Доступність посилання

ТОП новини

Свій страх Ляшко намагається подолати контрнаступом – експерт


Ляшко проти Холодницького: конфлікт через «незаконне збагачення» (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Ляшко проти Холодницького: конфлікт через «незаконне збагачення» (відео)

«Ляшко наїжджає на Холодницького в кабінеті», «Ляшко веде трансляцію з кабінету керівника САП Холодницького», «Ефект скотиняки. Чому ми всі так любимо Ляшка?» – це лише деякі заголовки з публікацій в електронних ЗМІ про візит без запрошення лідера «Радикальної партії» Олега Ляшка до керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назара Холодницького.

Навідавшись зі своїми однопартійцями до кабінету антикорупційного прокурора, Ляшко вимагав відповідей, чому САП займається його справою, а не гучними, на думку лідера радикалів, корупційними справами чільних посадовців (прізвища Порошенка, Демчишина, Гонтаревої та інших лунали у цих закидах). Все це транслювалося «наживо» у Фейсбуці з телефону одного з депутатів, які супроводжували Олега Ляшка.

Чи повинен народний депутат нести відповідальність за свої дії, слова та поведінку? Радіо Свобода звернулося з проханням до соціального психолога Інституту соціальної та політичної психології Галини Циганенко – прокоментувати, зокрема, дії лідера «Радикальної партії» в кабінеті прокурора САП.

Потреба притягувати увагу, потреба використовувати брутальність як один з емоційних таких дискурсів розмови. Тому що цей його стиль справді має прихильників
Галина Циганенко

– Я б сказала, що це достатньо характерна для нього поведінка, спостерігаючи за тим, як він виступає з трибуни Верховної Ради. Тобто потреба притягувати увагу, потреба використовувати брутальність як один з емоційних таких дискурсів розмови. Тому що цей його стиль справді має прихильників. Це завжди так – люди часто зневажають політиків, зневажають якихось публічних діячів, загальне ставлення таке, і Ляшко використовує це для того, щоб заробляти постійно дивіденди, прихильність, увагу до себе. Тим більше зараз йде розмова про його певні корупційні питання, тобто ця така епатажність – вона зумовлена до певної міри тією ситуацією, яка склалася довкола його прізвища і довкола його партії.

– Ви маєте на увазі, «кращий захист це напад», так?

– Звісно, бо це дуже добре працює на політичному олімпі.

Те, що Олег Ляшко «добре уловив настрої суспільства» вважає й політичний експерт, виконавчий директор Центру суспільних відносин Євген Магда. Відповідаючи на запитання Радіо Свобода про інцидент у кабінеті Назара Холодницького, він прокоментував так:

– Поведінка Ляшка свідчить про те, що він добре уловив настрої суспільства і сприймання двох речей: з одного боку – запити на боротьбу з корупцією, а з іншого боку – відсутність конкретних результатів. Він тому пішов у цю контратаку. Він розуміє, що його позиції є достатньо хиткими. Бо людина купує в передмісті Києва будинок і при тому людина жодного дня за останні роки не займалася бізнесом. У людини задекларовано певні великі суми готівкою. Ляшко у цих питаннях товариш, який вміє позайматися серфінгом на хвилі народних настроїв.

Євген Магда
Євген Магда

Він демонструє, що він всесильний, всеможливий. Але насправді, я думаю, що ним рухає страх
Євген Магда

Тому він демонструє, що він всесильний, всеможливий. Але насправді, я думаю, що ним рухає страх. Страх, що все таки, не забувайте, він же має досвід перебування в місцях позбавлення волі. І – як і значна частина людей – не хоче туди повертатися. Тому він свій страх намагається подолати в такий спосіб шляхом контратаки, де немає місця юридичним аргументам, а є місце емоціям.

Він у цій ніші – хлоп з народу. Він дуже органічний і його звідти дуже важко викорчувати
Євген Магда

І є такий момент, про який багато хто забуває. Ляшко виховувався в інтернаті. На відміну від багатьох людей, він за шматок хліба з маслом звик боротися з дитячих років. Він у своїй політичній діяльності дуже органічний. Ви можете уявити, щоб Литвин їв землю? А він же не менший аграрій ніж Ляшко, правда? Ляшко корову привів, органічно, правда? Бабусь «на лісапєдє» покатав – органічно. Ну маса питань – органічно. Землю їв – органічно. Він у цій ніші – хлоп з народу. Він дуже органічний і його звідти дуже важко викорчувати. Для того, щоб викорчувати, треба бути хоча б Луценком.

Люди чекають результату всієї цієї хвилі боротьби з корупцією. А Ляшко приходить на робоче місце і пропонує покарати прямо там. Прямо витягує еротичні фантазії людей з підсвідомості
Євген Магда

– А хто би міг, на Вашу думку, з Ляшком – окрім Луценка – от так от подискутувати в такій ситуації? Хто би міг йому відповісти?

– З юристів? Ви знаєте, я навіть не скажу. Просто тут справа не в тональності, а справа в суспільних настроях. Тому що люди чекають результату всієї цієї хвилі боротьби з корупцією. А Ляшко приходить, так би мовити, на робоче місце і пропонує покарати прямо там. Прямо витягує еротичні фантазії людей з підсвідомості.

Радіо Свобода звернулось за коментарем і до керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького. Про що свідчить візит до нього – без запрошення – лідера «Радикальної партії» Олега Ляшка?

Це свідчить тільки про те, що Антикорупційна прокуратура, Антикорупційне бюро є на правильному шляху і робить свою роботу
Назар Холодницький

«Це свідчить тільки про те, що Антикорупційна прокуратура, Антикорупційне бюро є на правильному шляху і робить свою роботу. А все інше це є шум, це є цирк і я не буду клоуном у цьому спектаклі. Хоче він так себе поводити, хай себе поводить. Ми робимо свою роботу згідно чинного законодавства. І будемо викликати на допити тих осіб, яких будемо вважати необхідними викликати. Чи це будуть народні депутати, чи це будуть міністри, чи це будуть прем’єр-міністри, чи це будуть судді – ті, хто нам потрібен для встановлення істини, а не балаган», – зазначив Холодницький.

Назар Холодницький коментує конфлікт із Олегом Ляшком (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

  • Зображення 16x9

    Мар'ян Кушнір

    Кореспондент Радіо Свобода з 2015 року 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG