Доступність посилання

ТОП новини

Італія після референдуму: що далі?


Маттео Ренці оголошує про свою відставку. Рим, 4 грудня 2016 року
Маттео Ренці оголошує про свою відставку. Рим, 4 грудня 2016 року

Рим – В Італії почалася чергова, цього разу – безпрецедентна урядова криза. Прем’єр-міністр Маттео Ренці подав у відставку після провалу конституційної реформи, яку на референдумі в неділю не підтримали майже 60 відсотків виборців. Опозиційні партії популістів святкують перемогу і вимагають негайних виборів до парламенту. Розвиток урядової кризи під контролем президента цієї країни Серджо Маттарелли. Хоча фінансові ринки Європи стримано відреагували на відставку Ренці, окремі оглядачі звинувачують прем’єра у тому, що він практично віддав державу в руки правих популістів.

На відміну від останніх голосувань у Великій Британії та США, прогнози італійських соціологів справдилися. Побоювання експертів щодо чергового тріумфу популістів у Європі підтвердилися. За високої активності виборців (майже 70-відсоткової явки), амбітна конституційна реформа лівоцентриста Маттео Ренці з тріском провалилася.

Прем’єр-міністр прагнув скоротити владні повноваження Сенату – верхньої палати парламенту – і число сенаторів, щоб швидше проводити реформи. «Хотів зменшити кількість крісел в парламенті, а без крісла залишився сам», – з гіркотою пожартував Маттео Ренці під час оголошення про відставку.

Чия вина?

У колі експертів не вщухає критика керівника проєвропейського уряду і методів його виборчої кампанії. «Це був референдум, на який покликали людей вирішувати не стільки долю Конституції, як майбутнє прем’єра Ренці і його кабінету. Така постановка питання була помилковою, – зазначає Лучано Фонтана, головний редактор газети Corriere della Sera. – Так само помилкою стало зосередження уваги на конституційній реформі, замість впровадження нагальних економічних реформ, і голосування перетворилося на вердикт щодо загального стану країни».

Колега Фонтани, керівник видання La Stampa Мауріціо Молінарі наголошує, що проти реформи – тобто проти уряду – голосував протестний електорат, який прагне змін, не маючи програми цих змін, а лише гасла популістів.

«Велике невдоволення почалося внаслідок економічної кризи. Населення втратило надію на поліпшення скрутної ситуації. У суспільстві поширене відчуття нерівноправ’я. Підвищилася нетолерантність до мігрантів», – каже оглядач.

«Мільйони італійців вважають, що істеблішмент, провладні політичні сили неспроможні задовольнити потреби виборців. І в цьому не слід звинувачувати якусь конкретну партію», – констатує Мауріціо Молінарі.

Можливі сценарії

Нинішню урядову кризу в Італії вважають безпрецедентною. Фактично уряд має парламентську більшість і може продовжувати роботу, тоді як опозиційні сили, переможці референдуму, неспроможні наразі створити альтернативний кабінет. Тому президент Серджо Маттарелла розглядає різні сценарії. Він має провести консультації з політикaми і вирішити, чи створювати тимчасовий уряд, чи запропонувати Ренці залишитися на посаді до проведення дострокових виборів – імовірно, наступної весни.

Серджо Маттарелла
Серджо Маттарелла

Прем’єр у відставці дав зрозуміти, що не погодиться на «біс». Праві популісти «Руху 5 зірок» і «Північної ліги» вимагають якнайшвидшого проведення дострокових виборів, відкидаючи ідею тимчасового кабінету. Правоцентристи Сильвіо Берлусконі пропонують чинному урядові ухвалити новий виборчий закон на пропорційній основі, а потім йти на голосування. У таборі провладних демократів панує розкол і невизначеність.

Наймолодший в історії Італії 41-річний прем’єр-єврооптиміст Маттео Ренці очолив уряд на початку 2014 року. Раніше він був обраний лідером Демократичної партії, внаслідок чого отримав повноваження від президента на формування кабінету після тимчасового уряду лівоцентриста Енріко Летта. Кабінет Ренці був 63-м за післявоєнний період в Італії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG