Доступність посилання

ТОП новини

Угруповання «ДНР». Тотальний диктат


Невивезене вугілля зі складу. Фото автора
Невивезене вугілля зі складу. Фото автора

Після нетривалого затишшя під час святкування Великодня почала знову зростати кількість обстрілів. Щодня гинуть люди на лінії розмежування між ЗСУ та терористичними угрупуваннями «ДНР» та «ЛНР».

На окупованій території Донбасу зростає тотальний тиск з боку так званої «народної влади республік» на різні верстви населення. Ніхто зі сторін «нормандського формату» не звертає уваги на численні факти порушення людських прав та примусу підтримувати окупаційну владу в спробах імітувати бурхливе «державотворення» ніким не визнаних «республік Донбасу».

Зрізані на металобрухт та вивезені до Росії опори канатної дороги до ЦЗФ «Кисилівська». Фото автора
Зрізані на металобрухт та вивезені до Росії опори канатної дороги до ЦЗФ «Кисилівська». Фото автора

Змушують відділи кадрів підприємств, установ, шкіл вимагати довідки та печатки у військових квитках про військовий облік у «ДНР» під загрозою звільнення з роботи

Факти тотального тиску на свідомість та свободу вибору людей набули загрозливих масових масштабів. Отримавши вказівку Кремля провести мобілізацію чоловіків з окупованого Донбасу у так звані «збройні сили» «ДНР», силові органи змушують відділи кадрів підприємств, установ, шкіл вимагати довідки з «військкоматів» та печаток у військових квитках про поставлення на військовий облік у «ДНР» під загрозою звільнення з роботи. У військкоматах «народної республіки» людей змушують проходити «військові збори» чи поступити на службу окупаційному режиму. Люди, які не бажають бути гарматним м’ясом окупантів, звільняються з роботи. Жінки не відпускають чоловіків на війну, бо не хочуть бути вдовами.

На шахтах окупованого Чистякова (Тореза) вже почали викликати шахтарів, змушуючи їх піти на «військові збори» замість відпусток за власний рахунок зі збереженням заробітної платні. Навіть, прихильниці «ДНР» на керівних посадах у дитсадках, школах, лікарнях, установах, побоюючись за життя власних чоловіків та мобілізації їх на війну, змушують рідних для них людей кидати роботу та звільнятися.

Непрацююча шахта у Сніжному. Фото автора
Непрацююча шахта у Сніжному. Фото автора

У школах учням старших класів настирливо пропонують поступати на навчання до військових навчальних закладів «республіки», дзвонять батькам, описуючи усі «блага»

У школах учням старших класів настирливо пропонують поступати на навчання до військових навчальних закладів «республіки», дзвонять батькам, описуючи усі «блага», які чекають на їхніх дітей: від безплатної казарми із триразовим харчуванням на день до високої зарплатні та офіцерського звання після дворічного навчання. Класних керівниць у школах змушують надавати особисті дані та телефони батьків учнів.

Учнів мало не щодня лякають військовими ЗСУ, проводять навчання з евакуації у бомбосховища, розташовані у підвалах шкіл. Дітей на уроках вчать розрізняти бойові отруйні речовини – зарин, зоман, іприт – їхні хімічні формули та властивості ураження організму людини.

Дитина пише про свято Дня музики у Франції, а їй роблять зауваження – чому вона не написала про День перемоги

Істерія війни та насилля існує навіть в домашніх завданнях. В підручнику англійської мови просять написати про якесь свято у світі – як його відзначають, що їдять, Дитина пише про свято Дня музики у Франції, а їй роблять зауваження – чому вона не написала про День перемоги. Тепер вже вчителька вказує не тільки номер вправи та сторінку, а і про те, що потрібно писати. Зрозуміло, що писати треба про «ДНР» та Росію. Тотальний диктат, що і як писати, вбиває свободу вибору та свідомість дітей.

У дитсадках Чистякова, виконуючи наказ згори, зібрали всі книжки українською мовою у картонні коробки та опечатали. Вихователькам дали вказівку у групах навчити дітей малювати. «Класичний» малюнок виглядає так – маленький танк із прапором України, а великий – із прапором «ДНР» під сонечком та блакитним небом. Іноді виховательки змушені самі «творити» замість дітей, та видавати власні малюнки за дитячі.

Із наближенням літа та сезону відпусток людей позбавляють навіть прав обирати місце відпочинку. Керівникам дитсадків, шкіл, лікарень та інших установ і їхнім заступникам заборонили покидати територію «республіки», тому що вони повинні забезпечити евакуацію підлеглих та їхню роботу під час імовірного наступу ЗСУ.

Мирослав Тямущий, пенсіонер, місто Чистякове (Торез)

Думки, висловлені в рубриці «Листи з окупованого Донбасу», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

Надсилайте ваші листи: DonbasLysty@rferl.org

XS
SM
MD
LG