Доступність посилання

ТОП новини

Як виглядає перша в Україні бібліотека тактильних книжок для незрячих дітей?


Тактильна книга «Пори року», виготовлена вихованцями позашкільного гуртка
Тактильна книга «Пори року», виготовлена вихованцями позашкільного гуртка

Черкаси – У Черкасах з’явилася унікальна бібліотека тактильних книжок для дітей із вадами зору. 17 кольорових книг із об’ємними зображеннями допоможуть незрячим діткам пізнавати світ. Кожен посібник волонтери створювали вручну під контролем тифлопедагогів, які працюють із такими дітками. Більшість книжок у новій бібліотеці – зшиті вручну. Однак серед них є і перший в Україні посібник з анатомії для слабозорих, створений на 3D-принтері.

ЗАВАНТАЖИТИ

– Доторкнися пальчиком. Що ти бачиш?

– Листя.

– А це що таке?

– Дерево. ­Яблуня.

– У яблуні є крона, гілки, плоди та листя.

У дитячому садочку поруч із тифлопедагогом маленький Микита пальчиком по сантиметру досліджує дерево. Перед ним – тактильна книга про пори року, виготовлена волонтерами із матеріалів, які на дотик максимально наближені до оригіналу.

Для діток, які мають порушення зору або взагалі незрячі, книга – це основне джерело пізнання світу. Отакі книги дають змогу на відчуття виявити, який цей предмет має зовнішній вигляд
Світлана Смотрик

«Для діток, які мають порушення зору або взагалі незрячі, книга – це основне джерело пізнання світу. Отакі книги дають змогу на відчуття виявити, який цей предмет має зовнішній вигляд. Діти можуть його описувати, складати казки – таким чином у них розвивається мовлення», – розповідає методист ясел-садку спеціального типу №27 «Ромашка» Світлана Смотрик.

У спеціалізованих закладах для слабозорих та незрячих діток таких посібників обмаль. Раніше місцеві спеціалісти-вихователі їх майстрували самотужки. Однак торік улітку в Черкасах вперше заговорили про створення справжньої бібліотеки тактильних книг. Відповідний проект переміг у міському конкурсі соціальних ініціатив і організатори виграли десять тисяч гривень на придбання матеріалів.

Вихованці арт-студії «Глорія» майструють сторінки тактильної книжки для слабозорих та незрячих дітей
Вихованці арт-студії «Глорія» майструють сторінки тактильної книжки для слабозорих та незрячих дітей

Елементи об’ємних посібників виготовляли більше 80 волонтерів під керівництвом тифлопедагогів, які працюють зі слабозорими та незрячими дітьми. Зрештою, вдалося створити 17 книжок на різноманітні теми: правила до дорожнього руху, основи математики, патріотизм, види квітів, казки тощо.

Сніг був зроблений із білої тканини, а під нього підкладені мішечки із крохмалем, бо він рипить, як сніг. І дітки зможуть дізнатися, як же рипить сніг
Анастасія Семелюк

Вихованці арт-студії «Глорія», приміром, упродовж трьох місяців виготовляли тактильну книжку про пори року.

«Я зробила сторінку, де лисичка стоїть біля ялинки на снігу. Сніг був зроблений із білої тканини, а під нього підкладені мішечки із крохмалем, бо він рипить, як сніг. І дітки зможуть дізнатися, як же рипить сніг», – розповідає 11-річна Анастасія Семелюк.

Сторінка про зиму, над якою працювала 11-річна дівчинка
Сторінка про зиму, над якою працювала 11-річна дівчинка

У бібліотеці будуть тактильні книги, виготовлені на 3D-принтері

Окрім шитих, у бібліотеці тактильних книг буде перший в Україні навчальний посібник із анатомії, створений на 3D-принтері у Черкаському державному технологічному університеті. На п’яти сторінках у спрощеному вигляді та із підписами шрифтом Брайля розробники зобразили мозок, вивідну систему та види кісток.

Майбутня сторінка із зображенням мозку та описом шрифтом Брайля
Майбутня сторінка із зображенням мозку та описом шрифтом Брайля

«Спочатку ми вивчаємо інформацію, підбираємо зображення, потім його трохи спрощуємо, адже воно достатньо детальне. Ну і перетворюємо в рельєфне зображення. Структура кожного органу різна. Скажімо, шлунок був простіший, ніж мозок, тому його швидше зробили», – розповідає студентка Дар’я Дихно, яка разом із двома викладачами працювала над книгою.

Студентка Дар’я Дихно перед роботою над книжкою створила тактильний календар для людей із вадами зору
Студентка Дар’я Дихно перед роботою над книжкою створила тактильний календар для людей із вадами зору

Тактильні книжки використовуватимуть слабозорі та незрячі дошкільнята та школярі

За словами організатора соціального проекту Світлани Трофімової, бібліотека тактильних книжок для діток із вадами зору – перша не лише на Черкащині, а й в Україні. Трофімова особливо пишається, що до її створення доклали руку черкащани різного віку: школярі, студенти, викладачі, хенд-мейд майстрині та громадські активісти.

Нам телефонують з інших міст і запитують, як ми це запустили
Світлана Трофімова

«Ми своїм прикладом можемо запалити інших людей, які могли би це зробити де-інде. Нам телефонують з інших міст і запитують, як ми це запустили. Або ж є волонтери чи громадські діячі, які можуть не обов’язково такий самий, а аналогічний проект зробити, але який справді буде соціально-відповідальним», – каже Трофімова.

Бібліотека діятиме на базі Черкаської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату. Втім навчатися по тактильних навчальних посібниках будуть не лише учні школи, але й вихованці спеціальних дитячих садочків.

  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG