Доступність посилання

ТОП новини

Фінансовий сектор після Гонтаревої: чи буде зростання


Мітингувальники біля Національного банку неодноразово вимагали відставки Валерії Гонтаревої, Київ, 16 листопада 2016 року
Мітингувальники біля Національного банку неодноразово вимагали відставки Валерії Гонтаревої, Київ, 16 листопада 2016 року

Київ – Знецінення гривні більш ніж удвічі, закриття десятків комерційних банків та націоналізація найбільшого з них, здорожчання кредитів для українців і, водночас, збільшення золотовалютних резервів – цим запам’яталися майже три роки роботи Валерії Гонтаревої на чолі Нацбанку України. Утім, частина експертів пояснює ці проблеми не так помилками керівництва НБУ, як економічною кризою та бойовими діями на сході країни. Гонтарева сама подала заяву про відставку, і з 11 травня – у відпустці, аж до призначення нового голови відомства. Фінансові експерти припускають, що нове керівництво установи поступово послаблюватиме регулювання банківського сектору і валютного ринку. Однак, на їхню думку, позитивні зміни прості українці відчують не скоро.

10 травня стало останнім робочим днем голови Нацбанку України Валерії Гонтаревої. Через заяву про відставку, яку глава НБУ подала у квітні, вона 10 травня призначила виконувачем обов’язків глави НБУ свого першого заступника Якова Смолія, а сама пішла у відпустку з 11 травня.

За словами Гонтаревої, вона перебуватиме у відпусці, сподіваючись, що тим часом Верховна Рада за поданням президента розгляне питання про її відставку і призначення нового керівника Нацбанку. Очільниця НБУ також зауважила, що готова звітувати про свою роботу. Утім, короткий звіт перед українцями Валерія Гонтарева спробувала зробити у колонці видання «Новое время».

Зокрема, вона подякувала тим українцям, які висловлювали їй підтримку у 2014 році, коли фактична війна на сході України завдала шкоди фінансовій системі держави і обвалила кредит довіри до адміністрації НБУ.

Я так і не дізналася ім’я людини, яка написала: «Гонтарева винна в падінні гривні не більше, ніж стюардеса в катастрофі літака
Валерія Гонтарева

«Багатьох людей, яким я вдячна, я ніколи не бачила: можу тільки здогадуватися, хто в кінці 2014 запустив проект Save Gontareva, під яким з’явилося більше 1000 лайків у морі загальної ненависті. Я так і не дізналася ім’я людини, яка в розпал війни і фізичного знищення нашої промисловості на сході країни написала: «Гонтарева винна в падінні гривні не більше, ніж стюардеса в катастрофі літака», – цитує очільниця НБУ відгуки про її роботу. – Адже ми в одну мить втратили на Донбасі і 15% нашого ВВП і 30% валютних надходжень. У нас зупинилися підприємства, а інфраструктура була повністю зруйнована. Платіжний баланс країни просто «розірвало на шматки» і курс валюти, який є дзеркалом платіжного балансу, відреагував на це відповідно».

Серед своїх досягнень Валерія Гонтарева називає налагодження системи колегіального ухвалення рішень в НБУ, а також стабілізацію фінансового сектору – завдяки підтримці міжнародних донорів.

«Вже не кажу про хронічні, несумісних з життям дисбаланси: це і порожній казначейський рахунок уряду, і стомільярдна діра в НАК «Нафтогаз», і величезна кількість смертельно хворих банків. Тепер ніхто не зможе приймати в банку рішення одноосібно. One man show закінчилося назавжди. Тільки завдяки міжнародній спільноті, завдяки МВФ, Всесвітньому банку, ЄБРР, Європейському Союзу та уряду США ми змогли вижити і стабілізувати макроекономічну ситуацію в країні. Але всього цього ми не змогли б зробити без стабілізації бюджету і реформи в енергетичному секторі», звітує очільниця Нацбанку.

Підсумки своєї роботи голова НБУ підвела і під час зустрічі з керівниками комерційних банків у свій останній робочий день.

Вона вважає свою місію завершеною, однак додає, що в її наступника буде багато роботи: продовжувати реалізацію Програми фінансового розвитку до 2020 року, вирішити питання проблемних активів і стимулювати безготівкові операції в економіці. Ще одним завданням НБУ, за словами Гонтаревої, буде втілення нової стратегії щодо державних банків, до яких після націоналізації долучився «Приватбанк», який є найбільшим комерційним банком в Україні.

Команда Гонтаревої втримала фінансову систему, але часто працювала непрозоро – експерти

Наскільки ефективно діяла Валерія Гонтарева в умовах, коли фінансовий сектор потерпав від бойових дій і політичної та економічної кризи? Якщо міжнародні донори, зокрема МВФ, а також частина західних експертів позитивно оцінюють її роботу, то оцінки українських фінансистів є неоднозначними.

Так, економіст, виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера в Україні Олег Устенко вважає найголовнішим досягненням керівництва НБУ за три роки те, що Нацбанк зміг діяти як відносно незалежний інститут попри тиск уряду та різних груп впливу у парламенті. Водночас експерт вказує на хиби в діяльності адміністрації Гонтаревої, серед яких – недостатня прозорість, зокрема, щодо надання банкам рефінансування.

Олег Устенко
Олег Устенко

Більшість проблем пов’язана з недостатнім рівнем транспарентності рішень
Олег Устенко

«Кабмін та інші сили у владі тиснули на НБУ, але була збережена відносна незалежність. Але більшість проблем пов’язана з недостатнім рівнем транспарентності рішень, зокрема щодо рефінансування комерційних банків. Навіть якщо не було там дійсних порушень, про які говорять – прозорість була вкрай потрібна. Окрім того, на початку роботи Гонтаревої в НБУ курс гривні намагалися підтримувати на 12,95 за долар на тлі резервів, які швидко танули. Тобто, курсова політика була недостатньо зваженою», – констатує аналітик.

Зі свого боку, голова Асоціації українських банків Олександр Сугоняко різко розкритикував роботу Гонтаревої.

Олександр Сугоняко
Олександр Сугоняко

Гривня у 2,5 рази знецінилася. Тобто у стільки ж разів збідніло українське суспільство
Олександр Сугоняко

«В період роботи Валерії Гонтаревої – гривня у 2,5 рази знецінилася. Тобто у стільки ж разів збідніло українське суспільство. Як ставиться до цього український бізнесмен, який не може взяти кредит під нормальні відсотки, і кому він має за це дякувати? Як працювати експортерам, які не можуть уявити курсу гривні у середньостроковій перспективі? А ще понад трильйон гривень втратили вкладники українських банків. Ті, хто дають оцінки роботи НБУ, мають на увазі різну мету роботи Нацбанку. Тому західні експерти часто дають схвальну оцінку», – визнає керівник Асоціації українських банків.

Однак, за словами Олександра Сугоняка, позитивні зміни у фінансовому секторі, відчутні для звичайного українця, відбудуться тоді, коли зміниться не лише очільник НБУ, а й затверджена грошово-кредитна політика. Наразі, визнає Сугоняко, вона визначається не в Україні, а в МВФ та в інших донорських структурах. Однак, «не все, що є позитивом для Міжнародного валютного фонду, є позитивом для України», стверджує фінансист.

На подібні зауваження Гонтарева відповіла, що для української ситуації у світовій практиці існують перевірені рецепти, тож не варто «винаходити власний жовто-синій велосипед».

Замість кризових менеджерів в НБУ має прийти «команда розвитку»?

На думку частини фінансових експертів, зокрема, Віталія Кравчука та Олега Устенка, з приходом до Нацбанку нового керівника і нової команди нової команди не варто одразу чекати одразу великих змін у роботі НБУ, адже правила гри диктує непроста ситуація та «коридор можливостей», погоджений з МВФ та іншими донорами. Зокрема, Устенко зауважує, що НБУ зможе вдатися до зменшення облікової ставки та послаблення регулювання фінансового сектору, але оскільки у 2018 році Україні доведеться повертати до 10 мільярдів доларів запозичень, НБУ знову буде обмежений у своїх діях.

Серед наступників Гонтаревої експерти та українські медіа називають голову правління «Райффайзен Банку Аваль» Володимира Лавренчука, екс-міністра фінансів Ігоря Уманського та старшого радника «Альфа-Банку» Романа Шпека. Утім експерти уточнюють, що цей список не є вичерпним.

Зараз потрібно консолідуватись і підтримувати керівництво НБУ, яке «успішно запроваджує свою політику», сказав Лавренчук виданню «Комментарии.UA».

Радіо Свобода спробувало зв’язатися з ним, однак після появи інформації про те, що він є одним з кандидатів на керівництво НБУ, Лавренчук не відповідає на дзвінки.

Інший імовірний кандидат, Ігор Уманський, заявив Радіо Свобода, що, на його думку, роботу НБУ очікують кардинальні зміни, якщо нова команда втілюватиме в життя «політику розвитку».

Ігор Уманський
Ігор Уманський

«Зміни можливі навіть кардинальні, за умови, що буде підібрана відповідна команда, з новими завданнями. На моє переконання, Україна має перейти на новий етап, зосередитися на розвитку. Якщо підберуть відповідну команду, це відіб’ється на економіці, й матиме позитивний вплив на простих українців, зокрема, через збільшення кількості робочих місць».

Що ж до інформації про можливість призначення його на посаду глави НБУ, Ігор Уманський зауважив, що про це «існує багато чуток і припущень».

Якщо стоятиме завдання створювати інструменти для розвитку – мені було би цікаво долучитися до такої роботи
Ігор Уманський

«Відповідно до завдань має підбиратися персональний склад команди, в тому числі й голова НБУ. Якщо перед ним стоятиме завдання створювати інструменти для розвитку – то мені було би цікаво долучитися до такої роботи», – визнав Уманський.

Нині перед НБУ має стояти завдання щодо розвитку економіки, і новому очільнику цього інституту доведеться тісно координуватися з урядом та парламентом в ім’я розвитку», – визнає керівник програм Інституту суспільно-економічних досліджень Ярослав Жаліло.

Ярослав Жаліло
Ярослав Жаліло

Голова НБУ має снідати з прем’єром щоранку, щоб координувати політику розвитку
Ярослав Жаліло

«Як антикризовий менеджер, Валерія Гонтарева провела непогану роботу. Але нині починається інший період історії, інший набір завдань. Можливо, новий керівник і буде більш заточений під ці нові завдання. НБУ має включатися в «період розвитку», але так, щоб не «зірвати» економіку в інфляцію й негативні тренди. Облікова ставка НБУ, імовірно, і далі знижуватиметься (нині вона становить 13% – ред.), але вартість кредитів формується й іншими чинниками. Має бути не просто пом’якшення монетарної політики, просто збільшення можливостей для кредитування – мають з’явитися нові фінансові інститути, зокрема, нові спеціалізовані банки, спеціальні кредити, які не виливатимуться на гарячі потреби. НБУ має бути незалежним, але координуватися з урядом. «Снідати з прем’єром щоранку», щоб координувати політику розвитку – ось влучна метафора», – підсумовує Жаліло.

Тим часом колишній міністр економіки України, президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий звинувачуючи команду Гонтаревої в непрофесіоналізмі та в поглибленні кризових явищ у фінансовому секторі, констатує: чинна влада просто не має вибору, окрім того, щоб, призначаючи наступника Валерії Гонтаревої, керуватися принципами не політичної доцільності, а професіоналізму.

Володимир Лановий
Володимир Лановий

За розпадом грошової системи стоїть розпад держави
Володимир Лановий

«Тут просто немає варіантів – настільки вже знищена українська грошова система. Це ж не гроші, яким ніхто не довіряє, люди намагаються швидше позбутися гривні, витратити чи обміняти її, гроші не накопичуються. А за розпадом грошової системи стоїть розпад держави – це треба розуміти», – попереджає економіст.

За українським законодавством, призначити нового голову НБУ, а також прийняти відставку чинного очільника відомства, має Верховна Рада за поданням президента.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG