Доступність посилання

ТОП новини

Підпал офісу «Опоблоку» в Дніпрі – продовження інцидентів 9 травня?


Офіс «Опоблоку» в Дніпрі після підпалу. 11 травня 2017 року
Офіс «Опоблоку» в Дніпрі після підпалу. 11 травня 2017 року

Дніпро – У Дніпрі в ніч на четвер невідомі пляшками із запалювальною сумішшю підпалили центральний офіс «Опозиційного блоку». У партії цей інцидент називають «продовженням подій 9 травня», коли у Дніпрі сталися заворушення під час покладання квітів до пам’ятника Слави, і звинувачують у замовленні підпалу своїх політичних опонентів.

​У четвер в обласній організації «Опозиційного блоку» заявили, що цієї ночі невідомі підпалили центральний офіс партії, розташований у будівлі житлової багатоповерхівки на головному проспекті міста. За інформацією партії, рано-вранці невідомі люди в балаклавах кинули до будівлі кілька пляшок із запалювальною сумішшю і зникли з місця злочину на автомобілі. У результаті підпалу ніхто не постраждав, вигорів лише вхід до будівлі, понівечені двері.

У поліції підтверджують: був зумисний підпал. Через інцидент відкрили кримінальне провадження за частиною 2 статті 194 Кримінального кодексу України – умисне знищення або пошкодження майна. Як зазначили в поліції, стаття передбачає покарання строком від 3 до 10 років позбавлення волі.

«Працює слідчо-оперативна група, зловмисники встановлюються», – сказала Радіо Свобода речниця міської поліції Марія Стадник.

В «Опозиційному блоці» цей інцидент називають «продовженням подій 9 травня», коли у Дніпрі стались заворушення під час покладання квітів до пам’ятника Слави, і звинувачують у замовленні підпалу своїх політичних опонентів.

«Підпал, звісно, був актом залякування» – депутат-«опоблоківець»

Депутат міської ради від «Опозиційного блоку» Сергій Суханов у коментарі Радіо Свобода заявив: метою підпалу було залякування. У «режисуванні» підпалу він підозрює тих самих людей, що й в «організації» інцидентів 9 травня. Раніше один із лідерів партії Олександр Вілкул на своїй сторінці у Фейсбуці прямо заявляв, що за заворушеннями в День перемоги може стояти міський голова Борис Філатов, його супротивник на минулих виборах мера Дніпра.

Сергій Суханов також зазначає, що виконавцями підпалу можуть бути «праворадикальні сили», які саме, не називає.

«Ми сьогодні – єдина опозиція в країні, тому праворадикальні сили борються з нами. Це наслідок 9 травня, коли 200 проплачених людей Філатова хотіли завадити покладанню квітів і влаштувати провокацію. Двоє невідомих в балаклавах закидали наш офіс пляшками із запалювальною сумішшю. Треба пам’ятати, що це житловий будинок, там могли постраждати звичайні мешканці. У центрі, на очах в усього міста, підпалюють будинок! Виникає аналогія з Одесою 2 травня. Я не вважаю, я впевнений. Філатов і його люди прямо пишуть на Фейсбуці, що буде розправа над «Опозиційним блоком». Підпал, звісно, був актом залякування», – сказав у коментарі Радіо Свобода Сергій Суханов.

Між тим міський голова Дніпра Борис Філатов у своїх останніх постах на Фейсбуці навіть не згадував назву «Опозиційний блок». Він висловлював думку про недієздатність дніпровської поліції під час інцидентів 9 травня, коли невідомі молодики спортивної статури, які вискочили з колони «Опозиційного блоку», побили кількох дніпрян, у тому числі – ветеранів АТО. Філатов також вітав зміну керівництва обласного управління поліції, яка відбулась у середу. На інцидент з офісом політичних супротивників мер відреагував світлиною з коротким підписом «У Дніпрі сьогодні підпалили офіс «Опозиційного блоку»... Доброго ранку».

Протистояння місцевих еліт

Політолог Руслан Бортник, директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, вважає, що події в Дніпрі 9 травня і їхнє продовження у наступні дні яскраво показують протистояння між місцевими елітами за владу в регіоні: умовно кажучи, між «групою Олександра Вілкула», який представляє «Опозційний блок», і владою. Як зауважує експерт, рішення про звільнення керівництва обласної поліції в цьому контексті поспішне, адже належне розслідування інцидентів ще не здійснене.

На події в Дніпрі вплинуло два фактори: загальний регіональний фактор
Руслан Бортник

«На події в Дніпрі вплинуло два фактори: загальний – загальне напруження і загальна політизація 8 і 9 травня і владою, і опозицією, і різними маргінальними групами. І регіональний фактор, який спрацював саме в Дніпрі, це протистояння місцевих еліт за владу в регіоні. Це стало спусковим гачком для конфліктів. У Дніпрі це протистояння «групи Вілкула» – раніше з «групою «Приват», сьогодні зі владою, з мером Дніпра Філатовим – боротьба за контроль над регіоном призвела до ескалації. Мені складно критикувати поліцію, поліція діяла, як завжди... Я переконаний, що потрібно спершу провести розслідування. Рішення про звільнення керівництва поліції поспішні, адже винні ще не встановлені. У демократичному суспільстві мають бути покарані винні в провокаціях, під якими б гаслами вони не виходили», – сказав у коментарі Радіо Свобода Руслан Бортник.

Чи буде якась гідна реакція на події 9 травня?

У четвер у Дніпрі також кілька десятків представників громадських організацій пікетували обласну прокуратуру, вимагаючи об’єктивного розслідування подій 9 травня. За словами координатора акції Віталія Роменського, поряд із молодиками спортивної статури, про затримання яких повідомляють правоохоронні органи, мають бути названі й покарані організатори інцидентів.

Пікет обласної прокуратури у Дніпрі
Пікет обласної прокуратури у Дніпрі

Прокуратура так само відповідальна, як і поліція, за стан кримінальних справ щодо 9 травня
Віталій Роменський

«Прокуратура так само відповідальна, як і поліція, за стан кримінальних справ щодо 9 травня. Треба збиратись, треба питати, в якому стані зараз розслідування, і чи буде якась гідна реакція, щоб ця подія не перетворилась на щось схоже на 26 січня 2014 року (побиття мирних демонстрантів під ОДА – ред.), слідство щодо тих подій досі тягнеться», – сказав Радіо Свобода Віталій Роменський.

9 травня в Дніпрі сталися заворушення під час масових заходів, 14 осіб постраждали в сутичках. Генпрокурор Юрій Луценко заявив про затримання 8 ідентифікованих молодиків, які напали на учасників АТО, і наголосив, що дії поліції в Дніпрі 9 травня вивчає слідство. 10 травня очільник МВС Арсен Аваков звільнив керівника Нацполіції Дніпропетровщини Ігоря Репешка і призначив на його місце Віталія Глуховерю, який раніше обіймав посаду керівника Дніпровського інституту МВС.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG