Доступність посилання

ТОП новини

Нехай література виходить із книгарень на вуличний простір – Жадан


Сергій Жадан вітає створення вуличної бібліотеки у Харкові
Сергій Жадан вітає створення вуличної бібліотеки у Харкові

Література має бути присутньою в нашому житті, а поезія має продаватися в кожному кіоску. Український письменник Сергій Жадан вітає «Книжкову клюмбу», щойно створену у Харкові. Так назвали вуличну книгарню студенти архітектурної академії разом із книгознавцями з місцевого Літературного музею. Перша в місті вулична бібліотека й розташована біля музейного ґанку.

Дерев’яні лави, невисокі книжкові полички, згори прикриті прозорим пластиком для захисту від дощу – так виглядає перша у Харкові вулична читальня, яку завдяки студентському дотепному жарту назвали «Книжкова клюмба».

Клюмба – це середовище
Тетяна Пилипчук

Звичайні містяни, які ймовірно не заходять до Літературного музею, просто неба можуть почитати українську та світову класику, історії від сучасних письменників та поетів, долучаються до буккросингу, себто діляться улюбленою книжкою з невідомою людиною, а також можуть стати учасниками перформансів, книжкових ярмарків, що організовують видавництва. та чисельних літературних акцій безпосередньо від музейників. Розповідає одна з авторів проекту, завідувачка науково-дослідного відділу Літературного музею Тетяна Пилипчук.

«Клюмба – це не стільки, де ростуть квіти, а скільки середовище. Можна не тільки читати, можна пити каву, можна спілкуватися, зрештою можна їсти пончики», – тішиться проектом Тетяна Пилипчук.

В харківському Літературному музеї давно мріяли про вуличну бібліотеку в садку на подвір’ї, проте ідея зреалізувалася дещо неочікувано: на прохання музейників розробити нову вивіску закладу, щоб по-новому презентувати літмузей, викладачі зі студентами академії архітектури та будівництва відгукнулися порадою: мовляв, вивіски наразі не в моді, а створіть ліпше читальню просто неба. А далі Тетяна Пилипчук з колегами тільки й встигала вислуховувати ідеї молоді з архітектурної академії.

«Це багато в чому студентський проект. Коли вони створювали «Книжкову клюмбу», то по суті відкривали для себе українську літературу. І нам приємно, що назву «Книжкова клюмба» народили саме вони», – усміхається Тетяна Пилипчук.

Читачі готові обмінюватися книжками

Музейники зранку викладають книжки на полиці для загального читання, а на ніч ховають їх до себе, щоб нічна сирість і ймовірні хулігани не псували книжки.

Харків’янин Геннадій Алимов прийшов в обідню перерву подивитися, як облаштована «Книжкова клюмба». Чоловік у захваті від творчості Сергія Жадана, Люко Дашвар, Дейва Еггерса. Найсвіжішу антиутопію американського письменника Еггерса готовий покласти на поличку «Клюмби» як тільки-но роман з’явиться у продажу.

«Якщо буде тут якийсь буккросинг і принесу, і отримаю», – каже читач Геннадій Алимов.

Література має бути присутньою в нашому житті, інакше ми призводимо до того, що вона стає ізольованою
Сергій Жадан

«Нехай література виходить з бібліотечних, музейних полиць, із книгарень на загальнодоступний вуличний простір», – тішиться ідеєю письменник, громадський діяч Сергій Жадан. Він теж поклав стосик улюблених поезій на полицю вуличної читальні.

«Література має бути присутньою в нашому житті, а поезія має продаватися в кожному кіоску і на кожному кроці. Інакше ми призводимо до того, що вона стає ізольованою, страшенно герметичною. І від цього не має користі ні літературі, ні читачам», – переконаний Сергій Жадан.

Жадан та Андрухович відкрили бібліотеку під відкритим небом (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

В подальшому планують перед музейним фасадом оформити простір для експозицій, створених руками самих містян, а в саду відпочиватимуть, спілкуватимуться, і дискутуватимуть.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG