Доступність посилання

ТОП новини

Парад в ОРДЛО: бойовики хизуються російським озброєнням


Репетиція параду військової техніки, який має відбутися 9 травня у Донецьку
Репетиція параду військової техніки, який має відбутися 9 травня у Донецьку

Не свою перемогу на позичених танках збираються відсвяткувати в ОРДЛО. Як і минулого року, 9 травня може стати приводом створити картинку для російських ЗМІ. Яку військову техніку вивезли на головну вулицю окупованого Донецька? Кореспонденти «Донбас.Реалії» разом з експертами вивчили відеозаписи репетицій параду та знайшли чергові докази участі Росії в конфлікті на Донбасі. Як виявилося, навіть в таких дрібницях бойовики не можуть обійтися власними силами.

БТР-и, танки та гаубиці. Усю цю техніку вивезли на репетицію параду 9-го травня в окупованому Донецьку. Довкола – натовп людей. Серед них й молодий вчитель хімії з Донецька Данило.

«Чесно? Гордість за республіку», – не стримує емоцій донеччанин.

На відео репетиції параду – прокол російської пропаганди

Щоб дізнатися, яку військову техніку вивели на головну вулицю окупованого Донецька, кореспонденти «Донбас.Реалії» разом з експертами вивчили відеозаписи репетицій параду.

Одразу помітний перший прокол російської пропаганди, яка стверджує, що бойовики на Донбасі воюють на техніці, яку або знайшли в законсервованих шахтах, або відібрали в українських бійців. Розглянувши ближче бронетранспортери, які на репетиції параду випустили першими, все стає зрозуміло.

Бронетранспортери на репетиції параду військової техніки до 9 травня у Донецьку
Бронетранспортери на репетиції параду військової техніки до 9 травня у Донецьку

«Виявлена модель новітньої модифікації БТР-80, яка почала свою історію з 2012 року. Для неї є характерним новітній приціл, який помітно виступає, а також комплектація броні для системи охолодження двигуна», – каже представник спільноти «Інформнапалм» Михайло Макарук.

Спільнота «Інформнапалм» займається пошуком доказів присутності російських військ на сході України. За три роки війни на сході України вони виявили вже понад сорок новітніх розробок російського військпрому.

На ексклюзивному відео репетиції параду, яке вдалося отримати журналістам програми «Донбас.Реалії», видно особливості модифікованого БТР-80. Він ніколи не був на озброєнні української армії. Його відмінна риса – новий російський приціл ТКН-4ГА-01.

Особливості модифікованого БТР-80, якого не було на озброєнні в української армії
Особливості модифікованого БТР-80, якого не було на озброєнні в української армії

Втім, це устаткування не вперше потрапляє в об’єктив камери на Донбасі. На минулорічному параді саме на цій модифікації БТР-80 їхав покійний бойовик «Моторола».

«Ця російська техніка вбиває наших громадян» – РНБО

Одну з таких машин, підбиту під час боїв на Донбасі, вдалося доставити до Києва. У столиці України можна було побачити новий приціл на згорілому бронетранспортері. На початку 2015 року БТР став експонатом виставки, на якій були представлені свідчення участі Росії в конфлікті на сході України.

«Присутність»: виставка доказів російської військової агресії в Україні, 2015 рік
«Присутність»: виставка доказів російської військової агресії в Україні, 2015 рік

«Тут ви бачите зброю, бронетехніку, яка підбита або захоплена нашими військовими на сході нашої держави. Ця російська техніка вбиває наших громадян», – сказав тоді секретар РНБО Олександр Турчинов.

Це ідеологічна складова​ –​ Макарук

Ще один промах, який помітив волонтер спільноти «Інформапалм» – військові вантажівки. Саме вони будуть буксувати гармати під час параду. Мова, передовсім, про КамАЗ-5350 сімейства «Мустанг».

Його випуск почався тільки у 2003 році. Впізнати вантажівку можна за модифікованою системою подачі повітря. Її елементи добре видно на відео, яке зняли «Донбас.Реалії».

На параді вони хочуть показати все найкраще і найкрасивіше для телекамер
Михайло Макарук

«По-перше, це ідеологічна складова. На параді вони хочуть показати все найкраще і найкрасивіше для телекамер. Мабуть, та радянська рухлядь, яка в них є, не у такому красивому рекламному вигляді. А друге – бойовики просто вже відчувають повну вседозволеність своїх дій», – каже Михайло Макарук.

КамАЗ-5350 сімейства «Мустанг» з модифікованою системою подачі повітря
КамАЗ-5350 сімейства «Мустанг» з модифікованою системою подачі повітря

Таку модифікацію КамАЗу вже неодноразово помічали під час боїв на Донбасі.

А на цьому аматорському відео, яке зняте 1 листопада 2014 року в Донецьку, місцевий житель нарахував у колоні одразу два десятки таких вантажівок.

В кінці травня 2014 року, коли бойові дії на Донбасі тільки розгорталися, жителі Донецька вітали бойовиків з угруповання «Восток». Їх привезли в центр міста на кількох новеньких вантажівках КамАЗ.

Але вже через декілька днів одну з тих самих вантажівок розстріляли українські військові.

Пошкоджена вантажівка КамАЗ-5350, скрін з проросійського YouTube-каналу «Суть Времени Донецкая Народная Республика»
Пошкоджена вантажівка КамАЗ-5350, скрін з проросійського YouTube-каналу «Суть Времени Донецкая Народная Республика»

Тут також можна розгледіти пошкоджений повітрозабірник, яким і відрізняється новий КАМаЗ.

Генштаб: «Стріла» – не трофей

В колоні під час репетиції параду з’являється важка артилерія. Бойовики вирішили похвалитися тим, що мають у своєму арсеналі зенітно-ракетні комплекси «Стріла-10». Ця зброя для знищення повітряних цілей дійсно радянського виробництва, і дійсно є на озброєнні української армії. Ось тільки на окупованій території таких ЗРК ніколи не було, запевняють у Генштабі. Як не було і відповідних втрат у боях.

ЗРК «Стріла-10» на репетиції параду військової техніки в Донецьку
ЗРК «Стріла-10» на репетиції параду військової техніки в Донецьку

Збройними силами України не було втрачено жодної одиниці ЗРК «Стріла» під час проведення АТО
Владислав Волошин

«Це не може бути трофеєм, тому що Збройними силами України не було втрачено жодної одиниці такого виду озброєння, як зенітно-ракетні комплекси «Стріла» під час проведення АТО», – каже спікер Генштабу Збройних сил України з питань АТО Владислав Волошин.

На бойовиках – російська форма

Але й на цьому російські сліди на параді бойовиків не закінчуються, адже крім техніки 9 травня в Донецьку будуть марширувати й самі бойовики.

Бойовики марширують на репетиції параду військової техніки в Донецьку
Бойовики марширують на репетиції параду військової техніки в Донецьку

Всі як один – у новенькій формі.

Виявляється, це сучасна форма російської армії. Характерний камуфляж розробили у 2008 році. Він не зустрічається більше в жодній країні світу. Офіційна назва: «єдине маскуюче забарвлення». В народі її називають просто «російський піксель».

Камуфляж форми російської армії, який називається «єдине маскуюче забарвлення»
Камуфляж форми російської армії, який називається «єдине маскуюче забарвлення»

Експерти з розробки військової екіпіровки переконані – таку форму бойовикам могли централізовано отримувати тільки з Міністерства оборони Росії.

«Будь-яке спорядження, яке використовується у військах, йде під тендер Міністерства оборони, є контракти… Так просто компанія, яка постачає в армії Росії, України, Америки – не може продавати їх на комерційному ринку», – каже заступник начальника Групи розробки військового екіпірування 281/Z Артем Левушевський.

Це все дуже жорстко контролюється. Купити масово таку продукцію – нереально.

Через три роки конфлікту на сході України в розповіді бойовиків про зброю з шахт не вірять навіть ті, хто їх підтримує. Жителі окупованого Донецька й самі розуміють, за чий рахунок відбувається парад.

«Я думаю, це все ж таки допомога Росії. У нас таке навряд чи було. По-перше, в Україні таких ресурсів не було, а в бою просто так забрати без пошкоджень навряд чи можливо», – каже житель Донецька Данило.

ПОВНИЙ ВИПУСК ТЕЛЕПЕРЕДАЧ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG