Доступність посилання

ТОП новини

Люди гинуть, бо «Молот» не доведений до кінця – начальник озброєння Сухопутних військ про новий український міномет


Триває розслідування справи про загибель трьох військових в результаті вибуху міномета «Молот». Раніше у бійців було багато нарікань на зброю, нібито зібрану «на коліні» з прицілом середини минулого століття. Але розробники кажуть: всі недоліки усунули. Чому ж між таким «Молотом» і ковадлом війни гинуть бійці, розбиралися журналісти проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії».


Околиці Авдіївки. Передова. Саме там місяць тому загинули троє українських бійців – під час стрільби зі 120-міліметрового міномета «Молот».

Я почав істерично кричати, щоб хтось почув
Дмитро Макєєв

«Пролунав дуже потужний вибух. Я взагалі не зрозумів, що сталося. Голова починає боліти, я починаю істерично кричати, щоб хтось почув і допоміг», – згадує боєць 72-ї окремої механізованої бригади Дмитро Макєєв.

Дмитро Макєєв, боєць 72-ї окремої механізованої бригади
Дмитро Макєєв, боєць 72-ї окремої механізованої бригади

Дмитро – четвертий з мінометної обслуги і єдиний, кому вдалося вижити. Пощастило, пояснює військовий, бо в момент вибуху відійшов буквально метрів на десять від «Молота». Зараз боєць перебуває на реабілітації в госпіталі в Ірпені. У хлопця численні осколкові травми руки, спини і ніг.

Рука була наскрізь пробита
Дмитро Макєєв

«Я дивлюся на руку і у мене взагалі шок, вона наскрізь пробита. Відчуваю, що з голови кров не капає, а тече струмком», – каже Дмитро Макєєв.

Інцидент в 72-й бригаді – це третій відомий випадок загибелі українських військових під час використання міномета «Молот». Перший стався 25 липня 2016-го в Миколаївській області на полігоні «Широкий Лан». Тоді загинули двоє бійців 57-ї бригади. Наступний вибух прогримів в селищі Новомиколаївка Донецької області – знову дві жертви. Того разу в батальйоні «Айдар». І остання трагедія – в Авдіївці Донецької області – ще троє загиблих.

Проблеми є, але «Молот» не винен – «Маяк»

Тож, може, щось не так з «Молотом»? Аби з’ясувати, вирушаємо на підприємство, де виробляють міномет.

Півстоліття київський завод «Маяк» випускав магнітофони. Яскравий приклад цього виробництва – однокасетний «Маяк-240». Тепер вже раритет.

Раніше «Маяк» випускав магнітофони
Раніше «Маяк» випускав магнітофони

Але з 2008 року підприємство кардинально змінює спеціалізацію. Завод починає робити зброю. Спочатку стрілецьку, а потім і більш великі калібри. Одна з останніх розробок – 120-міліметровий міномет «Молот».

Від початку розробки в травні 2015-го до перших випробувань зброї минуло всього чотири місяці. Рекордну оперативність на заводі пояснюють просто – так того вимагає «воєнний час». Зараз у військах – вже 280 таких мінометів.

На «Маяку» не приховують, навіть після того, як «Молот» потрапив на передову, в конструкцію продовжували вносити зміни. В мінометі довелося вдосконалювати компоненти колісного ходу, запобіжника подвійного заряджання, опорної плити, підйомного механізму, а це основна деталь, від якої залежить точність стрільби та коригування ударно-спускового механізму зброї.

Помилок не вдалося уникнути, кажуть на заводі, через стислі терміни і брак досвіду. Але куди діватися – якщо на передовій серйозна нестача такої зброї.

Ми застосовували матеріали, які ми знали, в деяких, як, зокрема, в запобіжнику, помилилися
Валерій Синіцин

«Ми застосовували матеріали, які ми знали, в деяких, як, зокрема, в запобіжнику, ми помилилися. Сьогодні, звичайно, ми пішли б іншим шляхом. Але, на жаль, нікого залучати. Нема сьогодні фундаментальної науки, яка б допомогла в розробці нових виробів», – зауважує головний інженер заводу «Маяк» Валерій Синіцин.

Разом з тим, стверджують на заводі, провини їхнього дітища в загибелі сімох українських бійців немає. Кожен з випадків розслідує військова прокуратура і «Маяк» зараз поза підозрою.

Валерій Синіцин, головний інженер заводу «Маяк»
Валерій Синіцин, головний інженер заводу «Маяк»

«Перший випадок – це в результаті старого підривача 1964 року, який мимоволі спрацював і призвів до летального наслідку. А другий – це подвійне заряджання. Чи не встежили за тим, що не відбувся постріл. Міна не вийшла з каналу ствола і зарядили повторно другу міну», – пояснює Валерій Синіцин.

Чому міномет не пройшов випробувань перед відправленням на передову?

На відміну від військової прокуратури, питання до безпеки міномета виникли у Ольги Решетилової. Журналістка розслідує інциденти з «Молотом» ще з минулого літа. Показує копії рапортів від командирів підрозділів, де ті описують десятки поломок. Також вказує на ще одну істотну ваду, про яку ми не почули на заводі.

Ольга Решетилова, журналістка
Ольга Решетилова, журналістка

З чотирьох підрозділів у мене була інформація про деформацію ствола
Ольга Решетилова

«З чотирьох підрозділів у мене була інформація про деформацію ствола. Десь з’являлись раковини, десь ствол йшов ребром. Але деформації ствола таки були. Плюс, при адекватних умовах зберігання, ствол покривається корозією дуже швидко», – зауважує Решетилова.

Поранений боєць Дмитро Макєєв також згадував про проблеми зі стволом.

«Дивимося в стовбур, світимо ліхтариком, засунули руку і на стовбурі була трохи деформація. Він був всередині наче хвилями», – каже боєць.

Військові неодноразово знаходили недоліки в «Молоті»
Військові неодноразово знаходили недоліки в «Молоті»

Водночас військовий визнає: бракований ствол їм оперативно замінили і більше нарікань на зброю не було аж до дня вибуху.

До «Молоту» великі претензії – начальник озброєння Сухопутних військ

У підрозділах «Молот» використовують уже рік, але міномет досі не пройшов усіх необхідних випробувань і не стоїть на озброєнні у ЗСУ. А все тому, що з’явилася постанова Кабміну під номером 345, де зазначено, що на період проведення АТО терміни приймання озброєння можна скорочувати.

Ми призупинили ці державні випробовування
Ігор Павловський

«Ми призупинили ці державні випробовування. Міномет повернутий на доробку в «Маяк» для того, щоб всі недоліки, які були виявлені в підконтрольній експлуатації, в цьому зразку були усунуті», – зазначає заступник міністра оборони України Ігор Павловський.

Ігор Павловський, заступник міністра оборони України
Ігор Павловський, заступник міністра оборони України

Через недопрацювання в конструкції на деякий час Генштаб навіть заборонив стріляти з міномета, не перебуваючи при цьому в укритті. І незважаючи на всі запевнення розробників, що вади за час експлуатації виправлені, в Міноборони досі жорстко критикують виріб. Ось що про «Молоті» під час виступу на оборонному форумі в Києві наприкінці квітня сказав начальник озброєння Сухопутних військ Іван Волох.

Люди гинуть, тому що до кінця вони не доведені
Іван Волох

«Є виробники мінометів? Немає. Претензії є і до «Молота», і до КБА-48. Великі претензії. У нас люди гинуть, тому що до кінця вони не доведені», – наголосив Волох.

В «Укроборонпромі», куди входить і виробник «Молота» – завод «Маяк», списують нещасні випадки на помилки бійців. Мовляв, людський фактор і банальна неуважність. А виріб насправді навіть кращий, ніж іноземні аналоги.

Проблема тільки в експлуатації
Роман Романов

«Використання показало, що міномет відповідає всім заявленим технічним характеристикам. Проблема тільки в експлуатації», – заявив 29 серпня 2016 року генеральний директор державного концерну «Укроборонпром» Роман Романов.

Завод «Маяк»
Завод «Маяк»

Внести ясність могла б військова прокуратура, яка розслідує вибухи міномета. Але відповіді на запит з приводу причин останнього випадку в Авдіївці «Донбас.Реалії » поки не отримали. Тим часом поранений боєць 72-ї бригади Дмитро Макєєв потроху йде на поправку. Ось тільки зізнається: страшно повертатися у стрій. Особливо якщо не знаєш напевне, звідки чекати небезпеки – від противника чи власної зброї.

Кажуть, що я народився в сорочці
Дмитро Макєєв

«Багато людей кажуть, що я народився у сорочці. І реально я залишився живий, тому що є Бог на світі, і другого шансу у мене вже не буде», – каже боєць 72-ї окремої механізованої бригади.

ПОВНИЙ ВИПУСК ТЕЛЕПЕРЕДАЧІ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG