Доступність посилання

ТОП новини

Миру в світі і більше роботи бажають італійці у різдвяні свята


Вулиця Віа дель Корсо, Рим
Вулиця Віа дель Корсо, Рим

Рим – В Італії після затяжної кризи нинішнє Різдво Христове зустрічають трохи веселіше, зважаючи на пожвавлення купівельних настроїв громадян. Водночас економічна й політична ситуація на апеннінських теренах дає мало приводів для радості. На свята багато італійців підбадьорюють себе мріями про роботу і добробут власної родини. А місцеві католики у день народження Ісуса проситимуть миру і злагоди у світі, оскільки загроза тероризму непокоїть їхні серця.

​Різдвяні вертепи готові, оздоблені ялинки й палаци сяють вогнями, метушня в торговельних кварталах вирує і крамниці помітно порожніють – традиційні ознаки наближення різдвяних й новорічних свят на Апеннінах.

А ще вкрай багатолюдні вокзали й аеропорти: кожний поспішає дістатися рідної домівки, бо Різдво Христове тут святкують у сімейному колі. Далекі подорожі у цей період – швидше виняток, ніж правило. До того ж, загроза терористичних нападів трохи стримує бажання мандрувати.

Молодь мріє про роботу

Молода дизайнерка Маргарита у різдвяну відпустку прибула з Мілана у Рим до батьків. Своїми настроями дівчина поділилася з Радіо Свобода: «Для нас, молодих, дуже важливо мати нові можливості і гарантії у професійному плані, чого в Італії тепер немає. Нинішнього Різдва я просто бажаю для себе знайти кращу роботу, а членам моєї родини зичу здоров’я та любові».

Мрії Маргарити про роботу поділяють численні її ровесники, що й не дивно для країни, де молодіжне безробіття сягає майже 50 відсотків. Згідно з дослідженням агенції Espresso Comunication, кожний третій італієць віком 18-29 років у вигляді святкового дарунку хотів би знайти роботу і ліпше за кордоном.

Бажання спокою і миру

У старшого населення переважає прагнення стабільності та спокою і не тільки у межах власної родини чи країни. Парафіянка римо-католицької церкви Марія Кончетта зазначила у розмові з Радіо Свобода: «У мене насправді велике бажання спокою, миру, братерства не лише серед нас, християн в Італії, а й серед інших релігій у світі. На жаль, війни, терористичні напади, землетруси нас тероризують. Але це є знак з небес, що Ісус Христос нас врятує».

Шпальти газет і теленовини рясніють повідомленнями про те, скільки часу й грошей громадяни витрачають на приготування застілля і на подарунки. Для багатьох Різдвяні дні – це святковий стрес і метушня.

Різдво надії

Папа Римський Франциск напередодні в ефірі італійського телебачення побажав католикам Різдва християнського, а не споживацького. Щодо сподівань християн, то понтифік підтвердив: Христове Різдво дійсно є джерелом надії.

«Тому, хто покладається на самовпевненість, насамперед матеріальну, не слід чекати Божого спасіння. Слід затямити: наша впевненість нас не врятує. Нас врятує єдина впевненість – це надія на Бога. Саме вона допомагає нам йти по життю з радістю, з бажанням творити добро і бути щасливими», – сказав папа Франциск під час загальної аудієнції цього тижня.

Він радить частіше звертати погляд на різдвяний вертеп, різновиди якого нині представлені у домівках та церквах Італії. За словами папи, різдвяні шопки з маленьким Ісусиком передають людям надію, адже там кожний персонаж занурений в атмосферу надії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG