Доступність посилання

ТОП новини

«Мовне питання», постріли та поранення. Охоронець Дмитра Яроша лише захищався?


Дмитро Ярош із охоронцями виступає на майдані Незалежності в Києві під час Революції гідності, 21 лютого 2014 року (ілюстраційне фото)
Дмитро Ярош із охоронцями виступає на майдані Незалежності в Києві під час Революції гідності, 21 лютого 2014 року (ілюстраційне фото)

Через мовне питання у Камянському на Дніпропетровщині стався конфлікт зі стріляниною, одна людина поранена. Наразі підтверджено: один із пасажирів таксі, який є охоронцем народного депутата Дмитра Яроша, вчинив стрілянину, коли таксист відмовився відповісти йому українською мовою. Постраждала людина – інший таксист, який ішов на допомогу колезі. Представники Дмитра Яроша в регіоні запевняють: то була самооборона. Експерти ж зауважують, що випадок у Камянському вигідний російським ЗМІ й шкодить іміджу України.

Інцидент із пораненням таксиста у Кам’янському стався у неділю вдень. Як розповідають у поліції, таксист, у салоні авто якого виник конфлікт, виконував замовлення: відвезти трьох чоловіків із кафе додому. На привітання одного з них «Слава Україні!», таксист не відповів звичним «Героям слава!». Конфліктна ситуація дійшла до стрілянини. Постраждав колега таксиста, який поспішав йому на допомогу, в нього прострелена нога, в тяжкому стані чоловік перебуває у лікарні. Підозрюваний у стрілянині затриманий, проти нього відкрили провадження за статтею «хуліганство».

Попередньо нам справді відомо, що конфлікт стався після того, як водій таксі не відповів українською мовою
Ганна Старчевська

«До відділення поліції був доправлений чоловік, у якого було вилучено пістолет Макарова та телескопічну палицю, з місця події було вилучено 9 гільз, на місці виявлено сліди крові на асфальті. Попередньо нам справді відомо, що конфлікт стався після того, як водій таксі не відповів українською мовою. Йому зробили зауваження особи, яких він перевозив», – зазначила речник поліції області Ганна Старчевська.

Постріл як самооборона?

У поліції не коментують інформацію про те, хто є затриманим за стрілянину, тільки підтверджують, що цей чоловік є учасником війни на Донбасі. Однак помічник народного депутата Дмитра Яроша і координатор громадського руху ДІЯ («Державницька ініціатива Яроша») на Дніпропетровщині Ростислав Винар підтвердив Радіо Свобода: людиною, яка вистрілила в таксиста, був охоронець Дмитра Яроша. За його даними, це Михайло Навроцький, він брав участь у Революції гідності і є учасником АТО.

За словами Ростислава Винаря, з бійця не знімають відповідальності за інцидент, але з’явились нові дані про обставини конфлікту. Як наголошує представник Яроша, посилаючись на відео, викладене в інтернеті, це була самооборона.

Це відео з відеореєстратора, на якому видно, що Михайло Навроцький з метою самооборони діяв, коли його били троє чи четверо чоловіків, серед яких і постраждалий
Ростислав Винар

«Із Ютюбу це відео видалене, але воно збереглось у багатьох користувачів інтернету. Це відео з відеореєстратора автомобіля, який стояв біля місця конфлікту, на якому видно, що Михайло Навроцький з метою самооборони діяв, коли його били троє чи четверо чоловіків, серед яких і постраждалий. Він у відповідь вистрілив, захищаючись. Ці дані є у нашого адвоката, який завтра подаватиме зустрічний позов. Безумовно, людина постраждала, але тут виявляються інші обставини. Декілька чоловіків били битками Навроцького. Безумовно, ніхто не знімає з нього відповідальності за те, що він зробив, але виявились цілком інші обставини цієї справи», – сказав Радіо Свобода у вівторок Ростислав Винар.

Він також додав, що охоронець Яроша під час інциденту отримав перелом руки і забиття голови. За даними Ростислава Винара, дружина постраждалого таксиста вже зустрілася з Дмитром Ярошем, він надав фінансову підтримку на лікування.

Неадекватна реакція на «Слава Україні» і «російський слід»

Водночас у самій організації «ДІЯ» підтверджують, що конфлікт спалахнув саме через привітання «Слава Україні!». В офіційному коментарі на сайті об’єднання сказано:

«Водій таксі на привітання пасажирів «Слава Україні» зреагував неадекватно. Така реакція обурила їх, між ними зав’язався конфлікт із бійкою, куди втрутився ще один водій таксі, що не мав безпосереднього відношення до інциденту і отримав поранення».

Ми не виключаємо можливості провокації з боку проросійськи налаштованих громадян
Андрій Шараскін

Керівник руху ДІЯ Андрій Шараскін також заявив українським ЗМІ, що не виключає спланованості інциденту: «Ми не виключаємо можливості провокації з боку проросійськи налаштованих громадян».

«Випадок, безумовно, вигідний російським телеканалам» – експерт

Провідний експерт столичного Центру імені Разумкова Віктор Замятін у коментарі Радіо Свобода зауважив: інцидент у Кам’янському вигідний російським і проросійським ЗМІ, оскільки негативно впливає на імідж України.

Цей випадок, наче спеціально зроблений для того, щоб за нього вхопились російські мас-медіа
Віктор Зам’ятін

«Було багато схожих подій, і цей випадок, наче спеціально зроблений для того, щоб за нього вхопились російські мас-медіа. Випадок, безумовно, вигідний російським телеканалам та іншим засобам російської пропаганди, оскільки показує Україну в неприглядному вигляді. З іншого боку, є заява самого Яроша про те, що він сподівається, що ця людина понесе заслужене покарання. Враховуючи те, що загальноукраїнська підтримка пана Яроша не надто висока, то, я думаю, якоїсь великої реакції це не матиме», – сказав Радіо Свобода експерт.

Тим часом у поліції Дніпропетровщини заявили, що через інцидент зі стріляниною затриманому чоловіку може загрожувати до 7 років ув’язнення.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG