Доступність посилання

ТОП новини

Аборти – заборонити, дітей – бити? У Росії обговорюють християнські цінності


Московський патріарх Кирило у Держдумі Росії (фото архівне)
Московський патріарх Кирило у Держдумі Росії (фото архівне)

У Держдумі Росії відбулося перше розширене засідання групи депутатів щодо захисту християнських цінностей. На цей захід прийшли і представники РПЦ. Говорили, зокрема, і про захист християн на Донбасі й у Сирії. Чи християнські цінності, як їх розуміють російські депутати і священики, корелюють з християнськими заповідями?

ЗАВАНТАЖИТИ

Відкрив засідання міжфракційної депутатської групи хор Данилового монастиря. Разом з депутатами в зборах взяли участь священнослужителі та громадські діячі. Народним обранцям, ймовірно, буде про що подумати, оскільки представники церкви виступили з низкою ініціатив. Наприклад, заборонити аборти, сурогатне материнство, секти, одностатеве співжиття, і дозволити батькам застосовувати фізичне покарання до дітей. Диякон Андрій Кураєв в інтерв’ю Радіо Свобода висловив сподівання, що ці ініціативи не перетворяться в закони.

В черговий раз посміхнувся, коли монах авторитетно розмірковує про те, як треба виховувати дітей
Андрій Кураєв

«Ну, в цьому світі ніщо не минає безслідно. Звичайно, коли крапелька раз у раз падає з однієї і тієї ж бурульки на одну і ту саму лисину, то, може, утворитися в цій лисині дірочка, це – правда. Але, з іншого боку, утворення цих дірочок сприяє тому, що такі величезні валуни скочуються з різних вагоміших і значущих вуст, що на цю дрібну неприємність можна не звертати уваги. Я просто в черговий раз посміхнувся, коли монах авторитетно розмірковує про те, як треба виховувати дітей», – каже Кураєв.

Про антихриста і покарання

Батьки можуть застосовувати фізичне покарання до своїх дітей, кажуть священики. І це цілком вписується в контекст недавно ухваленого російською Держдумою закону про декриміналізацію домашнього насильства. Незрозуміло інше: священнослужителі називають аборт убивством, але їх зовсім не бентежить, що фізичне покарання дітей теж може закінчитися летальним результатом. І як же тоді бути з християнською заповіддю «Не вбий!»? Втім, на думку священика Григорія Міхнова-Вайтенка, мова в цьому випадку йде не тільки про християнські заповіді, але і про здоровий глузд.

Як можна всерйоз обговорювати, чи можна лупцювати дітей і чи треба законодавчо забороняти аборти, замість того, щоб докладати зусиль до того, щоб їх не було
Григорій Міхнов-Вайтенко

«Те, що вийшло в суспільний простір, свідчить, на мій погляд, просто про якесь душевне нездоров’я присутніх. Тому що, як можна всерйоз обговорювати, чи можна лупцювати дітей і чи треба законодавчо забороняти аборти, замість того, щоб докладати зусиль до того, щоб їх не було, за рахунок створення певної соціальної бази для всіх, хто не має економічної можливості, наприклад», – зазначив Міхнов-Вайтенко.

За абсурдністю промов депутати не відставали від священнослужителів. Павло Дорохін з КПРФ, наприклад, назвав новообраного президента Франції Емманюеля Макрона «антихристом-лжепророком». Народні обранці також пообіцяли захищати християнські цінності на Донеччині і в Сирії. Чи йдеться про всі християнські конфесії залишилося незрозумілим.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG