Доступність посилання

ТОП новини

Семінаристи з саксофонами і трубами викликають культурний шок – керівник оркестру


Львів – При Львівській духовній семінарії діє духовий оркестр, який не лише виступає серед осіб духовного сану, але й несе музику і свою гру до львів’ян. Хоча історія духового оркестру має майже 140-літню історію. Як вдається поєднувати молитву, навчання і музику.

«Христос Воскрес!» – чути молитву семінаристів Львівської духовної семінарії Святого Духа. У цій капличці вони часто затримуються на молитву, розмову з Богом. У семінарії навчаються, формуються, виховуються майбутні священики. Їхній звичайний день розпочинається о 6.00-6.20 – утреня, літургія і навчання в Українському католицькому університеті. Кожен молодий чоловік прийшов сюди, добре обдумавши свій крок, відчувши в якийсь момент у житті покликання бути священиком. А сім років навчання у семінарії дає їм можливість переконатись у правильності свого вибору, обрати монаше життя чи створити власну родину. Брат Мар’ян – 4-й рік у духовній семінарії.

Львівська духовна семінаря
Львівська духовна семінаря

«Для мене послужив приклад мого батька, моєї родини священників, тому я вирішив навчатись у духовній семінарії. Готувався саме до такого вибору. Ще, мабуть, до кінця не розумію, чи цей мій правильний життєвий шлях, бо щодня роздумуєш над цим, щодня формуєшся», – говорить брат Мар’ян.

Історія семінарії сягає австрійських часів

Історія Львівської духовної семінарії сягає ще Австро-Угорської імперії. У 1783 році цісар Йозеф ІІ заснував у Львові Генеральну духовну семінарію. У ній навчались семінаристи з різних регіонів і навіть країн. Семінаристами у XIX столітті були священик, поет, діяч Маркіян Шашкевич, пам’ятник якому встановлений у семінарському саду, та священик, філолог Іван Вагилевич. Вони разом із Яковом Головацьким видавали альманах «Русалка Дністровая».

Семінарія Святого Духа, кінець ХІХ століття
Семінарія Святого Духа, кінець ХІХ століття

На основі Львівської духовної семінарії у 1929 році глава УГКЦ, митрополит Андрей Шептицький створив Богословську академію. Її ректором у 1930 році став Йосип Сліпий. І саме тут виховували і навчали священиків.

Однак у 1945 році радянська влада закрила Богословську академію, у 1946 році була ліквідована й сама УГКЦ. Тоді почалась підпільна історія церкви і життя семінарії. Молоді чоловіки таємно навчались, їх підпільно висвячували і вони провадили духовну опіку навіть у радянський. Духовна семінарія була відновлена на початку 90-х, як і Богословська академія (нині Український католицький університет). Сьогодні семінаристи з першого курсу паралельно є студентами богословського факультету Українського католицького університету.

Нині у семінарії важливо не лише давати знання вихованцям, але й розвивати їхні таланти, підтримувати захоплення літературою, музикою, щоб були всесторонньо розвиненими. «У мене музика – це хобі», – каже брат Мар’ян. І таких, як він, назбиралось 25 осіб, яких об’єднав духовий оркестр семінарії.

Увечері у каплиці звучить молитва. А знизу, з підвальних приміщень, чути марш, джаз, сучасні та народні твори. Лише четверо з музикантів у підрясниках мають початкову музичну освіту. Труби, саксофони, кларнети, туби, словом, духові музичні інструменти, більшість вперше взяла у руки рік-три тому.

Семінаристів Львівської духовної семінарії читають молитву Святого Духа
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

«Для мене участь в оркестрі семінарії – це відпочинок між тим усім, тобто багатьма обов’язками, які покладені на нас в семінарії – молитва, щільний графік, а це є час для відпочинку, щоб розвивати своє хобі. Бог кожному дав таланти, і тут багато хто може їх реалізувати», – розповів брат Мар’ян.

Музика і духовність взаємопов’язані для семінаристів. Брат Орест жартує, що «до семінарії «грав хіба батькам на нервах». Граю на саксофоні. Так і почалось моє музичне життя. Це приносить задоволення для себе, знайомих, а ще вивчаєш ноти, музичну грамоту освоюєш», – говорить брат Орест.

140-літня історія оркестру семінаристів

Духовий оркестр при семінарії має майже 140-літню історію. Симфонічний оркестр тут був ще у 1880 році і був улюбленим колективом не лише для духовних осіб, але й містян. Майбутні священики музикували, брали активну участь у громадському житті Львова та церкви до Другої світової війни.

Корпус семінарії Святого Духа, початок ХХ століття
Корпус семінарії Святого Духа, початок ХХ століття

З 2001 році у семінарії відновили духовий оркестр, але він з різних причин припиняв свою діяльність. Лише три роки тому почалось активне життя музичного колективу. У репертуарі не лише релігійні твори, але й марші, сучасні та класичні твори, народні.

Останніми роками обмаль духових оркестрів, які активно виступають. Оркестри духовних семінарій поступово цю нішу заповнюють. У репертуарі стараємось підбирати речі різних стилів

«Семінаристи з саксофонами, трубами – для людей це культурний шок. Другий шок, що це – духовий оркестр. Бо останніми роками обмаль духових оркестрів, які активно виступають. Оркестри духовних семінарій поступово цю нішу заповнюють. У репертуарі стараємось підбирати речі різних стилів. Це майбутні священики. У Польщі є багато парафіяльних духових оркестрів. Надіюсь, що коли ці молоді хлопці стануть священиками, можливо, хтось організовує при своїй парафії оркестр. Чому ні?» – каже Андріан Леськів, керівник духового оркестру семінарії.

Семінаристи мають володіти гарним голосом і слухом, вони складають іспит із літургійного співу. Однак музика, вміння володіти музичним інструментом, кажуть, – важливо для священика, адже сучасний світ робить чимало викликів, на які потрібно мати відповіді.

Священика хочуть бачити не тільки як особу, яка молиться, а всебічно розвиненим. А музика дає колосальний поштовх
брат Мар’ян

«Ми мусимо на ці виклики відповідати. Священика хочуть бачити не тільки як особу, яка молиться, а всебічно розвиненим. А музика дає колосальний поштовх, щоб розвиватись у культурній сфері, це дає змогу спілкуватись з культурними людьми, знайомитись із ними», – каже брат Мар’ян.

Священик має відповідати на виклики часу

У розумінні майбутніх священиків, вони своєю музикою, тим, що дарують радість іншим людям, займаються духовною працею.

Музика – це кращий варіант дійти до людей, достукатись до них. Священик має йти до людей
брат Юрій

«У нас є особливий період різдвяних свят, коли ми прославляємо Христа і можемо себе показати, можемо по особливому зрозуміти свою місію, яку виконуємо в оркестрі, бо можемо вповні у цей час відкрити те, про що говорить псалмопівець у книзі псалмів Святого Письма, що потрібно хвалити на арфі, інших музичних інструментах. Ми робимо свою роботу, ми знаємо, кого несемо людям, з якими намірами це робимо. Музика – це кращий варіант дійти до людей, достукатись до них. Священик має йти до людей, спілкуватись із ними, треба виходити за межі храму», – говорить брат Юрій, який має музичну освіту і заняття в духовому оркестрі приносять йому радість.

«Скільки посвяти потребують священики, скільки праці, скільки ревності, скільки науки, щоб бути для народу справжніми пастирями і батьками», – писав у своєму пастирському посланні до духовенства митрополит Андрей Шептицький.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

  • Зображення 16x9

    Мар'ян Павлик

    На Радіо Свобода – з 2015 року. Працюю оператором. Закінчив факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Завідувач навчальної телерадіостудії факультету журналістики. Маю досвід роботи на телебаченні та радіо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG