Доступність посилання

ТОП новини

Покриття телерадіоканалів у Донецькій  і Луганській областях


Тетяна Попова

(Рубрика «Точка зору»)

До Вашої уваги оновлені карти покриття телерадіоканалів у Донецькій та Луганській областях. На картах зазначені мовники на середину квітня 2017 року.

Загалом, за два роки роботи на Сході України додатково були встановлені передавачі для 91 телерадіоканалу (та роботу ще 3 FM-передавачів було відновлено).

Телебачення

Були встановлені наступні телепередавачі: для «ДoTБ» – 9 передавачів, ТРК «Донбас» – 1 передавач, ТРК «Україна» –1 передавач, УТ-1 – 1 передавач, канал 5 – 1 передавач, «1+1» – 1 передавач. Два передавачі для UT1 були встановлені в Чернігівській і Сумській області. TБ цифровий передавач для мовлення у Волновасі з березня 2017 року почав подавати 6 каналів, додався телеканал – «ПравдаТУТ».

В цілому було встановлено 17 передавачів (22 телевізійні канали).

ТБ Луганської області

У Луганській області було додатково встановлено: 3 передавачі для телеканалу ЛОТ, 7 передавачів для телеканалу ТРК «ІРТА». Загалом 10 передавачів.

Радіомовлення

Що стосується радіомовлення в зоні АТО – було встановлено 60 FM-передавачів і 3 передавачі були оновлені.

Це були такі передавачі: «Громадське радіо» – 11 передавачів, «Голос Донбасу» – 8 передавачів, УР1 – 8 передавачів (тільки в зоні АТО, насправді, для УР1 було встановлено понад 20 передавачів FM по всій Україні), «Русское Радио Україна» – 2 передавачі, радіо «Люкс» – 1 передавач, радіо «Пульс» – 4 передавачі, «Радіо 24» – 2 передавачі, «Класне радіо» – 1 передавач, офіційно встановлено 11 передавачів «Армія ФM» (Бахмут, Новотошківкa, Широкинe, Світлодарськ, Красногорівка, Очеретинe, Новоайдар, Станиця Луганська, Волноваха, Маріуполь, Краматорськ), та нещодавно включено 6 радіопередавачів «ФM-Галичина» (Новоайдар, Бахмут, Старобільськ, Широкий, Лисичанськ, Сватове).

Із 28 листопада 2016 року передавач «Країна ФM» почав мовлення в Краматорську.

У Сєвєродонецьку Луганської області з 23 грудня 2016 року відновили мовлення 3 передавачі холдингу «Tаурус Медіа»: «Хіт ФM», «Русское радио» та «Рілакс».

Із 28 грудня 2016 року радіостанція «Mожливість» розпочала мовлення на частоті 99 МГц у Краматорську.

Навесні в містах Луганської області Концерн РРТ ввів в експлуатацію ще 2 передавачі, і розпочала мовлення радіостанція «Пульс»:

– 11 березня 2017 року передавач розпочав мовлення у Tроїцькому на частоті 102,1 МГц;

– 13 березня 2017 року передавач розпочав мовлення в Білолуцьку на частоті 101,9 МГц.

У Миколаївській області були підключені 3 АМ-передавачі. Вони також транслюються на Схід і на Крим.

Телевежі

Завершилося будівництво нової вежі висотою 180 метрів на Карачуні. Через це радіус охоплення українським мовленням в цьому регіоні був подвоєний.

Телевежа на горі Карачун біля міста Слов'янська, що на Донеччині, 5 грудня 2016 року
Телевежа на горі Карачун біля міста Слов'янська, що на Донеччині, 5 грудня 2016 року

Аналогічним чином, Україні потрібно збудувати вежу висотою не менше від 180 метрів у Покровську замість старої 60 метрової вежі для збільшення території мовлення. Біля Луганська до кінця серпня буде встановлено нову телевежу.

Вона була надана нашими міжнародними партнерами, її висота сягне 135 метрів.

Адже, на жаль, захоплені зараз вежі на окупованих територіях в Донецьку (360 метрів) і Луганську (180 метрів) дозволяють їм транслювати набагато глибше на нашу територію. Донецька вежа дозволяє мовити на 100 кілометрів, Луганська вежа – на 30 кілометрів.

Зараз на Донецьк ми мовимо з Волновахи – висота вежі 80 метрів, а на Луганськ із селища Широкий – висота 50 метрів.

На жаль, відбулося загострення ситуації з експлуатацією FМ-передавача в Авдіївці. Авдіївській військово-цивільній адміністрації (ВЦА) ще восени минулого року Радою директорів мовлення (BBG) був переданий передавач для мовлення «Голосу Донбасу». Без пояснення причин він не працював. Ще восени минулого року було обіцяно його підключити, проте вже весна, а він так і не почав нормально працювати. Крім того, Авдіївська ВЦА не підписала контракт та акти. Отже, Радою BBG ухвалене рішення передати FM-передавач до ВЦА Зайцеве.

В цілому, Україні треба інтенсифікувати подальші роботи стосовно відновлення мовлення в напрямку цифрового та FM-мовлення вздовж усього кордону з Росією та її анклавами, особливо, в зв’язку з тим, що з наступного року Україна має виконувати взяті на себе зобов’язання щодо «Женеви-2006», та почати перехід на цифрове телевізійне мовлення.

Тетяна Попова – експерт зі стратегічних комунікацій ГО «Інформаційна безпека», колишній заступник міністра інформаційної політики України

У тексті збережено виділення, зроблені автором

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG