Доступність посилання

ТОП новини

Бойкот російського. Цього року Міжнародний фестиваль «Альфа Джаз Фест» востаннє пройде під такою назвою


Львів – Упродовж п’яти днів, із 23 до 27 червня, у Львові – вже всьоме поспіль – відбуватиметься Міжнародний джазовий фестиваль «Альфа Джаз Фест». Цього року, обіцяють організатори, востаннє він буде під брендом «Альфа-Банк Україна» з російським капіталом. З наступного року «Альфа-Банк Україна» не буде титульним спонсором проекту і фестиваль змінить назву. Як цю новину сприйняли у Львові, де активісти обіцяли бойкотувати мистецьку подію? Яку користь має місто від цього фестивалю?

​Для молодого львівського саксофоніста Василя Пташника щороку джазовий фестиваль – це унікальна можливість почути світових зірок джазу наживо, побувати на майстер-класах.

«Я дуже люблю музику, джаз, сюди їдуть зірки світового рівня. За кордоном до них потрапити на концерти – це просто за честь, а вони ось тут у нас, у Львові. Бо потрапити на такі концерти за кордоном дуже складно в усіх вимірах», – каже музикант.

Василь Пташник
Василь Пташник

Він мріє лише б поруч постояти на сцені з іменитими джазменами, а зіграти є мрією мрій. Особливо захоплює рівень світової зірки Еріка Маріанталя, який приїде до Львова знову зі своєю легендарною групою Chick Corea Elektric Band. Якщо для молодих музикантів фестиваль такого рівня – це справді свято і більшість не вникає, хто саме фінансує такі події, який бренд використовує, то для активістів Економічного бойкотного руху у Львові це прецедент для протесту.

За і проти «Альфа Джазу»

Третій рік поспіль проти бренду «Альфа-Банк Україна» на фестивалі виступають львівські активісти. На початку року вони пообіцяли організаторам джазової імпрези протести проти її проведення у Львові, оскільки «Альфа-Банк» пов’язаний із російським капіталом. Днями представництво «Альфа-Банку» заявило, що від наступного року фестиваль змінює назву. «Наразі проходить період інтеграції «Альфа-Банку» і «Укрсоцбанку» і не знаємо достеменно, з яким єдиним брендом будемо працювати через кілька років. Яку з назв ми виберемо – «Альфа-Банк», «Укрсоцбанк» чи третій варіант, поки не вирішено», мовиться в офіційній заяві банку. Від наступного року «Альфа-Банк» не буде вже титульним спонсором.

За словами координатора «Економічного бойкоту» у Львові Олега Радика, це просто тверезий маркетинговий хід, оскільки надалі банк залишатиметься спонсором, лише забере з назви фестивалю слово «альфа».

Ми пропонували 2-3 роки тому, щоб забрали хоча б назву «Альфа», щоб не дратували громаду, активістів, що це пропаганда
Олег Радик

«Ще в січні виконавчий директор фестивалю заявляла, що про ребрендінг мова не йде і «Альфа Джаз» залишається. Ми пропонували 2-3 роки тому, щоб забрали хоча б назву «Альфа», щоб не дратували громаду, активістів, що це пропаганда, що краще, якби був «Львів джаз», за мир джаз і так далі. Вони не йшли на поступки. Те, що зараз сталось, це не є наша перемога, на жаль. Між рядками у їхній заяві читається, що вони не знають, що робити, що в Україні не буде «Альфа банку», а буде «Укрсоцбанк». Тоді їм нема смислу розкачувати назву «Альфа». Адже це їхня власна торгова марка, яку вони можуть змінити, це їхнє дійство, проект, Михайло Фрідман далі фінансуватиме, він усі свої гроші заробив у Москві», – каже Олег Радик.

Ми боремось проти присутності російського бізнесу в Україні
Олег Радик

Активіст припускає, що «Альфа-Банк» оприлюднив звернення, щоб ще й запобігти протестам під час фестивалю, «аби вибити нам козир». «Хоча наша організація не бореться проти російських назв, ми боремось проти присутності російського бізнесу в Україні», – наголошує Радик.

Фестиваль у Львів привіз Фрідман

Вперше джазовий фестиваль відбувся у Львові у 2011 році. Головним спонсором усі роки є «Альфа-Банк». Ключовий акціонер, власник цієї установи Михайло Фрідман родом з міста Лева, і саме тому у Львові він започаткував джазовий фестиваль, який за ці роки увійшов у десятку великих джазових фестивалів Європи. Сюди, за величезні гонорари спонсора, запрошують відомих у світі зірок джазу. Під час джазового фестивалю працює кілька сцен у різних локаціях міста, проводяться майстер-класи для молодих музикантів за участі світових зірок. Попри те, що квитки далеко не по кишені більшості, від 800 до 3500 гривень, для львів’ян і гостей відводять так звані пікнікові місця, де вони можуть послухати музику і безкоштовно. І таких любителів джазу цього року очікують до 70 тисяч осіб. Львів має й економічний зиск від проведення фестивалю, бо впродовж п’яти днів заробляють власники ресторанів, готелів, інші обслуговуючі фірми, які ціни під час фестивалю збільшують у кілька разів.

Торік до Львова приїхали власники понад 50 премій «Ґреммі»
Андрій Москаленко

«Торік до Львова приїхали власники понад 50 премій «Ґреммі». У нас є багато муніципальних шкіл і відомі виконавці роблять майстер-класи, дарують дороге обладнання. Міський голова звернувся до організаторів фестивалю з пропозицією дострокового меморандуму про співпрацю, щоб він був довгостроковий у Львові і щоб переглянути назву. На це піде багато часу, бо нова назва – це нове правонаступництво, мають зберегтись контракти з музикантами», – говорить перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

«Альфа Джаз» у Львові збирає досить таки «гламурну», «мажорну» публіку, здебільшого з Києва. Серед гостей є і політики, і чиновники, і шоумени. Так звані VIP-гості купують дорогі квитки у кращих місцях, презентують своє дороге брендове вбрання і самих себе. Торік на фестивалі у Львові була перша леді Марина Порошенко, генпрокурор Юрій Луценко разом із дружиною-політиком, чимало інших політиків і урядовців.

Однак, як каже Олег Радик, «навряд чи хтось із них, а саме групи Петра Порошенка, приїде цього разу до Львова на джаз з огляду на сміттєвий конфлікт між мером Андрієм Садовим і командою Петра Порошенка». За припущенням активіста економічного бойкотного руху, «сфотографуватись зі львівським мером на фестивалі джазу – означатиме записатись у список ворогів президента».

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG