відсотків за Порошенка.

Інших фахівців із моніторингу політичної ситуації в Україні більше здивував іще один результат дослідження КМІС: дуже високий, як стверджується в ньому, рейтинг олігарха Вадима Рабіновича і його нового політичного проекту, партії «За життя». Фактично про цю партію люди чи не вперше почули під час недавньої спроби протестів у Києві, частина яких відбувалася під її прапорами. За даними цього опитування, Рабінович із 5,5 відсотків голосів опитаних учасників імовірних президентських виборів був би третім, а «За життя» здобула б понад 8 відсотків голосів опитаних учасників можливих парламентських виборів.

КМІС: дані опитування методом «таємної скриньки» серед респондентів, що визначилися і взяли б участь у виборах. Опитано з 4 по 13 листопада 2039 респондентів на всій неокупованій території України, статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує: 3,3% для показників, близьких до 50%, 2,8% – для показників, близьких до 25%, 2,0% – для показників, близьких до 10%, 1,4% – для показників, близьких до 5%.

«Центр Разумкова»: дані опитування серед респондентів, що взяли б участь у виборах. Опитано з 4 по 9 листопада 2018 респондентів на всій неокупованій території України, теоретична похибка вибірки (без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.​

КМІС: дані опитування методом «таємної скриньки» серед респондентів, що визначилися і взяли б участь у виборах. Опитано з 4 по 13 листопада 2039 респондентів на всій неокупованій території України, статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує: 3,3% для показників, близьких до 50%, 2,8% – для показників, близьких до 25%, 2,0% – для показників, близьких до 10%, 1,4% – для показників, близьких до 5%.

«Центр Разумкова»: дані опитування серед респондентів, що взяли б участь у виборах. Опитано з 4 по 9 листопада 2018 респондентів на всій неокупованій території України, теоретична похибка вибірки (без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Фахівець: питання, що наводять на відповіді, формулюють замовники

Найцікавіше – хто замовляв це опитування. Тому що політичні сили, які замовляють опитування, формують і опитувальний лист. Завдяки опитувальному листу можливі певні технологічні маніпуляції
Олександр Леонов

Виконавчий директор Центру прикладних досліджень «Пента» Олександр Леонов із цього приводу вважає: «Найцікавіше – хто замовляв це опитування. Тому що зазвичай ті політичні партії, політичні сили, які замовляють якесь опитування, формують і опитувальний лист. І саме завдяки цьому опитувальному листу можливі певні технологічні маніпуляції». Фахівець звернув увагу: якщо відповідним чином запитувати людину, можна створити певний настрій, певне сприйняття ситуації.

Є аномальний стрибок у популярності, зважаючи на присутність у медіа-просторі і Рабіновича, і Мураєва. З іншого боку, вся ця політична реклама, всі ці кроки не могли призвести до результату партії «За життя», більшого від 8 відсотків
Олександр Леонов

І дійсно: коли в опитуванні «Центру Разумкова» запитують, наприклад, узагальнено «Як ви вважаєте, події в Україні розвиваються у правильному чи неправильному напрямку», то в опитуванні КМІС його невідомі замовники поставили питання вкрай персоналізовано: «Чи президент України веде країну у правильному чи неправильному напрямку?», «Чи здатен президент Петро Порошенко вивести країну з кризи?» Негативних відповідей – майже 70 відсотків – було майже однакого в обох дослідженнях, та їхнє спрямування різне.

Як каже Олександр Леонов, йому дуже важко повірити, що дійсно Вадим Рабінович перебуває на третьому місці, причому випереджаючи всіх інших із таким результатом. Згадуючи про діяльність лідерів партії Вадима Рабіновича і Євгена Мураєва, фахівець каже: «Є такий аномальний стрибок у популярності, зважаючи на присутність у медіа-просторі і Рабіновича, і Мураєва. З іншого боку, мені здається, що вся ця політична реклама, всі ці кроки не могли призвести до результату партії «За життя», більшого від 8 відсотків».

Вадим Рабінович на акції протесту під НБУ
Вадим Рабінович на акції протесту під НБУ

«Нові партії» можуть збирати протестні голоси – КВУ

Але і в опитуванні «Центру Разумкова» «За життя» має високі показники, хоча й значно менші, ніж в опитуванні КМІС: понад 5 відсотків проти більш як 8.

І в Комітеті виборців України кажуть, що дійсно бачать можливість вищих результатів партії «За життя». Як каже генеральний директор КВУ Олексій Кошель, виборці можуть відчувати «втому» від провідних політичних сил і тому віддавати перевагу новоствореним силам, що виступають із новими обіцянками.

А традиційно високі результати «Блоку Петра Порошенка» і «Батьківщини», незалежно від того, кого з них у якому опитуванні ставлять на перше місце, свідчать, на думку Олексія Кошеля, що політична система в Україні стабільна, з досить сильною владною силою і опозицією, і реальних підстав для якихсь заворушень у країні немає.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG