Доступність посилання

ТОП новини

Деякі члени НАЗК дискредитують роботу агентства – Радецький


Політичного впливу на мене немає – член НАЗК Радецький
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:19:55 0:00

Політичного впливу на мене немає – член НАЗК Радецький

Гості передачі «Ваша Свобода»: Руслан Радецький, заступник голови НАЗК; Олена Щербан, член правління Центру протидії корупції (телефоном).

Ваша Свобода | E-декларування топ-чиновників: чому досі без результату?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

НАЗК має розпочати сьогодні перевірку е-декларацій найвищих посадовців – президента Петра Порошенка, прем’єр-міністра Володимира Гройсмана і членів Кабміну. Йдеться про їхні статки за 2016 рік. Водночас перевірка декларацій топ-чиновників за 2015 рік також ще не завершилася. Е-декларації у НАЗК перевіряють на тлі скандалів, у центрі яких опинилося агентство, членів агентства хочуть відправити у відставку, а систему реєстру декларацій перевірити.

Олена Ремовська: Пане Радецький, на якому етапі зараз перевірка по топ-чиновниках навіть за деклараціями, які подавалися наприкінці минулого року, за 2015 рік?

Учора я виніс проект рішення про продовження ряду е-перевірок до деяких суб’єктах декларування – це міністри
Руслан Радецький

Руслан Радецький: НАЗК відразу розпочало перевірку, як тільки отримали порядок про проведення перевірки і контролю е-декларацій. У січні. Відповідно до порядку, основна перевірка проводиться впродовж 60 днів. І ще передбачене продовження перевірки на 30 днів. Учора я виніс проект рішення про продовження ряду е-перевірок до деяких суб’єктах декларування – це міністри. Спекулюють думкою, що затягують. Маніпулюється така позиція. Це неправда. НАЗК не отримало повний пакет інформації по даних суб’єктах перевірки і пояснення від суб’єктів декларування щодо низки рухомого і нерухомого майна.

По одному міністру не надійшло відповідей біля п’яти від компетентних органів. Не надійшло по міністру Насалику, Авакову, Кутовому. По всіх 24 суб’єктах перевірки е-декларацій є питання
Руслан Радецький

Відбувається сьогодні перевірка «у ручному режимі» – робимо запит до компетентних органів держвлади (переважно Фіскальна служба, Мінюст) і просимо надати ту чи іншу інформацію, яка підтвердила б інформацію, яку вніс суб’єкт декларування в е-декларацію. Таких запитів зробили – наприклад, по одному міністру не надійшло відповідей біля п’яти від компетентних органів. Не надійшло по міністру Насалику, Авакову, Кутовому. По всіх 24 суб’єктах перевірки е-декларацій є питання. Всі повідомленні, що потрібно надати нам пояснення. На сьогодні деякі міністри і віце-прем’єр-міністри надали у письмовій формі пояснення, а деякі – ні. Якщо впродовж 10 днів не дадуть відповідь, я буду, відповідно до Кодексу про адміністративні правопорушення, складати протоколи про притягнення до відповідальності керівників органів держвлади, які не надають.

Руслан Радецький
Руслан Радецький

– Скільки декларацій ви вже перевірили і скільки порушень зафіксували?

Проводимо 91 перевірку повну по суб’єктах е-декларування. 24 – це високопосадові особи
Руслан Радецький

Руслан Радецький: На сьогодні очікуємо більше мільйона подання е-декларацій. Але не всі підлягають обов’язковій перевірці, тільки прем’єр-міністри, міністри, народні депутати, прокурори, судді, керівники центральних органів влади і обласних. Проводимо 91 перевірку повну по суб’єктах е-декларування. 24 – це високопосадові особи, всі інші – за повідомленням того ж Центру протидії корупції, інших громадських організацій.

Будуть надходити повідомлення від ЗМІ, викривачів, громадян, що даний суб’єкт живе не за належним способом життя, будемо на базі фактичних обставин відкривати початок перевірки повної
Руслан Радецький

Будуть надходити повідомлення від ЗМІ, викривачів, громадян, що даний суб’єкт живе не за належним способом життя, будемо на базі фактичних обставин відкривати початок перевірки повної. Був би більший людський ресурс – провели би більше. Тим паче деякий час було заблоковане проведення конкурсу на мій департамент. Лише два місяці тому конкурс розпочався на вакантні посади. Мені блокували початок конкурсу.

– Пані Щербан, як Ви оцінюєте роботу НАЗК? Ви бачити об’єктивні чи суб’єктивні причини, які перешкоджають оперативній перевірці е-декларацій?

Направили більше від 50 звернень, в яких просимо провести перевірку декларацій певних посадових осіб вищих ешелонів влади, суддів, в основному правоохоронців. Лише один випадок маємо, коли НАЗК дійсно розпочало перевірку
Олена Щербан

Олена Щербан: З осені минулого року, з першої хвилі декларування, по сьогодні ми направили більше від 50 звернень, в яких просимо провести перевірку декларацій певних посадових осіб вищих ешелонів влади, суддів, в основному правоохоронців. Лише один випадок маємо, коли НАЗК дійсно розпочало перевірку, вже не кажучи про результат. Ми оцінюємо це, як дуже і дуже негативний наслідок. Причини виключно суб’єктивні, полягають у небажанні самого НАЗК ефективно здійснювати перевірку. НАЗК вже давно мало б отримати автоматизований доступ до тієї ж бази Фіскальної служби, до реєстрів Мінюсту, Фіскальної служби. НАБУ менш ніж за рік отримало доступ до всіх необхідних реєстрів і баз даних, успішно з ними працює.

– Це, на Вашу думку, відповідальність членів НАЗК, чи об’єктивні причини є в тому, що ця автоматизована система не запрацювала?

Більшість з них робить це не з власного бажання чи небажання, це певний політичний вплив з боку як Адміністрації президента, так і Кабміну
Олена Щербан

Олена Щербан: Це відповідальність членів НАЗК (що автоматизована система не запрацювала – ред.). Я переконана, що більшість з них робить це не з власного бажання чи небажання, а в першу чергу це певний політичний вплив з боку як Адміністрації президента, так і Кабміну, тобто тих декларантів, яких НАЗК має перевіряти. У випадках, коли НАЗК зацікавлене щось зробити, дуже активно працює. Напевне, Лещенко – єдиний нардеп, по якому вже відбулася не одна перевірка. Декілька перевірок триває. НАЗК дуже швидко отримує необхідну інформацію, подає протоколи до суду.

Олена Щербан
Олена Щербан

– Пане Радецький, чи є на Вас якийсь політичний вплив?

На мене політичного впливу взагалі немає ніякого. Критикувати легко
Руслан Радецький

Руслан Радецький: На мене політичного впливу взагалі немає ніякого. Критикувати легко. Ми не сиділи і не чекали – зверталися і до Мінюсту з проханням надати доступ до реєстру про громадський стан. Нам відмовляють. До Кабміну ми зверталися. Я цю тему піднімаю кругом і завжди.

– Як Ви прокоментуєте оприлюднену сьогодні у ЗМІ інформацію, що Ви могли блокувати перевірку декларації судді Печерського райсуду Тарасюк? Йдеться про справу про Ваше ймовірне кермування у нетверезому стані.

Руслан Радецький: Коли надійшов лист, я прочитав, бо я розписую, то навіть не знав прізвище судді, який розглядав справу – цим займався мій адвокат. Я розписав на виконавця, а виконавець, вивчивши це повідомлення, прокурор просто написав: відкрити кримінальне провадження по таких-то суддях. Але не назначив фактичні обставини, які вимагають порядок, що початок перевірки розпочинається при наявності повідомлення про фактичні обставини, які не зазначені у декларації. Ніякого блокування. Підписав проект рішення і винесли на засідання НАЗК. Дізнався, що є суддя, і заявив, що не буду голосувати – виникає конфлікт інтересів.

Деякі члени, на жаль, дискредитують орган
Руслан Радецький

(Щодо кермування у нетверезому стані – ред.) вже доведено, що це неправда. Хтось намагається мене дискредитувати. Я особисто піду у відставку лише тоді, коли буду бачити, що все, що я можу, щоб цей орган зберегти, запустити... Деякі члени, на жаль, дискредитують орган.

ПОВНА ВЕРСІЯ ПРОГРАМИ:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG