Доступність посилання

ТОП новини

Травневі свята в Латвії – привід задуматися над безпекою держави


Ветерани покладають квіти до пам'ятника, присвяченого Другій світовій війні. Рига, травень 2013 року
Ветерани покладають квіти до пам'ятника, присвяченого Другій світовій війні. Рига, травень 2013 року

Рига – Травень багатий на свята у Латвії. Зокрема 1 травня в країні – вихідний, але святкують латвійці День скликання конституційних зборів Латвії. Цей день латвійці також називають «святом весни». 8 травня Латвія офіційно відзначає День розгрому нацизму та вшановує пам’ять жертв Другої світової війни, натомість 9 травня в країні – День Європи. Однак частина латвійського суспільства під проводом проросійських організацій щорічно проводить заходи Дня перемоги 9 травня. Латвійські патріоти не вітають такого поділу. На їхню думку, заходи 9 травня у Латвії – це прославлення тоталітарного радянського режиму. Наразі історично важливим святом у країні є День відновлення незалежності Латвії, яке латвійці відзначають 4 травня.

Викладач з менеджменту у вишах Латвії, альпініст, лижник, який першим з латвійців перетнув на лижах Гренландію, Юріс Улманіс народився у Нью-Йорку. До Сполучених Штатів його дідусь і бабуся виїхали з Латвії, побоюючись репресій з боку радянської влади та заслання до Сибіру. За словами Юріса Улманіса, завдяки тому, що 4 травня 1990 року в Латвії було проголошено Декларацію про відновлення незалежності Латвії, він зміг повернутися на етнічну батьківщину і тепер проживає тут.

4 травня – це дуже важлива дата, оскільки був відновлений статус вільної Латвії
Юріс Улманіс

«Я живу в Латвії вже понад 25 років, і мені тут дуже подобається. Я дуже радий, що завершилася окупація Латвії Радянським Союзом. І 4 травня – це дуже важлива дата, оскільки був відновлений статус вільної Латвії як незалежної держави», – зазначив Радіо Свобода Юріс Улманіс.

Латвійський журналіст, колишній заступник голови Верховної Ради Дайніс Іванс згадує про свої відчуття 4 травня 1990 року, коли Верховна Рада ЛРСР ухвалила декларацію «Про відновлення незалежності Латвійської Республіки».

«Людина була пригнічена. Людину переслідували. І ось з’явилася можливість – люди заявили про своє бажання бути вільними. Коли я повернувся додому після голосування, після тієї величезної маніфестації на набережній Даугави, після цього єдиного пориву радості, я задумався: що ж сталося? Адже поки не змінилося нічого. Все та ж радянська економіка, яку і економікою назвати було не можна, все та ж задушлива система, все та ж військова держава. Але тоді я зрозумів: змінилося все. Тому що ці зміни були внутрішніми. Ні до, ні після тих подій я не бачив у Латвії такої кількості щасливих, усміхнених людей».

«Кожний латвієць повинен уміти захистити незалежність своєї держави»

Наразі опитування громадської думки свідчать про те, що через 27 років відновлення незалежності не всі латвійці усвідомлюють важливість цієї дати для Латвії. На думку Юріса Улманіса, більшість таких людей живе у зоні комфорту і не хоче замислитися над тим, що «ворог може знову посягнути на незалежність Латвії».

Латвія п’ятдесят років була окупована Росією з усіма наслідками цієї окупації. І зараз подібне відбувається на сході України
Юріс Улманіс

«Латвія п’ятдесят років була окупована Росією з усіма наслідками цієї окупації. І зараз подібне відбувається на сході України,бо Росія напала на Україну. Невже вони цього не бачать? Я хочу сказати: «Латвіє, пробудися, вставай!». Кожний повинен щось робити в напрямку безпеки, зокрема вступати до лав «Земесардзе» (народне ополчення Латвії), піднімати самосвідомість у своїй родині, бо ворог не дрімає. Він тішиться, коли бачить розкол серед нас, а ми повинні, як українці, показати, свою єдність у питанні безпеки, щоб Росія не вторглася в нашу країну», – вважає Улманіс.

Він нещодавно повернувся з України, куди разом з латвійськими волонтерами відвозив зібрані латвійцями подарунки для дітей Волині, батьки яких загинули на сході України. За словами Юріса Улманіса, українці після анексії Росією Криму та агресії на сході України усвідомили важливість свободи й суверенності держави, вони навчилися захищати свою незалежність.

Кожний латвієць також повинен уміти захистити незалежність своєї держави
Юріс Улманіс

«Кожний латвієць також повинен уміти захистити незалежність своєї держави», – наголосив Радіо Свобода Юріс Улманіс.

За словами прем’єр-міністра Латвії Маріса Кучінскіса, День відновлення незалежності Латвійської Республіки – це свято не тільки для депутатів і міністрів, але для всіх жителів Латвії, і в цей день потрібно радіти й цінувати здобуту свободу.

8 чи 9 травня – латвійське суспільство розділилося

Після відновлення державної незалежності Латвії Верховна Рада Латвійської Республіки 3 жовтня 1990 року ухвалила закон «Про святкові і пам’ятні дні», встановивши 9 травня Днем пам’яті жертв Другої світової війни, але 6 квітня 1996 року Сейм Латвійської Республіки вніс поправки в закон «Про святкові і пам’ятні дні», встановивши 8 травня Днем розгрому нацизму і пам’яті жертв Другої світової війни.

Багаторічною традицією стало урочисте покладання 8 травня квітів до вічного вогню на Братському кладовищі в Ризі за участю високих посадових осіб країни. Останні роки цього дня в присутності президента Латвії, міністрів і представників дипломатичного корпусу урочистості зі вшанування пам’яті загиблих у Другій світовій війні відбуваються також біля «Саласпілського меморіалу».

Наразі, за словами Юріса Улманіса, для значної частини російськомовних жителів Латвії досі є близькою популярна в колишньому Радянському Союзі та сьогоднішній Росії традиція відзначати День перемоги 9 травня, акцентуючи на вирішальній ролі Радянського Союзу в розгромі нацистської Німеччини. При цьому замовчують роль Радянського Союзу в розв’язанні Другої світової війни, його агресивну політику в 1939-1941 роках, зокрема окупацію і анексію Балтійських країн.

9 травня насправді означає розквіт комунізму, початок сталінського терору в Латвії і Балтії загалом
Юріс Улманіс

«Це не була перемога для нас, латвійців. Насправді це була окупація Латвії Радянським Союзом, який прийшов сюди з намірами знищити латиську націю, русифікувати, депортувати, оскільки десятки тисяч латвійців були заслані до Сибіру. 9 травня насправді означає розквіт комунізму, початок сталінського терору в Латвії і Балтії загалом», – каже Юріс Улманіс.

Росія підтримує святкування 9 травня у Латвії Дня перемоги

На думку латвійського історика Рітварса Янсонса, латвійці, які святкують День перемоги 9 травня, підтримують імперську ідею Росії.

Частина латвійців, які 9 травня йдуть до Пам’ятника воїнам-визволителям Риги з російськими прапорами, з червоними прапорами, з «георгіївськими стрічками», свідомо афішують імперську ідею Росії
Рітварс Янсонс

«Не слід закривати очі на те, що частина латвійців, які 9 травня йдуть до Пам’ятника воїнам-визволителям Риги з російськими прапорами, з червоними прапорами, з «георгіївськими стрічками», свідомо афішують імперську ідею Росії, це очевидно», – зазначив історик.

Депутат Сейму Латвії, режисер фільму «Радянська історія» Едвінс Шноре наголосив Радіо Свобода, що в переважній більшості 9 травня День перемоги відзначають колишні російські військові та їхні нащадки.

В 1994 році, після виведення з Латвії російської армії, відповідно до укладеної між Латвією та Росією угоди, у нас залишилося проживати 20 тисяч військових, які пішли у відставку
Едвінс Шноре

«Це як бомба уповільненої дії. Не слід забувати, що в 1994 році, після виведення з Латвії російської армії, відповідно до укладеної між Латвією та Росією угоди, у нас залишилося проживати 20 тисяч військових, які пішли у відставку, загалом із членами родин – 60 тисяч осіб. Для Латвії це дуже багато. А це люди зі своєю військовою радянською філософією. Тому не слід дивуватися, що на заходах 9 травня у Ризі так багато людей. Це дуже небезпечно. Не слід забувати й про російську інформаційну компанію, яка у нас не менша, ніж щодо України», – зазначив латвійський депутат.

Щорічно 9 травня у Ризі біля Пам’ятника воїнам-визволителям Риги латвійська російськомовна організація «9 травня.lv» організовує заходи, зокрема транслює парад перемоги з Червоної площі в Москві, проводить концерти за участю російських виконавців, салют, роздає «георгіївські стрічки».

На цей захід збирається декілька тисяч осіб, переважно російськомовних, часто це не тільки ветерани Другої світової війни, яких залишилося дуже мало, а також молоді родини з дітьми. Місцеві російськомовні організації за допомогою східного сусіда роблять значні зусилля, щоб саме 9 травня асоціювалося у молоді з перемогою над нацизмом.

Латвійські ЗМІ зазначають, що, зокрема, в 2015 році на таке святкування Росія виділила 14 тисяч євро. Наразі на сайті організації «9 травня.lv» зазначено, що існує вона на пожертви, яких у 2017 році (на подарунки ветеранам Другої світової війни) зібрано понад три тисячі євро.

Чинний мер Риги Ніл Ушаков, який представляє російськомовну партію «Центр злагоди», вже декілька років поспіль бере участь у святкуваннях 9 травня. За його словами, цей захід не є загрозою для незалежності Латвії.

Ніл Ушаков повідомив місцевим ЗМІ, що посольство Росії заплатило тільки за феєрверк 9 травня 2015 року, а в інших коштах, зібраних громадською організацією «9 травня.lv», немає «жодної копійки російських грошей».

Офіційно ж 9 травня у Латвії відзначають День Європи. Експерти визнають, що для молодого покоління латвійців, яке зросло у період незалежності їхньої країни, Європа асоціюється зі значними можливостями та свободами. Тому для них День Європи – святковий день.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG