Доступність посилання

ТОП новини

Україна на бієнале у Венеції: про політику і медіа через призму мистецтва


Передпрем’єрне відкриття національного павільйону України у рамках 57-ї міжнародної виставки мистецтв – La BIENNALE di VENEZIA
(Фото зі сторінки Міністерства культури України у Facebook)
Передпрем’єрне відкриття національного павільйону України у рамках 57-ї міжнародної виставки мистецтв – La BIENNALE di VENEZIA (Фото зі сторінки Міністерства культури України у Facebook)

Рим – В суботу, 13 травня, в італійській Венеції відкривається 57-ма міжнародна виставка сучасного мистецтва. На бієнале у Венеції Україна вкотре демонструватиме мистецький проект з політичною складовою. Відомий фотограф Борис Михайлов і молоді медіа-художники представляють арт-експозицію про політику та ЗМІ в епоху постправди і фейкових новин.

​«А про що ж говорити, як не про політику?» – запитує фотохудожник Борис Михайлов. На його думку, розмови про прекрасне – не на часі. Криза та війна змушують піднімати тему політики. Можливо, саме політикам і вдасться зупинити кровопролиття, сподівається митець Михайлов.

Його інсталяція під назвою «Парламент» (2014-2017 років) представляє собою деформовані портрети політичних лідерів у контексті збройного конфлікту на сході України. Роботи виконані у стилі глітч-арту або «помилкового» медіа-мистецтва – це коли за допомогою комп’ютера художник свідомо робить помилки, спотворює картинку.

Візуалізація кризи

Такі глітчеві зображення візуалізують кризу в період постправди, коли дуже важко довіряти політикам, коли медіа є новою зброєю, яка дуже інтенсивно впливає на свідомість людей
Дарина Пащенко

«Такі глітчеві зображення візуалізують кризу в період постправди, у часи турбулентності, коли дуже важко довіряти політикам, коли медіа є новою зброєю, яка дуже інтенсивно впливає на свідомість людей», – зазначає куратор мистецьких проектів Дарина Пащенко.

Якщо війну в Україні ще дехто розглядає як тліючий «локальний конфлікт», то вірус «альтернативних фактів» чи фейкових новин є надзвичайно актуальним для міжнародної громадськості. Тому арт-проект Бориса Михайлова набуває особливої ваги у світовому контексті сьогодення, зауважує куратор українського проекту на бієнале 2017 року Пітер Дорошенко.

Україна як повноцінний партнер

У Венеції на відкритті павільйону, окрім митців та менеджерів, були присутні урядовці на чолі з міністром культури Євгеном Нищуком. Посадовці наголошували, що вперше участь України в престижному мистецькому форумі організаційно та фінансово підтримує винятково Міністерство культури. Кураторів павільйону обирали за підсумками відкритого конкурсу, звітують урядовці.

Вперше за історію участі у Венеційській бієнале Україна як держава представлена як повноцінний партнер
Павло Розенко

«Слід наголосити, що вперше за історію участі у Венеційській бієнале Україна як держава представлена як повноцінний партнер. Це вже не приватна ініціатива, це не приватні кошти, а це є, безумовно, внесок української держави в розвиток сучасного світового мистецтва», – сказaв у Венеції віце-прем’єр-міністр Павло Розенко.

«Відкрита група» про відкритий конфлікт

Раніше в організації українського павільйону брала участь комерційна арт-агенція фонду підприємця Віктор Пінчука. Вона й цього року організувала вже окремий павільйон у рамках бієнале у Венеції. Там представлені роботи понад 20 молодих художників з різних країн. Від України інстальований інтерактивний проект «Відкритої групи» художників у складі Юрія Білея, Павла Ковача і Антона Варги. Їхня інсталяція також на тему війни.

Інсталяція художників «Відкрита група»
Інсталяція художників «Відкрита група»

«На столі стоїть запрограмований принтер, з нього виповзає довга смужка паперу з іменами людей, з якими ці художники познайомилися. Кількість цих знайомств порівнюється з числом загиблих у зоні АТО. Очевидно, що загиблих значно більше… Це проект у розвитку», – розповіла Радіо Свобода Ганна Васик, керівник програм PinchukArtCentre.

Міжнародна виставка сучасного мистецтва відбувається у Венеції кожні два роки. Протягом півроку (13 травня – 26 листопада) модерні твори, а подекуди провокаційні чи курйозні витівки художників, презентують понад сто країн світу. Україна серед учасників бієнале від 2001 року. Минулого разу, у 2015 році, експозиція була присвячена Революції гідності та анексії Криму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG