Доступність посилання

ТОП новини

Операція «Чистий четвер»: знову обшук в окупованому Криму


Обшук у Строгонівці, 11 травня 2017 року
Обшук у Строгонівці, 11 травня 2017 року

Вранці 11 травня стало відомо, що російські силовики проводять обшук у будинку кримського активіста Різи Ізетова в окупованому селі Строгонівка.

Обшук в Ізетова Різи у Строгонівці та операція «Чистий четвер» у дії
Едем Семедляєв

Про те, що до Ізетова прийшли з обшуком, повідомили у Фейсбуці адвокат Едем Семедляєв і журналіст Російської служби Радіо Свобода Антон Наумлюк.

«Сьогодні знову обшук в Ізетова Різи у Строгонівці та операція «Чистий четвер» у дії», – написав Семедляєв.

На сторінці «Кримські політв'язні Кремля» у Фейсбуці повідомляють, що в обшуках брали участь представники російської поліції, Росгвардії та ФСБ.

Очевидці повідомляють про те, що екіпіровані силовики перекрили три вулиці.

Очевидці також опублікували відео з дому Ізетова після завершення обшуку. «Книги, мабуть, шерстили. Все викладено, все відкрито... Телефони, флешка... По-любому перевіряли її відразу тут», – коментують побачене очевидці.

Пізніше затриманого російськими силовиками в окупованому селі Сторонівка кримського активіста Різу Ізетова доставили до «Центру з протидії екстремізму» («Центр Е») в окупованому Сімферополі. Про це розповів адвокат кримчанина Едем Семедляєв.

Затримали мого підзахисного Ізетова Різу. Зранку провели у нього обшук, привезли його в цю будівлю, так званий «Центр у боротьбі з екстремізмом»
Едем Семедляєв

«Затримали мого підзахисного Ізетова Різу. Зранку провели у нього обшук, привезли його в цю будівлю, так званий «Центр у боротьбі з екстремізмом». Ми їхали практично за ними і бачили, що саме сюди його завезли. Однак співробітники КП сказали, що його тут немає. А черговий сказав, що шукатиме його. Поки ми стоїмо тут вже 20 хвилин, і нас не пускають», – сказав Семедляєв.

Як повідомив у Фейсбуці кореспондент Російської служби Радіо Свобода Антон Наумлюк, після завершення обшуку в будинку Ізетова, який провели на початку сьомої ранку, силовики зняли оточення.

«У будинку речі не розкидані. На столі два старих, очевидно, неробочих, телефони. Книги вийняті із шафи й акуратно складені стопками. Комп'ютерний стіл порожній. Більше слідів обшуку немає», – написав журналіст.

У підконтрольних Кремлю силових відомствах Криму причин обшуку не коментували.

Раніше, 30 березня, Різу Ізетова затримували в Сімферополі разом з іншими кримськотатарськими активістами і журналістом ресурсу Аrticle20 Тарасом Ібрагімовим.

Після анексії Росією українського півострова в Криму почастішали масові обшуки у незалежних журналістів, громадських активістів, активістів кримськотатарського національного руху, членів Меджлісу кримськотатарського народу, а також кримських мусульман, підозрюваних у зв'язках із забороненою в Росії організацією «Хізб ут-Тахрір».

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

Оригінал публікації – на сайті проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG