Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко на Мальті дякує за підтримку України і обіцяє економічну співпрацю


Президент України Петро Порошенко під час візиту до Мальти. 16 травня 2017 року
Президент України Петро Порошенко під час візиту до Мальти. 16 травня 2017 року

Київ – Створення транспортного осередку для експорту українських товарів до Мальти, розвиток авіатранспорту, металургії та освітніх програм – про це домовилися президенти України та Мальти під час візиту Петра Порошенка до цієї острівної держави. Окрім того, український президент під час візиту висловився за збереження на тривалий час та посилення санкцій проти Росії. Українські експерти та депутати говорять про велику політичну вагу візиту Порошенка до Мальти, яка нині головує в ЄС, та економічні домовленості глав держав викликали неоднозначні оцінки.

​Завдяки безвізовому режиму більше українців зможуть приїхати на Мальту – і як туристи, і для налагодження ділових та особистих контактів, і навіть для вивчення англійської мови, заявив президент України Петро Порошенко під час свого офіційного візиту до Республіки Мальта. Також він подякував Мальті, яка нині головує в ЄС, за сприяння євроінтеграційним прагненням України, зокрема, за допомогу в ухваленні рішень щодо надання Україні безвізового режиму з Євросоюзом та у проведенні потрібних для цього реформ.

Це не просто перетин кордону. Це історичний крок, завдяки якому Україна повертається назад, додому – до Європи
Петро Порошенко

«Це не просто порядок перетину кордону. Це історичний крок, завдяки якому Україна повертається назад, додому – до Європи. І моя 45-мільйонна нація вітає та підтримує зусилля вашого уряду в цьому напрямку, вельмишановна пані президенте!» – подякував Порошенко.

Під час спільної з президентом Мальти Марі-Луїз Колейро-Прека прес-конференції Петро Порошенко зазначив, що підписання низки документів, яке планується під час візиту, відкриває «чудові можливості для студентів, молоді, співпраці в сфері спорту та бізнесу».

Президент Петро Порошенко переконаний, що Мальта також може стати хабом (осередком) для українських аграріїв для постачання продукції до Північної Африки та відкрити нові можливості для української металургійної галузі. Він також повідомив про готовність України відкрити на Мальті центр компанії «Антонов», що суттєво сприятиме розвитку української авіаційної індустрії.


«Ми також не приїхали з порожніми руками», – сказав президент України та повідомив, що українська делегація привезла цілу низку пропозицій та проектів щодо спільних українсько-мальтійських бізнес-проектів у різних сферах та міжурядових рішень. На переконання президента Порошенка, врегулювання питання щодо подвійного оподаткування між двома країнами сприятиме торговельному та інвестиційному співробітництву з Мальтою.


Президент Мальти Марі-Луїз Колейро-Прека, зі свого боку, зазначила, що обговорила з Порошенком конкретні проекти щодо економічної співпраці.

«Між нашими країнами існують величезні можливості щодо розвитку підприємництва в різних сферах, зокрема в розвитку інфраструктури, морських перевезень», – підтвердила президент.

«Група семи» та Євросоюз, найімовірніше, погодяться на продовження санкцій проти Росії – експерти

У проміжку між офіційними зустрічами Петро Порошенко, зокрема, включився у прямий ефір українських телеканалів. Він анонсував свої консультації з лідерами держав «Групи семи», які, як він планує, розпочнуться 20 травня у Берліні. Зокрема, за словами Порошенка, він наполягатиме на продовженні та поглибленні санкцій проти Росії за збройну агресію проти України. Він нагадав, що Росія і далі перекидає свої армійські підрозділи та військову техніку у непідконтрольні Києву райони Донбасу.

Зусилля українського глави держави щодо західних антиросійських санкцій, найімовірніше, матимуть успіх, визнає дипломат, голова організації «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко.

Богдан Яременко
Богдан Яременко

З боку ЄС вже йшлося про продовження санкцій щодо Росії, і тут Порошенко, на мою думку, переможе
Богдан Яременко

«З боку ЄС вже йшлося про продовження санкцій щодо Росії, і тут Порошенко, на мою думку, переможе. «Велика сімка» в ході візиту очільника МЗС Росії Сергія Лаврова до США дала чіткий сигнал: санкції діятимуть до виконання Росією всіх умов. США та ЄС у цьому плані – добре скоординовані. Водночас рішення Порошенка про суто українські санкції проти Кремля викликані внутрішньополітичними, а не міжнародними мотивами», – визнає Яременко.


Водночас він погоджується, що Мальта, яка нині головує в Євросоюзі, є не менш важливою для України, ніж більші за розміром країни ЄС: адже вона може своїм голосом як підтримати, так і заблокувати важливі для України рішення Євросоюзу

«Підтримка Мальти для України не менш важлива, ніж, наприклад, підтримка Польщі», – підсумовує Богдан Яременко.

Це візит вдячності за принципову позицію Мальти щодо Угоди про асоціацію та надання Україні «безвізу» депутат

Голова комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганна Гопко вважає невипадковим той факт, що глави держав України та Мальти активно домовляються про ділову та транспортну співпрацю.

Ганна Гопко
Ганна Гопко

Невдовзі ми побачимо нові лоукости, нові прямі рейси з Києва до столиці Мальти та інших світових столиць, і це зруйнує авіаційну монополію одного з українських олігархів
Ганна Гопко

«По-перше, це візит вдячності за принципову позицію Мальти під час головування в ЄС. Зокрема на саміті, який проходив у Мальті навесні, ухвалили резолюцію про економічну підтримку України, ініційовану литовцями. Мальта підтримувала Україну і щодо Угоди про асоціацію, і під час підготовки до «безвізу». Нині йдеться про співпрацю у сфері економіки та туризму, а також на острові має розмітитися філія державного авіапідприємства «Антонов». Сподіваємося, це лише початок, і невдовзі ми побачимо нові лоукости в Україні, нові прямі рейси з Києва до столиці Мальти та інших світових столиць, і це зруйнує авіаційну монополію одного з українських олігархів», – очікує Ганна Гопко.

Тим часом, частина українських експертів неоднозначно оцінюють ініціативи Порошенка щодо економічної співпраці з Мальтою та щодо уникнення подвійного оподаткування. Так, політолог Олександр Солонтай стверджує, що такі заяви можуть неоднозначно сприйматися у світі.

Олександр Солонтай
Олександр Солонтай

«Робити Мальту транспортним хабом для України? Тут згадується панамський офшорний скандал, де звучали прізвища як Порошенка, так і мальтійських посадовців, причому резонанс щодо Мальти був навіть більшим. Якщо ж абстрагуватися від економіки, то візит Порошенка є важливим тому, що Мальта – повноцінний член ЄС. І під час головування Мальти відбувалися завершальні кроки щодо «безвізу», тому великою є її і символічна, і фактична роль», – визнає експерт.

Що ж до західних санкцій проти Росії, про які згадав Петро Порошенко під час мальтійського візиту, та синхронно з активізацією власне українських санкцій, на думку Солонтай та ще низки експертів, нині їх треба «не просто продовжувати, а посилювати, щоб у Кремлі відчули, що далі борсатися не можуть».

Зі свого боку, в МЗС Росії вже розкритикували останні заяви та рішення Порошенка щодо санкцій та пообіцяли симетричну відповідь.

​Раніше про необхідність збереження антиросійських санкцій заявили в МЗС Польщі. У відомстві уточнили, що більшість міністрів закордонних справ ЄС висловилися за збереження санкцій.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG